Centar za dojku

Dijagnostika bolesti dojke jedna je od djelatnosti Specijalne bolnice Medico. Specijalisti radiolozi vrše dijagnostiku pomoću ultrazvuka, mamografije ili magnetske rezonance dojki. Po potrebi se rade citološke punkcije, Core – biopsije i markacije. Kirurzi vrše operacijske biopsije i rekonstrukcije dojki. 

Preventivni pregled dojki

Samopregled treba početi već od završetka rasta prsa. Klinički pregled liječnika preporučuje   se redovito jednom u godinu dana nakon dvadesete godine života. Redoviti ultrazvučni pregled preporučuje se uvesti oko dvadeset pete godine života, a prvu mamografiju u dobi između 38. – 40. godine života. 

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki je tehnika pregleda tkiva dojke putem zvučnih valova visoke frekvencije (ultrazvučni valovi) koji prolaze kroz dojku, odbijaju se različitom brzinom od struktura dojke i vraćaju do sonde, odnosno ekrana gdje se očitavaju njihovi povratni odjeci. Uz samopregled dojki i UTZ dojki može se uvijek na vrijeme otkriti eventualno postojanje patoloških promjena u dojkama što pojednostavljuje i olakšava liječenje. Ukoliko postoji ikakva dvojba o prirodi nalaza, pod ultrazvučnim se vođenjem može učiniti punkcija tankom (FNA) ili debelom iglom, Core – biopsija (CNB). Core biopsija je postupak u kojem se koristi posebna deblja igla, pri čemu se dobiju komadići tkiva u vidu cilindra. Ožiljak je minimalan. Nalazi se šalju na patohistološku analizu. 

Magnetska rezonanca dojki

MR dojki koristi tehniku magnetske rezonancije, pri čemu pacijentica leži na specijalno konstruiranom ležaju u položaju na trbuhu. Pretraga traje oko 20 minuta uz obavezni intravenozno dati kontrast, osim u slučaju procjene stanja silikonskih umetaka. Radi se o izvanrednoj metodi kod određenih skupina žena (npr. žene s visokim rizikom za karcinom dojke, kod preoperativne procijene proširenosti bolesti). 

Mamografija

Mamografija je neinvazivna, radiološka metoda rendgenskog pregleda uglavnom ženskih dojki. Riječ je o dijagnostičkoj metodi za rano otkrivanje raka dojke, a postupkom mamografije mogu se uočiti karakteristične kvržice ili mikrokalcifikacije u dojkama. Pri navedenom pregledu važno je pravilno namještanje dojki, jer je bitno prikazati cijelu dojku i pazušnu jamu. Postupak nije bolan, više se radi o nelagodi zbog pritiska na dojku koji je neophodan radi kvalitetnije slike. Ova pretraga se radi u 1. fazi menstrualnog ciklusa (5. – 10. dan). Mamografija i ultrazvuk dojki se međusobno nadopunjuju, a koja će se od metoda primijeniti ovisi o strukturi i stanju dojki, odnosno o prosudbi dijagnostičara. U SB Medico za mamografiju se koristi digitalni mamograf čije su prednosti manja doza zračenja i digitalna obrada slike.

Također, treba naglasiti da je korist mamografije veća od njezinog izbjegavanja zbog mogućeg rizika nastanka karcinoma dojke izazvanog zračenjem te je redovita mamografska kontrola (prema algoritmu za pojedine dobne skupine žena) najbolji način prevencije malignih oboljenja dojki. S 40 godina života potrebno je obaviti tzv. bazalnu mamografiju, nakon 40. godine mamografija se preporučuje svake dvije godine, a nakon 50. godine života jednom godišnje.