Prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.

SPECIJALIST INTERNE MEDICINE - GASTROENTEROLOGIJE

  • Rijeka

Diplomirao je medicinu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, specijalist je interne medicine i subspecijalist gastroenterolog. Osim poslijediplomskog studija iz medicine završio je i poslijediplomski studij iz zdravstvenog managementa. Područja najvećeg stručnog i znanstvenog interesa su mu endoskopija, bolesti jetre i gušterače, liječenje debljine.

Redoviti je profesor u trajnom zvanju na Medicinskom fakultetu u Rijeci i gostujući predavač na još desetak fakulteta u zemlji i inozemstvu. U Specijalnu bolnicu Medico došao je na mjesto ravnatelja u lipnju 2023., s pozicije predstojnika Klinike za internu medicinu i pročelnika Zavoda za gastroenteorlogiju KBC-a Rijeka. U znanstvenom smislu najcitiraniji je hrvatski gastroenterolog, a prema Stanfordskim kriterijima na listi je 2% najcitiranijih svjetskih znanstvenika. Mentor je 5 magistarskih radova i 13 doktorskih disertacija, autor tridesetak udžbenika i poglavlja u udžbenicima.  Iz područja gastroenterologije educirao se studijskim boravcima u najuglednijim svjetskim klinikama u Padovi, Udinama, Milanu, Kopenhagenu, Londonu i Clevelandu. Kao predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva izrazito je međunarodno afirmirao hrvatsku gastroenterologiju, a u Hrvatskoj je organizirao niz kongresa i skupova s međunarodnim sudjelovanjem u suradnji sa Svjetskom gastroenterološkom organizacijom (WGO) i Europskom asocijacijom za gastroenterologiju i endoskopiju (EAGEN) čiji je bio i predsjednik. Aktualni je predsjednik Hrvatskog društva za debljinu i dopredsjednik Hrvatskog društva za kvaliteteu zdravstvene zaštite HLZ-a. Prvi je dopredsjednik Hrvatske akademije medicinskih znanosti.

Kao pozvani predavač i edukator predavao je i održavao praktične demonstracije znanja iz gastroenterologije u zemljama regije, Europe i svijeta kao predavač EAGEN-a, WGO-a i Cochrane kolaboracije. Posljednjih petnaest godina predstavnik je Hrvatske u niz europskih i svjetskih gastroenteroloških organizacija. Član je uglednih liječničkih institucija u Europi (Fellow of Royal College of Physicians –FRCP, Fellow of European Board of Gastroenterology and Hepatology – FEBGH) i SAD (Bockus Society),  a i novoizabrani je predsjednik Manpower commetee Europskog board-a za gastroenterologiju (EBGH).  Dobitnik je niza nagrada i priznanja (Medalja svetog Vida  2016., Godišnja nagrada Grada Rijeke – 2007. i 2011., Nagrada  Hrvatskog liječničkog zbora za najbolji znanstveni rad iz područja kliničke medicine – 1999).