Čuvajmo zdravlje otočana

Ovim projektom pridonosi se povećanju znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja, psiho edukacije i savjetovanja te prevencije raka vrata maternice.

PRIJAVITELJ PROJEKTA: Grad Cres

PARTNER: Grad Mali Lošinj

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 499.997,44 kuna

CILJNE SKUPINE: žene srednje i starije životne dobi

TRAJANJE PROJEKTA: 11.02.2020. – 22.05.2021. 

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa koji se na ljestvici učestalosti bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke. Najčešći uzročnik je HPV virus a cjepivo se često odbija zbog nedovoljne edukacije o njegovoj važnosti. 

Zdravlje žena je često zanemarena tema, odaziv nacionalnim programima je neredovit a žene srednjih godina nakon zadnjeg poroda ne odlaze redovito na preglede iako je rak vrata maternice izlječiv upravo ukoliko se otkrije u vrlo ranoj fazi. 

Također je uočena potreba za psihološkom pomoći, prvenstveno zbog stresnog načina života koji često vodi do tjeskobe, sukoba a često i usamljenost. Osobe rijetko osvješćuju i priznaju  da im je potrebna psihološka pomoć, stoga je Grad Cres želio pomoći građanima organizacijom psihološkog savjetovanja i psiho edukacije. 

U sklopu ovog projekta tim Specijalne bolnice Medico održat će predavanja , radionice, okrugle stolove, javnozdravstvenu akciju (mjerenja indeksa tjelesne težine, krvnog tlaka i razine šećera u krvi) te pružiti psihološku edukaciju i savjetovanje  stanovnicima grada Cresa i Malog Lošinja.

Cjelokupan iznos financiran je sredstvima Europske unije u okviru Europskog socijalnog fonda.

Fotografije