Estetska kirurgija u Medicu

Mnogi se u današnje vrijeme odlučuju na korekcije pomoću plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije za kojom se danas poseže bez predrasuda, sve ranije i sve opsežnije. Premda i dalje žene tri puta češće nego muškarci koriste kirurške mogućnosti takvih korekcija,  postoje pojedina područja za koja su sve više zainteresirani i muškarci.

Daleko najčešće estetske operacije zbog kojih žene dolaze u Specijalnu bolnicu Medico su korekcije dojki, na prvome mjestu zbog povećanja dojki umetcima (augmentacija), zatim zbog podizanja (mastopeksija) i smanjenja (redukcije) prevelikih dojki.

Zahvat povećanja grudi traje otprilike 2 sata, druge korekcije dojki (podizanje ili smanjenje) traju nešto duže, od 2 do 4 sata, zavisno o obujmu korekcije. Oporavak poslije zahvata na grudima je prilično jednostavan. Bolovi poslije zahvata su minimalni i to samo prvih nekoliko dana. Za vrijeme oporavka bitno je samo redovito i stalno nositi grudnjak i prilagoditi zahvatu izbor sportskih aktivnosti kroz prvih 4 do 6 tjedana. To je vrijeme u kojem se umetak u cijelosti spoji s okolnim tkivom dojke i mišića. Ako se radi o korekciji dojki bez umetaka, oporavak je još jednostavniji.

Ostali zahvati koji se često obavljaju su oblikovanje tijela liposukcijom i korekcija suvišne kože trbuha abdominoplastikom. Najzadovoljnije pacijentice su mlade majke kojima je trudnoća na tijelu ostavila neželjene tragove, na primjer, suvišnu kožu na trbuhu, spuštene i praznije dojke, a koje ni redovitim treninzima, a pogotovo uz brigu za dijete, ne mogu same nikako ukloniti.

Liposukcijom se mogu odstraniti neželjene masne obloge na dijelovima tijela gdje smetaju, a te iste masne stanice, nakon obrade,  mogu se upotrijebiti za oblikovanje stražnjice ili grudi te tako ženskom tijelu dati zavodljiviju siluetu. Liposukcija traje od 1 do 3 sata, ovisno o opsegu i broju regija koje treba oblikovati. Oporavak poslije liposukcije je vrlo jednostavan. Kompresijska odjeća pomaže koži i tijelu, da se nanovo oblikuje. Posebna odjeća može se normalno nositi ispod dnevne odjeće, potrebno ju je namještati oko 4 do 6 tjedana, također zavisno o regiji i opsegu liposukcije. Prvih nekoliko dana potrebno je  prilagoditi dnevne aktivnosti te uključiti više odmora,  a 1 do 2 tjedna obavezno je izbjegavati sportske aktivnosti.

Muškarci sve više koriste oblikovanje tijela liposukcijom, kojom se mogu ukloniti čak i najtvrdokornije naslage masnoće koje ostaju i poslije redovite tjelesne aktivnosti. Ponajviše se radi o suvišnoj masnoći u regiji oko pojasa, odnosno na trbuhu i bokovima, a puno muškaraca želi odstraniti i suvišno tkivo na području prsnog koša,  to jest, riječ je o ginekomastiji kada su kod muškaraca izraženije grudi. Područje u kojem se u zadnje vrijeme vidi očit porast zanimanja je i »high definition« liposukcija za definiranje tijela. Uklanjanjem masnoće na točno određenim područjima postane vidljiv oblik mišića, pogotovo trbušnih mišića, takozvani »V-oblik leđa«, bicepsi i tricepsi na rukama i mišići nogu.

Što se tiče estetskih zahvata na glavi, najčešće takve operacije u Specijalnoj bolnici Medico su  otoplastika (korekcija uški), rinoseptoplastika (rinoplastika – korekcija nosa i septoplastika – korekcija nosne pregrade), blefaroplastika (korekcija gornjih i/ili donjih kapaka) kao i face lifting (podizanje / zatezanje kože lica) te lipofiling (volumetrijsko oblikovanje lica).

U Specijalnoj bolnici Medico izvode se i estetski zahvati na intimnom području. Pomlađivanje intimnog područja uljepšava ali i povećava užitak te nakon upoznavanja s ginekologom i stjecanjem povjerenja, pacijentice zatraže savjet u vezi estetike i zadovoljstva. Labioplastika (korekcija stidnih usana) je manji operativni zahvat kojim se korigiraju prekomjerno razvijene stidne usne, vaginoplastika (restauracija vagine) je operacijski zahvat redukcije sluznice vagine ali i rekonstrukcije mišića donje strane vagine tzv. dna zdjelice, a himenoplastika (restauracija djevičnjaka) je operacijski zahvat tijekom kojeg se učini rekonstrukcija režnjića himena i povezivanje režnjića resorptivnim kirurškim koncem.

Estetska grana medicine omogućuje čovjeku da se osjeća bolje, podiže samopouzdanje pa tako i ovi navedeni estetski i rekonstruktivni zahvati postoje da bi pružili zadovoljstvo ženama i muškarcima. Svakako je tomu jasan pokazatelj i optimizam kojim osoba zrači nakon ovakvih zahvata. Pri estetskim operacijama, nije medicina ili liječnik taj koji će problem deklarirati kao veliki ili mali, stvar je osobnog mišljenja pacijenta o svom tijelu, a ono najljepše je da imamo pravo na slobodu odabira što je ipak najveće postignuće čovjeka. No, naravno, liječnici Specijalne bolnice Medico su tu da Vas usmjere i pomognu Vam da sve ostane u razumnim granicama.