Doc.dr.sc. Zlatko Kolić: Čuvajući sebe čuvamo i naše pacijente

Medico je prva privatna bolnica u Hrvatskoj s integriranom kompletnom dijagnostikom i minimalno invazivnom kirurgijom. Pacijentima Medica u Rijeci i u Puli na raspolaganju su dvadeset i četiri različite specijalnosti i subspecijalnosti s kompletnom laboratorijskom dijagnostikom, a bolnica djeluje po američkim akreditacijskim standardima AACI koji garantiraju visoku razinu kvalitete, sigurnosti i izvrsnosti. Upravo ta sigurnost, uz već potvrđenu kvalitetu zdravstvene usluge, iz dana u dan ima sve veću vrijednost.

U Specijalnoj bolnici Medico snažno fokusirani na kvalitetu usluga i sigurnost pacijenata i osoblja

Pandemija koronavirusa snažno je utjecala na gotovo sve sfere naših života, a zbog straha od moguće zaraze mnogi su „na čekanje“ odlučili staviti neke tegobe zbog kojih su ranije bez oklijevanja tražili pomoć liječnika ili ih redovitim pregledima držali pod kontrolom. Razlog za to kod pojedinaca djelomično leži u bojazni da odlaskom liječniku povećavaju rizik od izlaganja zarazi. Posjetom Specijalnoj bolnici Medico u Rijeci i u Puli uvjerili smo se da su takvi strahovi, kad je ova zdravstvena ustanova u pitanju, potpuno bezrazložni. Od kontrole tjelesne temperature i bilježenja podataka prilikom ulaska u bolnicu, a zatim i prilikom obilaska bolničkih prostora, na svakom koraku vidljivo je da se i osoblje Medica i pacijenti u tom prostoru strogo pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera.

Pripreme od siječnja

Medico je prva privatna bolnica u Hrvatskoj s integriranom kompletnom dijagnostikom i minimalno invazivnom kirurgijom. Pacijentima Medica u Rijeci i u Puli na raspolaganju su dvadeset i četiri različite specijalnosti i subspecijalnosti s kompletnom laboratorijskom dijagnostikom, a bolnica djeluje po američkim akreditacijskim standardima AACI koji garantiraju visoku razinu kvalitete, sigurnosti i izvrsnosti. Upravo ta sigurnost, uz već potvrđenu kvalitetu zdravstvene usluge, iz dana u dan ima sve veću vrijednost.

Ravnatelj Medica doc.dr.sc. Zlatko Kolić kaže nam da je Specijalna bolnica startala s pripremama za funkcioniranje u posebnim uvjetima potencijalne ugroze virusom početkom ove godine, puno prije nego što se u čitavoj zemlji zbog te opasnosti upalio crveni alarm. 

„U siječnju smo primijetili da se, prvo u Kini, a zatim i u Europi, nekakve čudne stvari počinju dešavati sa zdravljem ljudi i jednostavno smo znali da se moramo dobro pripremiti za ono što nas možda očekuje. Počeli smo s pripremama tako da smo prvo osigurali maksimalne količine zaštitne opreme, maski, rukavica i dezinficijensa, pa smo već do prvog mjeseca u bolnici imali gotovo polugodišnju zalihu svega toga. Na više mjesta u bolnici postavili smo raspršivače s dezinficijensima uz napomenu svima koji dolaze da ih koriste i da si dezinficiraju ruke tijekom boravka, a zatim uveli i check-up na ulazu u bolnicu. Sve navedene mjere uvedene su preventivno do konca veljače, odnosno i prije nego što su one postale obavezne odlukama stožera civilne zaštite. Naime naš „akreditacijski način razmišljanja“ koji živimo već četvrtu godinu postavio je neke standarde ponašanja da čuvajući sebe čuvamo i naše pacijente. Jer akreditacija nije sama sebi svrha, već ona propisuje procedure i standarde poslovanja kojima je jedan od glavnih ciljeva zaštita i pacijenta i zdravstvene ustanove.“, kaže nam dr. Kolić.

Organizacija poslovanja

Sigurnost pacijenata i osoblja bolnice cilj je na koji su u ovoj zdravstvenoj ustanovi bili snažno fokusirani i prije pojave koronavirusa, te su se zbog toga relativno lako prilagodili radu u izvanrednim okolnostima. „Nama to nije bio nekakav poseban zahtjev jer sve radimo prema apsolutnim protokolima i ovo što sad imamo je zapravo minimalna nadogradnja tog postojećeg sustava. Pritom značajnu ulogu ima organizacija rada s obzirom da se prema rasporedu rada naših liječnika pacijenti naručuju u pravilu svakih pola sata tako da u našim prostorima nema potrebe za duljim zadržavanjem i osigurana je potrebna distanca.“, kaže nam dr. Kolić.
Pulska poslovna jedinica Specijalne bolnice Medico ove nedjelje obilježila je treću godišnjicu početka rada u najvećem istarskom gradu. Jedna od prvih privatnih zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj započela je s radom u Rijeci davne 1991. godine, da bi nakon više od četvrt stoljeća uspješnog rada i rasta 25. listopada 2017. godine „prešla“ i na drugu stranu Učke. Započinjanjem rada u Puli, brojnim pacijentima s područja Istre još više su se približile gotovo sve polikliničke, ali i dio bolničkih usluga koje od tad mogu obaviti i u prostorima Medica u Puli. 

Mi smo mala moderna bolnica koja može brzo i efikasno odgovoriti velikom broju zahtjeva svojih pacijenata“, kaže nam dr. Branka Morić–Pauletić specijalistica kardiologije koja nam je bila domaćin prilikom posjeta Medicu Pula. „U startu nas je bilo šestoro zaposlenih, no do danas se taj broj utrostručio, a uz liječnike iz Rijeke, te liječnike i osoblje koji dolaze kao vanjski suradnici, ukupno nas u Puli ima trideset, kaže ona.

Medico će naredne godine obilježiti 30 godina rada, te danas u Rijeci, na više od dvije tisuće kvadratnih metara, raspolaže najmodernijom dijagnostičkom i terapijskom infrastrukturom. Na prvom katu smještena je recepcija za prijem i odjavu pacijenata, radiološki odjel, te suvremeno opremljen medicinsko-biokemijski laboratorij u kojem se obavlja više od sto različitih pretraga iz područja opće i specijalne medicinske biokemije, dok se na drugom katu nalazi 14 specijalističkih ambulanti. Osim njih u riječkom Medicu nalazi se i bolnički dio, odnosno operacijski blok i smještajne jedinice.

Pacijenti koji u Medico dolaze radi zahvata u bolnicu dođu na dan operacije te se pripreme za ulazak u operacijsku salu. Nakon operacijskog zahvata se smještaju u bolničku sobu u kojima mogu biti smještene maksimalno dvije osobe istovremeno, ali su pacijenti najčešće u njima sami. Za pacijente koji dolaze na zahvate u aktualnom režimu obavezan je negativan rezultat testa na koronavirus koji se može obaviti u samoj bolnici.