Korektivna dermatologija – mezoterapija

27. studenoga 2017. | Članci

Mezoterapija protiv opadanja kose te suhe kože

Piše: mr. sc. Vesna Utješinović Gudelj, dr. med., specijalistica dermatovenerologije

Kvaliteta kože zaokuplja sve veći broj pripadnika ženske i muške populacije, a zadržati zdrav i lijep izgled te odgoditi starenje dio je sveopćeg trenda očuvanja mladolikog izgleda kao imperativa modernog doba. Korektivni dermatološki postupci uklanjaju nedostatke te čine ljude atraktivnijima, a nekirurške metode imaju kraći vremenski oporavak od kirurških metoda.

Brojne su minimalno invazivne metode  pomlađivanja lica no s obzirom na to da je svaka osoba drugačija, nema jednog modaliteta koji je prikladan za sve.

Jedna od metoda rejuvenacije odnosno pomlađivanja je mezoterapija. To je minimalno invazivna tehnika koja se temelji na apliciranju intradermalnih injekcija revitalizirajućih pripravaka u gornje slojeve kože uz pomoć igle odnosno multiinjektora.

Intradermalne injekcije stimuliraju proizvodnju kolagena i elastina uslijed pojačanog biosintetskog kapaciteta fibroblasta dok hijaluronska kiselina potiče hidrataciju. Dubina prodora igle za mezoterapiju u kožu u pravilu je oko 2-4 mm. Mezoterapija, osim u rejuvenaciji ima osobito dobre učinke u liječenju androgene alopecije i melasme. Tijekom postupka, aktivni sastojci ravnomjerno se unose u gornje slojeve kože čime se osigurava njihov prelazak epidermalne barijere i djelovanje u dubljim slojevima na fibroblaste i produkciju kolagena, elastina i međustanične tvari. Provodi se u više navrata u razmacima od 10-14 dana, a broj postupaka ovisi o indikaciji i kombinaciji sa drugim korektivnim metodama. Mezoterapija ima dobre učinke kod osoba sa suhom kožom i osoba kod kojih su izraženi znakovi fotostarenja. Mezoterapija je posebno povoljna za izuzetno osjetljive dijelove kao što su čelo, područje oko očiju, vrat i dekolte. Izuzetna pažnja mora se posvetiti izboru preparata i kvaliteti proizvoda koji se primjenjuju. Osim hijaluronske kiseline i vitamina, koriste se i elementi u tragovima poput magnezija, zinka i nikla koji imaju važnu funkciju kao katalizatori u različitim energetskim procesima u stanici. Vitamini u ovom slučaju djeluju kao antioksidativna sredstva i potiču mikrocirkulaciju. Aminokiseline potiču stvaranje novih proteina, a glukoza služi kao izvor energije za aktivne procese. Također se koristi kod gubitka i prorjeđenja vlasi u muškoj i ženskoj populaciju. Pojačano opadanje kose je multifatorijalno a najčešće je uzrokovano  hormonalnim i genetskim faktorima te prisutnim komorbiditetima. U određenim kliničkim entitetima kosa spontano ponovno izraste dok je kod pojedinih tipova gubitka kose potrebno provoditi terapijske protokole liječenja u cilju poticanja izrasta i vraćanja normalne strukture vlasi. Androgena alopecija je najčešći oblik prorjeđenja i gubitka vlasi, vrlo često ima nasljednu osnovu i javlja se već u dvadesetim godinama ili kasnije.

Injekcijske tehnike koje se primjenjuju u mezoterapiji su različite ovisno o regiji koja se tretira, indikaciji i kvaliteti kože. Intraepidermalna tehnika uključuje apliciranje određenih količina pripravaka u najpovršniji sloj kože (epidermis) što je bezbolan postupak bez krvarenja. Papularna tehnika uključuje ubrizgavanje pripravka na razini dermoepidermalne granice. Tehnikom punjenja injekcije se daju na dubini od 2-4 mm pod kutom od 30-60 °u duboki dermis, point-by-point u razmacima 0.5 -10 mm.

Specijalna bolnica Medico stalno ulaže u najmoderniju opremu kako bi svojim klijentima osigurala dostupnost novih, kvalitetnih usluga. Novim mezoinjektorom, u Medicu se rješava problem suhe kože (rehidratacija), pojačanog opadanja kose te nepravilne odnosno pojačane pigmentacije.