Neurokirurška djelatnost razvijena je primarno u smjeru kirurškog liječenja kralježnice, kirurgije perifernih živaca i uvođenjem cijelog niza minimalnih spinalnih procedura za liječenje bolnih stanja kralježnice. 

Neurokirurška se djelatnost tijekom proteklih godina stručno i tehnološki razvija. Uz standardne neurokirurške zahvate najnoviji iskoraci se uvođenje endoskopskih zahvata na kralježnici kao i početak liječenja degenerativne bolesti intervertebralnog diska matičnim stanicama. Navedeno liječenje u sklopu šireg znanstvenog projekta prepoznato je i djelomično financirano sredstvima EU. 

Prednosti liječenja kralježnice u specijalnoj bolnici medico

Slijedeći osnovnu ideju SB Medico „U jednom danu na jednom mjestu“, cilj neurokirurškog tima je pružiti pacijentima brzu obradu i kvalitetno liječenje.  Prednosti liječenja u SB Medico je dostupnost obrade, koja u prvom redu podrazumijeva neurokirurški pregled,  medicinsku obradu te po definiranju dijagnoze, donošenje odluke o liječenju. 

U Ustanovi stalno su zaposlena dva neurokirurga sa dugogodišnjim iskustvom i trajnom edukacijom iz područja kirurškog liječenja kralježnice. Rezerviranjem termina za ambulantni pregled započinje  obrada. Kod pacijenata kojima je potreba daljnja obrada ona se u pravilu nastavlja snimanjem na magnetskoj rezonanci i prema potrebi rendgenskim snimanjem. Radiološki tim koristeći moderan uređaj u kratkom vremenu dolazi do visoko kvalitetnog slikovnog materijala. Često se  obrada proširuje u neurofiziološkom obradom za koju je u SB Medico zadužen tim vrsnih neurologa i specijaliziranih medicinskih sestara. Kod donošenja odluke o aktivnom neurokirurškom liječenju, bilo da se radi o operacijskom liječenju ili određenoj spinalnoj proceduri, ono se nastavlja u prostorima moderno opremljenih operacijskih sala i komfornog smještaja na bolničkom odjelu. Tada o pacijentu brinu timovi medicinskih sestara, tehničara i liječnika navedenih jedinica uz mogućnost laboratorijske (predoperacijske) dijagnostike u modernom medicinsko-biotehničkom laboratoriju kao i podršku anesteziološke službe stalno zaposlenih anesteziologa i anestezioloških tehničara koji o pacijentu brinu prije, tijekom i neposredno poslije operacijskog zahvata. 

Specijalna bolnica Medico uz opisani način organizacije i opremljenosti omogućava pacijentima dostupnu obradu u kratkom vremenu kao i pružanje kvalitetnog kirurškog liječenja bolesti kralježnice. 

Operacijsko liječenje kralježnice u specijalnoj bolnici Medico

Pacijentima je na raspolaganju uvježban tim operacijske sale kao i moderno opremljena operacijska sala  i komforni smještaj na bolničkom odjelu. Operacijska sala opremljena je modernim operacijskim stolom predviđenim za korištenje u operacijskim salama u kojima se tijekom zahvata koristi rendgenski uređaj. Osnovnu opremu upotpunjuje novi i moderan rendgenski uređaj koji omogućuje da se operacijski zahvat izvodi na siguran i kontrolirani način uz izbjegavanje većeg izlaganja pacijenta ionizacijskom zračenju. Kako se veliki broj neurokirurških operacijskih zahvata na kralježnici izvodi u mikrokirurškoj tehnici operaterima je na raspolaganju također operacijski neurokirurški mikroskop vodećeg proizvođača. Endoskopske operacije na kralježnici izvode se korištenjem posljednje generacije endoskopskog stupa i instrumenata. Sala je također opremljena modernim anesteziološkim uređajem kao i opremljenoj sobi za pripremu i buđenje pacijenta. 

Bolnički odjel opremljen je sa komfornim jednokrevetnim i dvokrevetnim  bolesničkim sobama. Svaka bolesnička soba opremljena je kupaonicom, TV uređajem i klimatizacijom. Posjeti obitelji mogu se ostvariti tijekom cijelog dana uz prethodnu najavu. Velika prednost liječenja u SB Medico je organizacija trajne prisutnosti medicinskih sestara i liječnika (24 satna prisutnost liječnika) tijekom Vašeg boravka na Bolničkom odjelu. 

Najčešći operacijski zahvati kralježnice

Hernija intervertebralnog diska

Suženje spinalnog kanala (Spinalna stenoza)

Najčešći operacijski zahvati na perifernim živcima

Dekompresija karpalnog kanala

Dekompresija guyonovog kanala

Dekompresija kubitalnog kanala

Najčešće spinalne procedure

Epiduralna steroidna injekcija

Transforaminalna steroidna injekcija

Blokada fasetnih zglobova

Blokada sakro-ilijakalnih zglobova

Vertebroplastika