Korektivna dermatologija – mezoterapija

Kvaliteta kože zaokuplja sve veći broj pripadnika ženske i muške populacije, a zadržati zdrav i lijep izgled te odgoditi starenje dio je sveopćeg trenda očuvanja mladolikog izgleda kao imperativa modernog doba. Korektivni dermatološki postupci uklanjaju nedostatke te čine ljude atraktivnijima, a nekirurške metode imaju kraći vremenski oporavak od kirurških metoda.

Mezoterapija protiv opadanja kose te suhe kože

Brojne su minimalno invazivne metode  pomlađivanja lica no s obzirom na to da je svaka osoba drugačija, nema jednog modaliteta koji je prikladan za sve.

Intradermalne injekcije stimuliraju proizvodnju kolagena i elastina uslijed pojačanog biosintetskog kapaciteta fibroblasta dok hijaluronska kiselina potiče hidrataciju. Dubina prodora igle za mezoterapiju u kožu u pravilu je oko 2-4 mm. Mezoterapija, osim u rejuvenaciji ima osobito dobre učinke u liječenju androgene alopecije i melasme. Tijekom postupka, aktivni sastojci ravnomjerno se unose u gornje slojeve kože čime se osigurava njihov prelazak epidermalne barijere i djelovanje u dubljim slojevima na fibroblaste i produkciju kolagena, elastina i međustanične tvari. Provodi se u više navrata u razmacima od 10-14 dana, a broj postupaka ovisi o indikaciji i kombinaciji sa drugim korektivnim metodama. 

Mezoterapija ima dobre učinke kod osoba sa suhom kožom i osoba kod kojih su izraženi znakovi fotostarenja. Mezoterapija je posebno povoljna za izuzetno osjetljive dijelove kao što su čelo, područje oko očiju, vrat i dekolte. Izuzetna pažnja mora se posvetiti izboru preparata i kvaliteti proizvoda koji se primjenjuju. Osim hijaluronske kiseline i vitamina, koriste se i elementi u tragovima poput magnezija, zinka i nikla koji imaju važnu funkciju kao katalizatori u različitim energetskim procesima u stanici. Vitamini u ovom slučaju djeluju kao antioksidativna sredstva i potiču mikrocirkulaciju. Aminokiseline potiču stvaranje novih proteina, a glukoza služi kao izvor energije za aktivne procese. 

Također se koristi kod gubitka i prorjeđenja vlasi u muškoj i ženskoj populaciju. Pojačano opadanje kose je multifaktorijalno a najčešće je uzrokovano  hormonalnim i genetskim faktorima te prisutnim komorbiditetima. U određenim kliničkim entitetima kosa spontano ponovno izraste dok je kod pojedinih tipova gubitka kose potrebno provoditi terapijske protokole liječenja u cilju poticanja izrasta i vraćanja normalne strukture vlasi. Androgena alopecija je najčešći oblik prorjeđenja i gubitka vlasi, vrlo često ima nasljednu osnovu i javlja se već u dvadesetim godinama ili kasnije.

Injekcijske tehnike koje se primjenjuju u mezoterapiji su različite ovisno o regiji koja se tretira, indikaciji i kvaliteti kože. Intraepidermalna tehnika uključuje apliciranje određenih količina pripravaka u najpovršniji sloj kože (epidermis) što je bezbolan postupak bez krvarenja. Papularna tehnika uključuje ubrizgavanje pripravka na razini dermoepidermalne granice. Tehnikom punjenja injekcije se daju na dubini od 2-4 mm pod kutom od 30-60 °u duboki dermis, point-by-point u razmacima 0.5 -10 mm.

Specijalna bolnica Medico stalno ulaže u najmoderniju opremu kako bi svojim klijentima osigurala dostupnost novih, kvalitetnih usluga. Novim mezoinjektorom, u Medicu se rješava problem suhe kože (rehidratacija), pojačanog opadanja kose te nepravilne odnosno pojačane pigmentacije.