Medico je bolnica u koju pacijenti imaju povjerenje i sigurnost da su njihove potrebe tu svima na prvom mjestu

Mislim da smo mi dio jednog cjelovitog zdravstvenog sustava i kao Specijalna bolnica Medico danas smo dio privatnog zdravstva koji je potpora javnom u domeni sekundarne zdravstvene zaštite, te u smo u tom dijelu komplementarni i defacto partneri.

RIJEKA – Na današnji dan 1991. godine na riječkom Zametu s radom je započela mala radiološka ambulanta, prva privatna u tim vremenima u kojima su se u mnogim društvenim sferama počele dešavati značajne promjene. Sjeme koje je tada posijao primarijus Milan Blažević sa svojim suradnicima izraslo je i razvilo se u sljedeća tri desetljeća u Specijalnu bolnicu Medico koja svoj trideseti rođendan danas slavi kao ustanova koja je lider u integriranom privatnom zdravstvu. Malo o prošlosti, a više o sadašnjosti i budućnosti Specijalne bolnice razgovarali smo tim povodom s ravnateljem Medica doc. dr. sc Zlatkom Kolićem.

Može se reći da je Medico već tradicija, a zahvaljujući najsuvremenijim metodama liječenja i vrhunskoj opremi predvodnici smo kvalitete zdravstvene usluge. Danas smo jedina privatna zdravstvena ustanova u Republici Hrvatskoj s integriranom kompletnom dijagnostikom i minimalno invazivnom kirurgijom, najkompletnija privatna bolnica s certificiranom kvalitetom poslovanja, a započeli smo s radom kao mali dijagnostički centar za radiologiju. Primarijus Blažević, koji je sa svojim suradnicima pokrenuo tu inicijativu, već je prije ulaska u projekt bio renomirani specijalist radiolog u riječkom KBC-u. Oni su se zajednički odlučili investirati u nabavku radioloških uređaja, prvenstveno CT-a koji je u to vrijeme još uvijek bio pojam nekakve vrhunske tehnologije u medicini. Bila su to teška vremena obilježena raspadom jednog i nastankom novog sustava, te početkom Domovinskog rata u Hrvatskoj, što se naravno odrazilo na prve godine rada i usporilo razvoj nove zdravstvene ustanove. Kasnije su neki od osnivača odustali od projekta i krenuli svojim putem no primarijus Blažević ostao je uporan te okupio novu grupu suradnika s kojima se po završetku rata seli u nove prostore na Gornjem Zametu. Taj “drugi” Medico počeo se ozbiljnije razvijati u smjeru poliklinike, te su se, naravno u dalekom skromnijem obimu, počeli nazirati obrisi onoga čemu se s tom inicijativom težilo i što imamo danas. Ipak, Medico je ostao uglavnom lokalna priča sve do 2010. godine kada se preselio u zgradu u centru Rijeke u kojoj se i danas nalazi.

U pravom smjeru

Tim činom Medico je prostorno dobio okvir u kojem se danas nalazi, no najznačajnija iskoraci u poslovanju i investicijama tek su bili pred vama. Kako je tekla povijest Medica u tom zadnjem desetljeću, od preseljenja do danas?

– Preseljenjem u nove prostore Medico je podignut na jednu višu razinu s velikim potencijalom za daljnji rast i širenje djelatnosti. Najznačajnija stvar za današnji Medico je preuzimanje ustanove od strane tvrtke Ergomed čiji je vlasnik svojom vizijom, idejom i modernim pristupom medicini unutar zadnjih pet godina transformirao Medico u ono što je on danas. Tako smo već godinu dana nakon te vlasničke promjene, 2016. godine krenuli s kirurgijom i postali Specijalna bolnica, a već u listopadu 2017. godine otvorili smo i našu podružnicu u Puli. Zaposlili smo velik broj novih stručnih djelatnika tako da danas naš tim čine 153 zaposlenika i suradnika, od kojih su 112 njih u Rijeci i Puli u stalnom radnom odnosu. Držim da je to značajna brojka i veliki rast koji se, ponavljam, u najvećoj mjeri dogodio u zadnjih nekoliko godina. Sve to vrijeme kvalitetno napredujemo, rastemo i širimo se. U razdoblju od 2016. do 2018. imali smo značajan rast otvaranjem novih djelatnosti, a odlične rezultate ostvarili smo i u narednoj 2019 godini. Lani smo iz poznatih razloga i situacije s Covidom imali djelomično stagnirajuću godinu, no usprkos tome i svim otegotnim okolnostima i nju smo na koncu uspjeli završiti s pozitivnim rezultatom, tako da je čitava ova priča s nama i s našim poslovanjem ide u jako dobrom smjeru kojeg planiramo dalje razvijati i jačati.

Koje su najznačajnije investicije koje su se dogodile u zadnjih nekoliko godina?

– Danas se nažalost na termine nekih pregleda mora čekati mjesecima, a zdravlje ne može čekati! To je ljudima koji imaju zdravstvene probleme potpuno neprihvatljivo. Medico donosi najveći pomak upravo u tom dijelu zahvaljujući svojim temeljitim, ali brzim zdravstvenim uslugama. U Medicu se od pregleda do dijagnoze dolazi takoreći u jednom danu, bez lista čekanja i gubljenja vremena. Za to postići potrebni su kvalitetni ljudi, suvremena oprema i jako dobra organizacija. Mi svu dobit i vlastita sredstava ulažemo u razvoj i nove tehnologije, pa su tako u proteklom razdoblju najveća ulaganja bila u zanavljanje opreme, kupnju novih dijagnostičkih uređaja, zapošljavanje većeg broja djelatnika i otvaranje podružnice u Puli. Kupili smo novi uređaj za magnetsku rezonancu, zanovili u potpunosti ultrazvučnu dijagnostiku s 15-ak novih ultrazvučnih uređaja, a kupljen je i novi uređaj za mamografiju. Uredili smo bolnički odjel, aktivirali i osposobili postojeće operacijske sale, obnovili endoskopsku dijagnostiku i proveli još čitav niz manjih ili većih investicija u podizanje kvalitete usluga koje pružamo pacijentima. Radi se o investicijama vrijednim nekoliko desetaka milijuna kuna investiranih u opremu i razvoj djelatnosti samo u zadnjih nekoliko godina.

Već više od tri godine prisutni ste i u Puli, zašto ste se odlučili na taj iskorak preko Učke i što vam je on donio?

– Zdravlje je prvo i svi mi znamo da bez zdravlja nema ničega. Mi u Medicu djelujemo u skladu sa tim i našim pacijentima želimo omogućiti dosege vrhunske integrirane medicine prilagođene individualnim potrebama svakog pojedinca. To za nas znači i biti što bliže njihovom mjestu stanovanja, a u Rijeci smo imali i još uvijek imamo veliki broj pacijenata koji dolaze s područja Istre. Otvaranje podružnice u Puli bio je logičan iskorak. Vjerujemo da smo velikom broju naših pacijenata iz Pule i Istre time izašli u susret i omogućili da imaju dostupnu našu uslugu i u Puli umjesto da putuju u Rijeku. U dogovoru s docentom Peharcem riješili smo pitanje prostora na gornjem katu njegove poliklinike u Puli i tamo imamo polikliničku djelatnost, dok bolničku uslugu za sve pacijente i dalje pružamo u Rijeci. Odluka se pokazala ispravnom jer pacijenti prepoznaju kvalitetu usluge koju im pružamo, a naši su im djelatnici svakodnevno na raspolaganju u Puli i vrše dijagnostičke pretrage, preglede, kompletnu laboratorijsku dijagnostiku i manje zahvate kao recimo endoskopske zahvate u općoj anesteziji.

Značajna imena struke

Kakva je nakon impresivnog rasta u zadnjih par godina, danas kadrovska slika Specijalne bolnice Medico?

– Medico je bolnica u koju pacijenti imaju povjerenje i sigurnost da su njihove potrebe tu svima na prvom mjestu. Kvalitetom našeg stručnog i iskusnog tima učinili smo isto tako jedan značajan iskorak. Mi danas imamo kvalitetne i vrijedne ljude u sve 24 medicinske djelatnosti, unutar različitih specijalizacija i subspecijalizacija i kvalitetno pokrivamo sve potrebe naših pacijenata. Dolaze nam renomirani stručnjaci iz našeg kraja, ali i iz ostatka Hrvatske koji žele doći raditi kod nas. Tako smo u zadnje vrijeme u naš tim dobili nekoliko vrlo značajnih medicinskih imena. Prvenstveno bih tu spomenuo prof.dr.sc. Mirka Ivkića koji je vrhunski specijalist otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata, te dugogodišnji predstojnik Klinike za otorinolaringologiju KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu, a zadnje je tri godine naš stalni zaposlenik. S nama je odnedavno i prof.dr.sc. Herman Haller, dugogodišnji ravnatelj i predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo Kliničkog bolničkog centra Rijeka. I da sve ne nabrajam, ima tu još cijeli niz kolega, vrsnih specijalista i značajnih imena struke, kako u Rijeci tako i u Puli, i s takvim ljudima možete pružiti najvišu razinu usluge. Vrhunski stručnjaci Specijalne bolnice Medico pristupaju svakom pacijentu individualno i prilagođavaju najnaprednije zdravstvene postupke njegovim potrebama jer su svjesni da su potpuna njega i briga za pacijenta ključni dijelovi liječenja. Nama su potrebe pacijenta na prvom mjestu, nastojimo za svakoga naći pravo rješenje, dati visokokvalitetnu uslugu i pružiti vrhunsku brigu.

Laserska kirurgija jedna je od onih djelatnosti kojima koračate prema budućnosti?

– Da, moglo bi se tako kazati. Ponosni smo na učinjeno, ali nema stajanja! Laserske tehnologije naš su novi veliki iskorak. Razvijanje minimalno invazivnih zahvata u kirurgiji jedna je od naših specifičnosti u zadnjih nekoliko godina. Od tzv. dnevne kirurgije pa prema tome da idemo na to da ta kirurgija bude najmodernija. Napredna “laserska priča” kroz laserske zahvate u otorinolaringologiji, ginekologiji, urologiji i spinalnoj kirurgiji. To je svakako budućnost, a jedan dio već radimo, razvijamo i mislim da je to projekt koji će ove godine dobiti značajniji okvir i vjerujem da ćemo ga tad moći prezentirati javnosti.

Medico je bio među pionirima privatnog zdravstva na ovim prostorima, koja je po vama uloga tog sustava tri desetljeća kasnije?

– Moram priznati da ja ta dva sustava, javno i privatno zdravstvo, bitno ne dijelim. Iz kojeg razloga? Pa zato što mislim da smo mi dio jednog cjelovitog zdravstvenog sustava i kao Specijalna bolnica Medico danas smo dio privatnog zdravstva koji je potpora javnom u domeni sekundarne zdravstvene zaštite, te u smo u tom dijelu komplementarni i defacto partneri. Smatram da bi javni sustav i ispravna politika zdravstva trebala u budućnosti daleko više koristiti resurse privatnog sustava jer to bi bilo samo na dobrobit pacijenata. Doista nema razloga da se privatni sustav ne koristi u javne svrhe. Načinom na koji mi funkcioniramo, organizacijom, praćenjem iskoristivosti svakog našeg djelatnika i praćenjem iskoristivosti radnog vremena možemo puno dati, puno korisnih iskustava javnom sustavu. Vidite, ja mislim da možemo razvijati bolji sustav, pomicati granice u korist pacijenata i biti daleko više sinkronizirani i komplementarni nego što je to danas slučaj. Medico je na to spreman.

Jedini u Hrvatskoj

Prva ste privatna bolnica u Hrvatskoj s integriranom kompletnom dijagnostikom i minimalno invazivnom kirurgijom koja djeluje po američkim akreditacijskim standardima AACI. Zašto vam je ta akreditacija važna?

– Akreditacija zdravstvenih ustanova je općeprihvaćen postupak kojim se promovira odgovornost za sigurnost pacijenta i kvalitete u zdravstvu. Akreditirane bolnice, kako je nedavno u razgovoru za vaš list kazao izvršni direktor najuglednije svjetske akreditacijske organizacije AACI Krešimir Antonio Paliska prate, mjere, analiziraju i poboljšavaju svoje procese i stavljaju pacijente u središte svojih aktivnosti. I mi smo izuzetno ponosni da se nalazimo među takvim bolnicama. Podsjećam da je Specijalna bolnica Medico bila prva hrvatska bolnica s tom akreditacijom, te da smo danas jedina bolnica u Hrvatskoj, te jedna od nekoliko bolnica u svijetu, kojima je uspjelo dobiti sva tri certifikata. Pored certifikata koji smo nedavno potvrdili implementirali smo i standarde ISO 9001 te EN 15224 što je standard za upravljanje kvalitetom u zdravstvenim ustanovama. Certifikati znače da su sve naše procedure i postupci usklađeni s najvišim svjetskim standardima kvalitete i sigurnosti, te da posebno promičemo izvrsnost u radu i odnosu prema pacijentima i to kao rezultat stalnog praćenja, mjerenja, analiza, korekcija i korektivnih mjera koje svakodnevno poduzimamo.

Za kraj, kakvi su planovi za budućnost, za narednih 30 godina?

– Kao što sam već rekao ponosni smo na učinjeno, ali nema stajanja! Planovi su nam definitivno nastaviti razvijati vrhunsku kvalitetu, širiti se i rasti na ovom području. Pokazali smo i dokazali da znamo i možemo, te radimo na dodatnoj profilaciji u pravcu razvoja vrhunske kirurgije i upotrebe lasera u kojoj vjerujem da možemo pronaći svoju nišu i u nekakvoj široj regiji. Držim da imamo odlične temelje jer kao što smo u zadnjih nekoliko godina postali sigurno jedna od najznačajnijih privatnih bolnica u Hrvatskoj i regionalni lider u privatnom zdravstvu vjerujem da ćemo naći načina i za to.

Istraživanja, razvoj i projekti

“U Medicu kontinuirano ulažemo u svoj razvoj i modernizaciju, te s tim ciljem sudjelujemo i u mnogim značajnim europskim projektima, od projekata edukacije do informacijsko-komunikacijskih i istraživačko-razvojnih znanstvenih projekata. Jedan od njih je projekt “Medico prevencijom prema zdravlju” kojem je cilj smanjiti stopu obolijevanja stanovništva od kroničnih nezaraznih bolesti i koji smo proveli u partnerstvu s Cresom. U partnerstvu s Lječilištem Veli Lošinj provodimo EU projekt “Medico Akademija” kojim se kroz niz edukacija unaprjeđuju znanja i vještine zdravstvenih djelatnika. Jedno od područja kojim se uspješno bavimo jest i liječenje bolnih stanja kralježnice, minimalno invazivnim i drugim operacijskim tehnikama. Stoga smo se, prema vlastitom iskustvu, posvetili istraživanju i razvoju u određenim medicinskim granama i osim navedenih, još je nekoliko projekata u fazi pripreme i prijave za sufinanciranje putem sredstava EU fondova, no bit će vremena da se i oni predstave”, kaže dr. Kolić.