Proširene vene liječimo suvremenim minimalno invazivnim metodama.

Probleme proširenih vena dijagnosticiramo klinički i uz pomoć ultrazvučnog kolor – doplera. 

Ultrazvukom dobijemo uvid u izgled i funkcionalnost površinih i dubokih vena, a također isključimo postojanje duboke venske tromboze ili arterijske bolesti.

Nakon uvida u stanje, ovisno o veličini, obliku i anatomiji proširenih vena kao i općem stanju organizma, možemo izabrati najbolju metodu liječenja.

  • Endovenska laserska ablacija je postupak kojim se pomoću lasera iznutra zatvara oštećena vena. Zahvat se izvodi u lokalnoj tumescentnoj anesteziji pod kontrolom ultrazvuka, ambulantno, traje kratko, nakon zahvata zaostaju minimalni ožiljci, a pacijent je odmah pokretan. Laserska ablacija se obično izvodi u kombinaciji sa flebektomijom. Suvremena medicinska literatura svjedoči kako je laser najuspješnija metoda liječenja proširenih vena.
  • Flebektomija je minimalno invazivni zahvat kojim se u lokalnoj anesteziji odstranjuju proširene vene. Najčešće se promjenjuje kada su glavne vene funkcionalne.
  • Stripping ili klasična operacija vena kod kojeg se u općoj ili spinalnoj anesteziji izvlači glavna vena, a sporedne se vene uklanjaju kroz nekoliko manjih rezova na koži.

Često je kod istog pacijenta potrebno primijeniti više metoda liječenja. Izuzetno je bitan timski rad i individualan pristup svakom pacijentu. Pravovremenim dolaskom na liječenje, mogu se ukloniti ili ublažiti tegobe, spriječiti komplikacije i usporiti napredovanje bolesti.