Kako izgleda EMNG pregled i tko ga treba?

Donosimo objašnjenje EMNG pregleda i simptome koji bi mogli upućivati na potrebu za pregledom.

Što je EMNG pregled?

EMNG (elektromioneurografija) je neurološki dijagnostički postupak s kojim procjenjujemo periferni živčani sustav koji uključuje aktivnost mišića i živaca koji ih kontroliraju. EMNG je neophodna pretraga u određivanju uzroka nastalih tegoba koje mogu biti posljedica raznih promjena u leđnoj moždini, perifernim živcima, na spojnici perifernog živca i mišića ili u samom mišiću. EMNG pregledom ispituje se i registrira električna aktivnost mišića i živaca, a njegovi rezultati liječniku daju specifične informacije o opsegu ozljede živaca ili mišića. Osim toga, pregled može odrediti točnu lokaciju ozljede i tako pomoći u njezinu liječenju.

Kako izgleda EMNG pregled?

EMNG pregled sastoji se od dva dijela: ispitivanja provođenja živaca i ispitivanja mišića, odnosno ispitivanju ruku i nogu. Pretraga traje manje od jednog sata. Pretraga se radi pomoću igle elektrode, a pregled je minimalno invazivan. Igla je za jednokratnu upotrebu, sterilna, vrlo tanka i izaziva minimalni osjećaj neugode. Tijekom ispitivanja brzine provodljivosti vaših živaca koriste se električni stimulansi na određenim točkama ruku i nogu, pri čemu možete osjetiti lagano peckanje.

Jesu li potrebne posebne pripreme prije pregleda?

Donesite popis lijekova koje uzimate. Prije pretrage potrebno je skinuti sav nakit. Pojedite svoje uobičajene dnevne obroke. Nosite udobnu odjeću koju možete lagano skinuti. Na dan pretrage nemojte koristiti ulje i kreme za kožu.

Koji simptomi pokazuju da vam možda treba EMNG pregled?

Što se tiče simptoma koji bi mogli upućivati na potrebu za EMNG pregledom, najčešće su to smetnje u vidu bolova i trnaca duž ruku i nogu. Kod bolesnika sa šećernom bolesti (ali i drugih), može postojati osjećaj “žarenja” u stopalima. Pregled je potreban i kod osoba koje primjećuju  “titranje” mišića u tijelu, slabost funkcije stiska šake ili “padanje” stopala koje ponekad može biti praćeno smanjenjem mišićne mase uz osjećaj slabljenja snage u rukama i nogama, osjećaj hladnih stopala i slično. Pregled se obavlja i ako od ranije patite od vratobolje i/ili križobolje (te su već ranije operativno liječeni radi diskus hernije), te nakon traumatskih ozljeda udova (prijelom kostiju, padovi, ozljede živaca u prometnoj ili drugoj nezgodi). Ljudi koji su općenito podložniji tegobama u područjima živaca ili mišića su osobe koje vode tzv. sjedilački način života – rade uredski posao, za kompjuterom, koriste miš kao ‘alat rada’, vozači i slični poslovi u kojima se generalno malo krećete i puno sjedite. 

EMNG pregled je potreban i za postavljanje dijagnoza različitih vrsta perifernih neuropatija,  polineuropatija, kompresivne neuropatije, kao sindrom karpalnog tunela, raznih traumatskih oštećenja perifernih živaca, lumboishialgije, amiotrofične lateralna skleroze, spinalne amiotrofije te raznih vrsta primarnih bolesti mišića.

Ako vas zanima više o EMNG pregledu, javite se našem odjelu Neurologije slanjem e – maila na medico@medico.hr  ili pozivom na broj telefona 072 100 700.