Laboratorijska dijagnostika štitnjače u 90 minuta

26. srpnja 2016. | Članci

Poremećaji rada štitne žlijezde ugrožavaju kvalitetu života, a dijagnostičke metode koje danas omogućuju visoku analitičku točnost iznimno su važne za određivanje bolesti i za praćenje učinka terapije

Štitnjača je mala žlijezda leptirastog oblika, smještena na vratu koja utječe na brojne tjelesne funkcije.

Ubrzani ritam života, nepravilna ishrana, stalan stres ili genetska predispozicija uzroci su velikog porasta bolesti štitne žlijezde. U svijetu 250 milijuna ljudi boluje od raznih bolesti štitne žlijezde, a učestalost tih bolesti proteklih godina raste. Žene su, za razliku od muškaraca, čak deset puta sklonije problemima sa štitnjačom.

Neki od simptoma bolesti štitnjače su iscrpljenost, umor, nedostatak energije, potištenost, tuga, nervoza, uznemirenost, zbunjenost, suha koža, problemi sa stolicom (zatvor kod hipotireoze, češća stolica kod hipertireoze), menstrualne nepravilnosti, bolovi u rukama, nogama, stopalima ili šakama, povišeni krvni tlak, poremećeno reguliranje tjelesne temperature, poremećen san (stalna potreba za snom – hipotireoza; nemogućnost sna – hipertireoza), debljanje, mršavljenje, nemogućnost začeća.

»Brza i pravovremena dijagnostika odnosno liječenje učinit će život sigurnijim i kvalitetnijim«, naglašava Miroslav Peršić, dr. med., specijalist interne medicine i endokrinologije Poliklinike Medico.

Najčešći poremećaji su ili prevelika ili nedostatna proizvodnja hormona. Proizvodi li ih previše, doći će do hipertireoze, a ima li ih premalo, izazvat će hipotireozu.

Tirotropin (TSH) je hormon prednjeg režnja hipofize koji regulira lučenje hormona štitnjače. TSH je izvrstan test probiranja na hipertireozu (pojačano lučenje hormona štitnjače, smanjeno lučenje TSH) i hipotireozu (smanjeno lučenje hormona štitnjače, povećano lučenje TSH). U svojim smjernicama za racionalnu dijagnostiku poremećaja funkcije štitnjače, Hrvatsko društvo za štitnjaču predložilo je određivanje TSH u serumu kao prvi test za otkrivanje poremećaja funkcije štitnjače. Osim u probiru,  koncentracija TSH služi u kontroli terapije i doziranju lijekova kod pacijenata s bolestima štitnjače. U laboratoriju Poliklinike Medico koncentaciju TSH mjerimo ECLIA (elektrokemiluminiscencija), imunokemijskom metodom »treće generacije«. To znači da koncentaciju TSH možemo izraziti na treću decimalu, što je izuzetno važno kod dijagnostike i praćenja učinka terapije hipertireoza. Mnogi predanalitički čimbenici (jedan je i dnevni ritam lučenja) značajno utječu na nivo TSH, stoga je vrlo važno dobro se pripremiti za vađenje krvi“, objašnjava Koraljka Mittel, mag. med. biochem., specijalistica medicinske biokemije, voditeljica medicinsko – biokemijskog laboratorija. Hormoni štitnače tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) mogu se mjeriti kao ukupni (vezani na proteine i slobodni), te u slobodnoj formi (biološki aktivni) fT4 i fT3, gdje je f od engleskog „free“ što znači slobodan. Iako se T4 nalazi u višim koncentacijama, metabolička aktivnost T3 je pet puta veća.  Štitnjača luči uglavnom tiroksin, koji se u krvotoku veže na proteine plazme. Trijodironin većim dijelom nastaje u periferiji pretvorbom iz tiroksina. Kako fT4 ne ovisi o promjenama koncentracija vežućih proteina, klinički je važniji od mjerenja ukupne frakcije hormona. Pojedini hormoni štitnjače određuju se ovisno o raznim bolestima štitnjače.

Povišena koncentacija protutijela na tireoidnu peroksidazu (Anti-TPO) i /ili protutijela na tireoglobulin (Anti-Tg) čest su nalaz kod autoimunih poremećaja štitnjače, odnosno u onim slučajevima kad imunološki sustav pogrešno prepoznaje dijelove vlastite štitnjače kao strano tkivo. Protutijela su povišena kod Hachimotovog tireoiditisa, te Gravesove hipertireoze (Basedowljeve bolesti).

Tireoglobulin, tiroglobulin (Tg) je protein koji nastaje isključivo u štitnjači i ima ulogu u stvaranju hormona štitnjače T3 i T4. Tg se prvenstveno koristi u procjeni uspješnosti tretmana diferenciranog karcinoma štitnjače.

Na pretrage obavezno ujutro, odmorni i naspavani

»Za određivanje parametara štitnjače trebate doći ujutro, odmoreni nakon prospavane noći, natašte i prije nego popijete nadomjesni lijek za hipotireozu. Zbog tehnologije izrade protutijela koja se koriste u imunokemijskim metodama a ovise o samom proizvođaču, koncentaciju hormona i antitijela u praćenju bolesti treba uvijek određivati u laboratorijima koji koriste istu imunokemijsku metodu. Prednost medicinsko – biokemijskog laboratorija Poliklinike Medico je što kompletnu laboratorijsku dijagnostiku štitnjače možete obaviti u 90 minuta“, ističe Koraljka Mittel, voditeljica laboratorija Poliklinike Medico.