Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje provodi postupke kojima se postiže smanjenje ili uklanjanje svijesti i osjeta vanjskih podražaja (anestezija) odnosno smanjenje ili otklanjanje osjeta boli (analgezija) tijekom različitih dijagnostičkih ili terapijskih medicinskih, najčešće kirurških postupaka. 

Dvije su osnovne najčešće vrste anestezije: opća i regionalna. 

  • Kod opće anestezije daju se lijekovi koji izazivaju stanje gubitka svijesti – bolesnik nije svjestan kirurškog postupka niti ostalih zbivanja 
  • Kod regionalne anestezije anesteziolog daje lijek  u blizini živčanih snopova i tako učini neosjetljivim dio tijela na kojem se izvodi operacija. Bolesnik može biti budan za vrijeme operacije ili može dobiti lijek koji će izazvati sedaciju ili lagani san.

Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno Specijalne bolnice Medico opremljen je suvremenom medicinskom opremom.

Ukoliko je potrebno učiniti pretrage koje nisu uvijek ugodne niti se lako podnose, anesteziološka služba pruža sigurnost postupkom u sedaciji i analgeziji pri čemu se mirno spavajući, bez bolova i neugodnih doživljaja, prolazi kroz pretrage kao što su kolonoskopija i gastroskopija.

Uloga anesteziologa je procjena stanja pacijenta prije dijagnostičkog postupka ili operacije, apliciranje anestetika, kontrola boli i životnih funkcija za vrijeme dijagnostičkog postupka ili operacije, osiguranje sigurnog, mirnog i bezbolnog buđenja te brži povratak svakodnevnom životu.

Ukratko možemo reći da djelatnost anesteziologa uključuje medicinsku brigu prije, za vrijeme i kratko nakon operacije. Anesteziološki pregled je dokumentiran i dio je vaše medicinske dokumentacije kao i anesteziološka lista.

Anesteziolog će Vas obići i u bolnici dan prije operacije kako bi provjerio da li je bilo promjena u Vašem zdravstvenom stanju nakon pregleda u ambulanti te da Vam da upute prije operacije. Važno je da iza ponoći uoči operacije ne uzimate tekućinu i hranu kako bi pri uvodu anestezije želudac bio prazan. Prije odlaska u operacijsku salu, dobit ćete tzv. premedikaciju koja će Vas smiriti i umanjiti strah. Anesteziolog će vam reći i koje lijekove trebate uzeti na dan operacije. 

Po dolasku u operacijsku salu, anesteziološki tehničari će Vam uvesti intravensku infuziju i priključiti aparate pomoću kojih anesteziolog prati Vaše vitalne funkcije za vrijeme operacije. Za vrijeme operacije anesteziolog upravlja anestezijom i nadzire Vaše vitalne funkcije, kao što su: rad srca, disanje, krvni tlak, temperatura tijela. 

Prilikom dolaska u anesteziološku ambulantu na preoperativni pregled potrebno je donijeti:

  • laboratorijske nalaze ne starije od mjesec dana: kompletna krvna slika, natrij, kalij, ureja, kreatinin, šećer, koagulogram
  • dokumentiranu krvnu grupu
  • EKG nalaz ne stariji od mjesec dana
  • medicinsku dokumentaciju vezanu uz operacijski zahvat za koji se priprema
  • prijašnju medicinsku dokumentaciju

Želimo da Vam boravak i operacija u našoj bolnici proteknu što ugodnije i sigurnije.