Ortopedija je medicinska specijalnost koja se bavi dijagnozom, liječenjem i prevencijom bolesti i ozljeda lokomotornog sustava. 

Ova specijalnost obuhvaća širok raspon problema i stanja, od ozljeda zglobova i kostiju do degenerativnih bolesti koje utječu na mišićno-koštani sustav. 

Ortopedi koriste različite metode dijagnostike kako bi utvrdili prirodu i ozbiljnost problema. To uključuje rendgenske snimke, magnetsku rezonancu (MR), višeslojnu kompjutoriziranu tomografiju (MSCT), ultrazvuk i klinički pregled.

U Specijalnoj bolnici Medico primjenjuje se individualizirani pristup kojim se ciljano dolazi do dijagnoze i u razgovoru s pacijentom dogovara daljnje liječenje, , uvažavajući njegove individualne osobine, kliničke karakteristike i životne potrebe.

Ortopedija se neprestano razvija zahvaljujući napretku tehnologije. U cijeloj paleti mogućnosti liječenja bolesti i poremećaja lokomotornog sustava u Specijalnoj bolnici Medico minimalno invazivnim kirurškim postupcima vršimo artroskopije ramena, lakta, koljena i gležnja, ali i rekonstrukcije tetiva, prednje ukrižene sveze, operacije meniskusa, ramena, teniskog lakta kao i operacijske korekcije svih deformiteta stopala i prstiju te čukljeva.

Specijalna bolnica Medico znatno je obogatila ponudu kirurških usluga iz područja ortopedije, kao i svoj ortopedski tim koji primjenjuju i najsuvremenije metode liječenje iz područja regenerativne medicine, odnosno ortobiologije.

Regenerativna medicina usmjerena je na razvoj novih načina liječenja tkiva i organa koji potiču tj. koriste se prirodnim sposobnostima regeneracije (oporavka) ljudskog tijela. Cilj navedenog liječenje je vraćanje izgubljene funkcije zahvaćenog tkiva ili organa koje je nastalo zbog starenja, bolesti ili oštećenja. 

Ortobiologija, kao dio regenerativne medicine, koristi biološke (prirodne) tvari koje se nalaze u ljudskom tijelu za pomoć u liječenju bolesti lokomotornog sustava. Pojednostavljeno rečeno, biološki lijekovi koji se primjenjuju u ortobiologiju stupaju u interakciju s vlastitim stanicama i tkivima ljudskog tijela kako bi stimulirali mehanizme cijeljenja u različitim ortopedskim bolestima, uključujući i dijelove mišićno – koštanog sustava koji se sami po sebi slabo obnavljaju, odnosno zacjeljuju. 

U Specijalnoj bolnici Medico našim pacijentima su na raspolaganju sve najsuvremenije mogućnosti ortobiološkog liječenja.

Hijaluronska kiselina (Hijaluron)

Autologna kondicionirana plazma (ACP ili PRP terapija)

Mezenhimalne matične stanice

Kortikosteroidi