Hodanje je korak prema zdravlju

Ususret Svjetskom danu zdravlja

Dok obilježavamo Svjetski dan zdravlja, važno je naglasiti važnost tjelesne aktivnosti i njegove koristi za cjelokupno zdravlje. Hodanje je jednostavan, jeftin i pristupačan način tjelovježbe koji može imati značajan utjecaj na naše zdravlje, posebno na zdravlje srca.

Svi smo čuli za preporuku od 10.000 koraka dnevno kao cilj za održavanje zdravog načina života, ali je li taj broj stvarno bitan? Stručnjaci kažu da nema čarobnog broja koraka koji bi odgovarao svakoj osobi, jer su potrebe svakoga individualne. Ono što je bitno jest da se krećemo.

Za mladu osobu od 25 do 30 godina, hodanje od 6000 koraka dnevno vjerojatno nije dovoljno kako bi održala optimalno zdravlje srca i tijela. S druge strane, za stariju osobu od 85 godina, čak i hodanje od 5000 koraka može biti vrlo korisno. Dakle, važno je prilagoditi ciljeve hodanja vlastitim potrebama i sposobnostima.

Šetnja bi trebala postati sastavni dio naše dnevne rutine. Bilo da je to šetnja sa psom, korištenje stepenica umjesto dizala ili jednostavno parkiranje automobila dalje od trgovine, svaka prilika za hodanje trebala bi se iskoristiti. Stručnjaci preporučuju hodanje svaki dan, čak i ako je to samo nekoliko minuta, jer redovita tjelesna aktivnost ima izvanredne koristi za zdravlje.

Osim što jača srce i cirkulaciju, hodanje pozitivno utječe i na mentalno zdravlje. Kretanje pomaže u smanjenju rizika od depresije, smanjuje stres i poboljšava raspoloženje. Također, šetnja može biti prilika za opuštanje, razmišljanje ili povezivanje s prirodom.

Dakle, svi smo pozvani da učinimo hodanje sastavnim dijelom naše svakodnevice. Bilo da je to kratka šetnja ujutro ili produženi izlet tijekom vikenda, svaki korak je korak prema zdravlju srca i tijela. Ne zaboravimo, naše zdravlje je naš najveći kapital, a hodanje je jedan od najjednostavnijih načina da ga očuvamo.