Medico je bolnica u koju pacijenti imaju povjerenje i sigurnost da su njihove potrebe tu svima na prvom mjestu

19. ožujka 2021. | Članci

Razgovor s doc. dr. sc Zlatkom Kolićem povodom tri desetljeća Specijalne bolnice Medico

Mislim da smo mi dio jednog cjelovitog zdravstvenog sustava i kao Specijalna bolnica Medico danas smo dio privatnog zdravstva koji je potpora javnom u domeni sekundarne zdravstvene zaštite, te u smo u tom dijelu komplementarni i defacto partneri.

Izvor: Glas Istre

RIJEKA – Na današnji dan 1991. godine na riječkom Zametu s radom je započela mala radiološka ambulanta, prva privatna u tim vremenima u kojima su se u mnogim društvenim sferama počele dešavati značajne promjene. Sjeme koje je tada posijao primarijus Milan Blažević sa svojim suradnicima izraslo je i razvilo se u sljedeća tri desetljeća u Specijalnu bolnicu Medico koja svoj trideseti rođendan danas slavi kao ustanova koja je lider u integriranom privatnom zdravstvu. Malo o prošlosti, a više o sadašnjosti i budućnosti Specijalne bolnice razgovarali smo tim povodom s ravnateljem Medica doc. dr. sc Zlatkom Kolićem

DR. KOLIC, RIJEKA, 12.10.2020. SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK/GLAS ISTRE

Može se reći da je Medico već tradicija, a zahvaljujući najsuvremenijim metodama liječenja i vrhunskoj opremi predvodnici smo kvalitete zdravstvene usluge. Danas smo jedina privatna zdravstvena ustanova u Republici Hrvatskoj s integriranom kompletnom dijagnostikom i minimalno invazivnom kirurgijom, najkompletnija privatna bolnica s certificiranom kvalitetom poslovanja, a započeli smo s radom kao mali dijagnostički centar za radiologiju. Primarijus Blažević, koji je sa svojim suradnicima pokrenuo tu inicijativu, već je prije ulaska u projekt bio renomirani specijalist radiolog u riječkom KBC-u. Oni su se zajednički odlučili investirati u nabavku radioloških uređaja, prvenstveno CT-a koji je u to vrijeme još uvijek bio pojam nekakve vrhunske tehnologije u medicini. Bila su to teška vremena obilježena raspadom jednog i nastankom novog sustava, te početkom Domovinskog rata u Hrvatskoj, što se naravno odrazilo na prve godine rada i usporilo razvoj nove zdravstvene ustanove. Kasnije su neki od osnivača odustali od projekta i krenuli svojim putem no primarijus Blažević ostao je uporan te okupio novu grupu suradnika s kojima se po završetku rata seli u nove prostore na Gornjem Zametu. Taj “drugi” Medico počeo se ozbiljnije razvijati u smjeru poliklinike, te su se, naravno u dalekom skromnijem obimu, počeli nazirati obrisi onoga čemu se s tom inicijativom težilo i što imamo danas. Ipak, Medico je ostao uglavnom lokalna priča sve do 2010. godine kada se preselio u zgradu u centru Rijeke u kojoj se i danas nalazi.

U pravom smjeru

Tim činom Medico je prostorno dobio okvir u kojem se danas nalazi, no najznačajnija iskoraci u poslovanju i investicijama tek su bili pred vama. Kako je tekla povijest Medica u tom zadnjem desetljeću, od preseljenja do danas?

-Preseljenjem u nove prostore Medico je podignut na jednu višu razinu s velikim potencijalom za daljnji rast i širenje djelatnosti. Najznačajnija stvar za današnji Medico je preuzimanje ustanove od strane tvrtke Ergomed čiji je vlasnik svojom vizijom, idejom i modernim pristupom medicini unutar zadnjih pet godina transformirao Medico u ono što je on danas. Tako smo već godinu dana nakon te vlasničke promjene, 2016. godine krenuli s kirurgijom i postali Specijalna bolnica, a već u listopadu 2017. godine otvorili smo i našu podružnicu u Puli. Zaposlili smo velik broj novih stručnih djelatnika tako da danas naš tim čine 153 zaposlenika i suradnika, od kojih su 112 njih u Rijeci i Puli u stalnom radnom odnosu. Držim da je to značajna brojka i veliki rast koji se, ponavljam, u najvećoj mjeri dogodio u zadnjih nekoliko godina. Sve to vrijeme kvalitetno napredujemo, rastemo i širimo se. U razdoblju od 2016. do 2018. imali smo značajan rast otvaranjem novih djelatnosti, a odlične rezultate ostvarili smo i u narednoj 2019 godini. Lani smo iz poznatih razloga i situacije s Covidom imali djelomično stagnirajuću godinu, no usprkos tome i svim otegotnim okolnostima i nju smo na koncu uspjeli završiti s pozitivnim rezultatom, tako da je čitava ova priča s nama i s našim poslovanjem ide u jako dobrom smjeru kojeg planiramo dalje razvijati i jačati.

Koje su najznačajnije investicije koje su se dogodile u zadnjih nekoliko godina?

-Danas se nažalost na termine nekih pregleda mora čekati mjesecima, a zdravlje ne može čekati! To je ljudima koji imaju zdravstvene probleme potpuno neprihvatljivo. Medico donosi najveći pomak upravo u tom dijelu zahvaljujući svojim temeljitim, ali brzim zdravstvenim uslugama. U Medicu se od pregleda do dijagnoze dolazi takoreći u jednom danu, bez lista čekanja i gubljenja vremena. Za to postići potrebni su kvalitetni ljudi, suvremena oprema i jako dobra organizacija. Mi svu dobit i vlastita sredstava ulažemo u razvoj i nove tehnologije, pa su tako u proteklom razdoblju najveća ulaganja bila u zanavljanje opreme, kupnju novih dijagnostičkih uređaja, zapošljavanje većeg broja djelatnika i otvaranje podružnice u Puli. Kupili smo novi uređaj za magnetsku rezonancu, zanovili u potpunosti ultrazvučnu dijagnostiku s 15-ak novih ultrazvučnih uređaja, a kupljen je i novi uređaj za mamografiju. Uredili smo bolnički odjel, aktivirali i osposobili postojeće operacijske sale, obnovili endoskopsku dijagnostiku i proveli još čitav niz manjih ili većih investicija u podizanje kvalitete usluga koje pružamo pacijentima. Radi se o investicijama vrijednim nekoliko desetaka milijuna kuna investiranih u opremu i razvoj djelatnosti samo u zadnjih nekoliko godina.

Već više od tri godine prisutni ste i u Puli, zašto ste se odlučili na taj iskorak preko Učke i što vam je on donio?

Zdravlje je prvo i svi mi znamo da bez zdravlja nema ničega. Mi u Medicu djelujemo u skladu sa tim i našim pacijentima želimo omogućiti dosege vrhunske integrirane medicine prilagođene individualnim potrebama svakog pojedinca. To za nas znači i biti što bliže njihovom mjestu stanovanja, a u Rijeci smo imali i još uvijek imamo veliki broj pacijenata koji dolaze s područja Istre. Otvaranje podružnice u Puli bio je logičan iskorak. Vjerujemo da smo velikom broju naših pacijenata iz Pule i Istre time izašli u susret i omogućili da imaju dostupnu našu uslugu i u Puli umjesto da putuju u Rijeku. U dogovoru s docentom Peharcem riješili smo pitanje prostora na gornjem katu njegove poliklinike u Puli i tamo imamo polikliničku djelatnost, dok bolničku uslugu za sve pacijente i dalje pružamo u Rijeci. Odluka se pokazala ispravnom jer pacijenti prepoznaju kvalitetu usluge koju im pružamo, a naši su im djelatnici svakodnevno na raspolaganju u Puli i vrše dijagnostičke pretrage, preglede, kompletnu laboratorijsku dijagnostiku i manje zahvate kao recimo endoskopske zahvate u općoj anesteziji.

Značajna imena struke

Kakva je nakon impresivnog rasta u zadnjih par godina, danas kadrovska slika Specijalne bolnice Medico?

Medico je bolnica u koju pacijenti imaju povjerenje i sigurnost da su njihove potrebe tu svima na prvom mjestu. Kvalitetom našeg stručnog i iskusnog tima učinili smo isto tako jedan značajan iskorak. Mi danas imamo kvalitetne i vrijedne ljude u sve 24 medicinske djelatnosti, unutar različitih specijalizacija i subspecijalizacija i kvalitetno pokrivamo sve potrebe naših pacijenata. Dolaze nam renomirani stručnjaci iz našeg kraja, ali i iz ostatka Hrvatske koji žele doći raditi kod nas. Tako smo u zadnje vrijeme u naš tim dobili nekoliko vrlo značajnih medicinskih imena. Prvenstveno bih tu spomenuo prof.dr.sc. Mirka Ivkića koji je vrhunski specijalist otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata, te dugogodišnji predstojnik Klinike za otorinolaringologiju KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu, a zadnje je tri godine naš stalni zaposlenik. S nama je odnedavno i prof.dr.sc. Herman Haller, dugogodišnji ravnatelj i predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo Kliničkog bolničkog centra Rijeka. I da sve ne nabrajam, ima tu još cijeli niz kolega, vrsnih specijalista i značajnih imena struke, kako u Rijeci tako i u Puli, i s takvim ljudima možete pružiti najvišu razinu usluge. Vrhunski stručnjaci Specijalne bolnice Medico pristupaju svakom pacijentu individualno i prilagođavaju najnaprednije zdravstvene postupke njegovim potrebama jer su svjesni da su potpuna njega i briga za pacijenta ključni dijelovi liječenja. Nama su potrebe pacijenta na prvom mjestu, nastojimo za svakoga naći pravo rješenje, dati visokokvalitetnu uslugu i pružiti vrhunsku brigu.

Laserska kirurgija jedna je od onih djelatnosti kojima koračate prema budućnosti?

-Da, moglo bi se tako kazati. Ponosni smo na učinjeno, ali nema stajanja! Laserske tehnologije naš su novi veliki iskorak. Razvijanje minimalno invazivnih zahvata u kirurgiji jedna je od naših specifičnosti u zadnjih nekoliko godina. Od tzv. dnevne kirurgije pa prema tome da idemo na to da ta kirurgija bude najmodernija. Napredna “laserska priča” kroz laserske zahvate u otorinolaringologiji, ginekologiji, urologiji i spinalnoj kirurgiji. To je svakako budućnost, a jedan dio već radimo, razvijamo i mislim da je to projekt koji će ove godine dobiti značajniji okvir i vjerujem da ćemo ga tad moći prezentirati javnosti.

Medico je bio među pionirima privatnog zdravstva na ovim prostorima, koja je po vama uloga tog sustava tri desetljeća kasnije?

-Moram priznati da ja ta dva sustava, javno i privatno zdravstvo, bitno ne dijelim. Iz kojeg razloga? Pa zato što mislim da smo mi dio jednog cjelovitog zdravstvenog sustava i kao Specijalna bolnica Medico danas smo dio privatnog zdravstva koji je potpora javnom u domeni sekundarne zdravstvene zaštite, te u smo u tom dijelu komplementarni i defacto partneri. Smatram da bi javni sustav i ispravna politika zdravstva trebala u budućnosti daleko više koristiti resurse privatnog sustava jer to bi bilo samo na dobrobit pacijenata. Doista nema razloga da se privatni sustav ne koristi u javne svrhe. Načinom na koji mi funkcioniramo, organizacijom, praćenjem iskoristivosti svakog našeg djelatnika i praćenjem iskoristivosti radnog vremena možemo puno dati, puno korisnih iskustava javnom sustavu. Vidite, ja mislim da možemo razvijati bolji sustav, pomicati granice u korist pacijenata i biti daleko više sinkronizirani i komplementarni nego što je to danas slučaj. Medico je na to spreman.

Jedini u Hrvatskoj

Prva ste privatna bolnica u Hrvatskoj s integriranom kompletnom dijagnostikom i minimalno invazivnom kirurgijom koja djeluje po američkim akreditacijskim standardima AACI. Zašto vam je ta akreditacija važna?

-Akreditacija zdravstvenih ustanova je općeprihvaćen postupak kojim se promovira odgovornost za sigurnost pacijenta i kvalitete u zdravstvu. Akreditirane bolnice, kako je nedavno u razgovoru za vaš list kazao izvršni direktor najuglednije svjetske akreditacijske organizacije AACI Krešimir Antonio Paliska prate, mjere, analiziraju i poboljšavaju svoje procese i stavljaju pacijente u središte svojih aktivnosti. I mi smo izuzetno ponosni da se nalazimo među takvim bolnicama. Podsjećam da je Specijalna bolnica Medico bila prva hrvatska bolnica s tom akreditacijom, te da smo danas jedina bolnica u Hrvatskoj, te jedna od nekoliko bolnica u svijetu, kojima je uspjelo dobiti sva tri certifikata. Pored certifikata koji smo nedavno potvrdili implementirali smo i standarde ISO 9001 te EN 15224 što je standard za upravljanje kvalitetom u zdravstvenim ustanovama. Certifikati znače da su sve naše procedure i postupci usklađeni s najvišim svjetskim standardima kvalitete i sigurnosti, te da posebno promičemo izvrsnost u radu i odnosu prema pacijentima i to kao rezultat stalnog praćenja, mjerenja, analiza, korekcija i korektivnih mjera koje svakodnevno poduzimamo.

Za kraj, kakvi su planovi za budućnost, za narednih 30 godina?

Kao što sam već rekao ponosni smo na učinjeno, ali nema stajanja! Planovi su nam definitivno nastaviti razvijati vrhunsku kvalitetu, širiti se i rasti na ovom području. Pokazali smo i dokazali da znamo i možemo, te radimo na dodatnoj profilaciji u pravcu razvoja vrhunske kirurgije i upotrebe lasera u kojoj vjerujem da možemo pronaći svoju nišu i u nekakvoj široj regiji. Držim da imamo odlične temelje jer kao što smo u zadnjih nekoliko godina postali sigurno jedna od najznačajnijih privatnih bolnica u Hrvatskoj i regionalni lider u privatnom zdravstvu vjerujem da ćemo naći načina i za to.

Milan Pavlović


Istraživanja, razvoj i projekti

“U Medicu kontinuirano ulažemo u svoj razvoj i modernizaciju, te s tim ciljem sudjelujemo i u mnogim značajnim europskim projektima, od projekata edukacije do informacijsko-komunikacijskih i istraživačko-razvojnih znanstvenih projekata. Jedan od njih je projekt “Medico prevencijom prema zdravlju” kojem je cilj smanjiti stopu obolijevanja stanovništva od kroničnih nezaraznih bolesti i koji smo proveli u partnerstvu s Cresom. U partnerstvu s Lječilištem Veli Lošinj provodimo EU projekt “Medico Akademija” kojim se kroz niz edukacija unaprjeđuju znanja i vještine zdravstvenih djelatnika. Jedno od područja kojim se uspješno bavimo jest i liječenje bolnih stanja kralježnice, minimalno invazivnim i drugim operacijskim tehnikama. Stoga smo se, prema vlastitom iskustvu, posvetili istraživanju i razvoju u određenim medicinskim granama i osim navedenih, još je nekoliko projekata u fazi pripreme i prijave za sufinanciranje putem sredstava EU fondova, no bit će vremena da se i oni predstave”, kaže dr. Kolić.