Gastroenterologija: Endoskopije u sedaciji

Gastroenterologija je grana interne medicine koja se bavi otkrivanjem i liječenjem bolesti probavnog trakta. Pri postavljanju dijagnoze liječnicima prije svega pomaže anamneza (opis tegoba) temeljem koje postavljaju radnu dijagnozu, odnosno najvjerojatniju bolest koja izaziva navedene simptome. Kako bi potvrdili radnu dijagnozu uglavnom se služe nizom pretraga, od laboratorijskih i radioloških do endoskopskih.

Endoskopija u prijevodu znači gledanje unutra. Tom riječju se označavaju sve pretrage tijekom kojih se posebno konstruirana kamera sa svjetlom uvodi u ljudsko tijelo kroz prirodne otvore, da bi se iznutra pregledali razni organi. U gastroenterologiji često radimo ezofagogastroduodenoskopiju (gastroskopiju) za pregled jednjaka, želuca i dvanaesnika te kolonoskopiju za pregled debelog crijeva, nekada i s ileoskopijom, pregledom posljednjih 10-20 cm tankog crijeva (terminalnog ileuma). Među endoskopija se ubraja i enteroskopija, pregled gornjeg dijela tankog crijeva iza dvanaesnika (jejunuma, gornjeg dijela ileuma). Gastroskopija i kolonoskopija se ubrajaju u osnovne dijagnostičke metode , dok se ileoskopija radi rjeđe, kod specifičnih, rjeđih bolesti tankog crijeva.

Prednosti endoskopije u sedaciji

Sedacija označava postupak kojim se pacijenta prije pretrage uspava, dovoljno duboko da se ugase nepoželjni refleksi tijekom pretrage, kao što je nagon na povraćanje, te da bolesnik ne može osjetiti bolne senzacije. Za razliku od opće anestezije, pacijent se tijekom sedacije nalazi u dubokom snu i sam diše. Anesteziolog tijekom pretrage stalno prati pacijenta i njegov tlak, puls, dubinu disanja i koncentraciju kisika u krvi, dok gastroenterolog istovremeno obavlja endoskopsku pretragu. Odmah po obavljenom pregledu pacijent se budi, no kako je u prvo vrijeme nakon buđenja prisutna pojačana pospanost, omogućavamo da se pacijent neko vrijeme odmara u komforno uređenoj sobi te kada se je u potpunosti oporavio otpušta se kući.

Sedacija se preporučuje svim pacijentima koji moraju obaviti pregled jednjaka, želuca, dvanaesnika ili debelog crijeva, pa i završnog dijela tankog crijeva, a koji ne žele tijekom pretrage osjetiti neugodu. Pojedini zahvati u sedaciji (polipektomije) su čak i lakši za izvođenje, jer je bolesnik miran, a i prirodan rad želuca ili crijeva zvan peristaltika je smanjen, čime se postiže veća preciznost i sigurnost prilikom zahvata.

Pretrage u sedaciji prosječno traju kao i u budnom stanju – gastroskopija do 5 minuta, kolonoskopija 20-tak minuta, rijetko duže. Vrijeme pretrage se produžuje ukoliko se tijekom endoskopija rade neki zahvati.

Nakon dovršene pretrage pacijent se odmah budi, a otpušta se kući kada liječnik procjeni da je djelovanje lijekova prestalo, u pravilu najduže nakon sat vremena.

Za sedaciju nema dobnog ograničenja, mogu se sedirati i mala djeca i starije osobe. Prije svake pretrage u sedaciji, anesteziolog procjenjuje opće stanje pacijenta, upoznaje se s eventualnim ranijim bolestima i/ili kroničnim bolestima od kojih osoba boluje, te s lijekovima koje pacijent redovno uzima, a kako bi lakše pratio vitalne funkcije tijekom pretrage.