EUROMELANOMA DAN – PREVENCIJOM PROTIV RAKA KOŽE

Projekt Euromelanoma promiče i dijeli informacije o prevenciji karcinoma kože, ranom dijagnosticiranju i liječenju. Ovaj tradicionalni javnozdravstveni projekt koji organiziraju dermatolozi ima cilj podići svijest pacijenata o važnosti prepoznavanja sumnjivih promjena na koži. Ako primijetite neke sumnjive lezije, od ključnog je značaja da ih pokažete doktoru ili po mogućnosti dermatologu što je prije moguće.

Zlatna pravila za brigu o našoj koži su:

  • Ne ignorirajte simptome nadajući se da će nestati.
  • Ne čekajte da se bolest razvije niti pokušavajte riješiti problem sami.
  • Nemojte misliti da to nije ništa ozbiljno.
  • Nemojte misliti da nije prioritet reagirati.
  • I nemojte se bojati posjetiti doktora ili dermatologa

Porast učestalosti malignog melanoma posljednjih desetljeća u cijelom svijetu istaknuo je potrebu za stalnim usavršavanjem medicinskih stručnjaka, kao i potrebu za edukacijom šire populacije. Vrlo je važna redovita samokontrola kože i sluznica te redoviti dermatološki pregledi. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije dva do tri milijuna ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože od čega čak 132.000 od najzloćudnijeg među njima, malignog melanoma. Od 1980. godine započeli su se intenzivno provoditi preventivno-edukativni programi za osvješćivanje populacije o štetnosti UV-zraka, važnosti  zaštite od sunca i preventivnih dermatoloških pregleda što je rezultiralo s danas sve češćim ranim otkrivanjem melanoma koji je prognostički povoljniji a mogućnost preživljavanja znatno se povećala.

Gotovo svaka osoba ima nekoliko madeža a nerijetko osobe sa svijetlom kožom imaju brojne madeže. Najvažnija činjenica vezana uz madeže je njihova sklonost malignoj pretvorbi i prelazak u zloćudni melanom odnosno tumor kože koji u više od 60% slučajeva nastaje u ili u okolini madeža kod svih tipova kože. Maligni melanom je tumor koji ima  sklonost brzom širenju i metastaziranju, a pravovremeno otkrivanje i primjerena terapija daju veće šanse za preživljavanje. Ako se pravovremeno dijagnosticira i kirurški odstrani u ranom stadiju, maligni melanom je izlječiva bolest.

Istraživanja potvrđuju da pojedini tipovi madeža imaju veću sklonost promjenama i prelaska u zloćudan oblik. Rana dijagnostika i terapija moguća je i zbog same činjenice da melanom u većini slučajeva nastaje na koži, organu koji se lako može  pregledati.

Madeži su promjene na koži koje mogu biti prirođene i stečene. Dijelom su građeni od pigmentnih stanica (melanocita) čija je osnovna funkcija stvaranje pigmenta melanina. Melanin ima važnu ulogu u zaštiti kože od štetnog djelovanja ultraljubičastih zraka. Madeži su okrugle ili ovalne promjene kože, uglavnom tamnije pigmentirane od okoline, a mogu biti ravni ili izdignuti, glatke ili neravne površine, uz katkad prisutne dlačice.

Međutim, rani stadij melanoma ponekad teško definirati radi sličnosti s atipičnim i displastičnim madežima. Brojnim studijama je dokazano da u 50-75% takvih slučajeva je potrebno provesti i druge dijagnostičke metode. U području dermatologije, dermatoskopija nam je donijela nove mogućnosti obrade bolesnika s rizikom nastanka malignog melanoma i praćenja pigmentnih promjena kože.  Dermatoskopija ili DELM (digitalna epiluminiscentna mikroskopija) je neinvazivna dijagnostička metoda koja unapređuje kliničku vizualizaciju bez ikakvih potencijalno opasnih zračenja, pruža mogućnost detaljne analize kože kao i anatomskih struktura pigmentnih promjena.

Medico će se i ove godine  aktivno uključiti u projekt s 40 preventivnih besplatnih pregleda. To je prilika da se posvetite Vašem zdravlju i dobijete savjet naših specijalista dermatologa. Euromelanoma dan u Specijalnoj bolnici Medico u Rijeci i Puli održat će se 29.05.2019. Rezervirajte svoj termin na 051 263 109 ili medico@medico.hr.