Što su klinička ispitivanja?

Klinička ispitivanja su znanstveni postupci koji se provode kako bi se ispitala učinkovitost novih lijekova, medicinskih uređaja i terapija. Ključni su korak u razvoju učinkovitijeg i kvalitetnijeg liječenja.

Stručnjaci Specijalne bolnice Medico, klinička ispitivanja provode se s ciljem unapređenja zdravstvene skrbi i pružanja najnovijih tretmana pacijentima.

Kako se provode klinička ispitivanja?

Klinička ispitivanja su strogo kontrolirana istraživanja koja se provode u skladu s najvišim međunarodnim standardima etike i stručnosti. Pacijenti su detaljno informirani o svim aspektima ispitivanja prije nego što daju informirani pristanak za sudjelovanje. Ispitanici koji sudjeluju u kliničkim ispitivanjima imaju pravo na sljedeće:

  • Potpuno i točno informiranje o ispitivanim lijekovima ili medicinskim uređajima.
  • Slobodu da pristanu ili ne pristanu na sudjelovanje u ispitivanju.
  • Slobodu da prekinu sudjelovanje u ispitivanju u bilo kojem trenutku.

Standardi sigurnosti i etičkih smjernica koje se moraju poštovati u kliničkim ispitivanjima su vrlo visoki. To je zato što je sigurnost ispitanika i njihova dobrobit uvijek na prvom mjestu.

Zašto se uključiti u klinička ispitivanja? 

Uključivanjem u klinička ispitivanja, pacijenti imaju pristup najnovijim terapijama koje još nisu dostupne široj javnosti. Osim toga, pacijenti doprinose medicinskoj znanosti i pomažu u razvoju novih lijekova koji će koristiti budućim generacijama.

Za sve informacije o trenutno aktivnim kliničkim ispitivanjima koja se provode u Specijalnoj bolnici Medico kontaktirajte nas na 091 226 3439 ili putem e-maila ines.grzincic@medico.hr.