Interna medicina je grana medicine koja se bavi otkrivanjem uzroka i liječenjem bolesti unutarnjih organa. 

Interna medicina je osnova brojnih subspecijalnosti, odnosno grana medicine uže specijaliziranih za pojedine organe ili organske sustave koje se bave:  bolestima probavnih organa (gastroenterologija), bolestima kao što su štitnjača, nadbubrežne žlijezde, spolne žlijezde (endokrinologija), bolestima krvi i krvotvornih organa (hematologija), bolestima srca i krvnih žila (kardiologija), bolestima pluća i dišnih organa (pulmologija), bolestima bubrega i mokraćnog sustava (nefrologija). Internisti su specijalizirani za kvalitetno i učinkovito rješavanje složenih dijagnostičkih problema, a pacijentima pomažu i u prevencije bolesti i unapređenju zdravlja.

Internistički pregled je pregled kod kojeg liječnik specijalist interne medicine tijekom  razgovora uzima detaljne podatke od pacijenta uključujući prijašnje bolesti, bolesti u obitelji kao i razlog dolaska. Potom obavlja i detaljni klinički pregled što znači da će liječnik utvrditi kakvo je opće stanje pacijenta, izmjeriti krvni tlak,  pogledati kožu i vidljive sluznice, laganim pritiscima prstiju pregledati limfne čvorove, krvne žile, trbušne organe i poslušati srce i pluća. Po završenom razgovoru i pregledu u dogovoru s pacijentom odlučit će o daljnjim potrebnim pretragama ili pregledima. Potrebno je donijeti sve ranije nalaze. Poželjno je na pregled doći natašte zbog eventualnih laboratorijskih pretraga.

U Specijalnoj bolnici Medico možete obaviti preoperativni internistički pregled (s donesenim nalazima) ili preoperativnu obradu za zahvat u općoj anesteziji.

Redovitim pregledom mogu se otkriti bolesti u ranom stadiju što uvelike pomaže u uspješnom liječenju. Pravovremenom dijagnozom smanjuje se vrijeme i intenzitet liječenja što u konačnici znači brzi i siguran oporavak. Ako imate neke simptome, ne osjećate se dobro, imate sumnje koje želite otkloniti posjetite specijalistu interne medicine kako biste dobili stručno mišljenje. U Specijalnoj bolnici Medico preventivni pregledi prilagođavaju se  životnoj dobi, spolu i postojećim zdravstvenim problemima pacijenata kako bi dobila cjelovita slika zdravstvenog stanja i savjeti kako prevenirati nastajanje bolesti.