Kako živjeti s dijabetesom?

Svjetski dan šećerne bolesti, koji svake godine obilježavamo 14. studenog, prilika je da se glasnije priča o bolesti koja se u zadnje vrijeme naziva globalnom epidemijom, jer broj oboljelih osoba u svijetu raste na razine koje su bile nezamislive prije samo nekoliko desetljeća. 

U Hrvatskoj je u 2022. godini bilo više od 380 tisuća osoba sa šećernom bolesti. Međutim, istraživanja pokazuju da tek 60 % oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu pola milijuna (izvor: diabetesatlas.org). 

U Specijalnoj bolnici Medico, razumijemo izazove s kojima se osobe oboljele od šećerne bolesti susreću i vjerujemo da uz stručnu podršku, svi mogu prevladati prepreke i živjeti životom koji zaslužuju.

Razumijevanje dijabetesa: Prvi korak prema kontroli

Prvo je ključno upoznati „neprijatelja“ kako biste se s njim znali uspješno boriti. Šećerna bolest ili dijabetes (diabetes mellitus) je kronična bolest u kojoj su razine glukoze (šećera) u krvi povišene. Većina hrane koju jedemo pretvara se u glukozu koju naš organizam koristi za energiju. Gušterača (pankreas) proizvodi inzulin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi i to tako da omogućava ulazak šećera u stanice gdje se pretvara u energiju za tijelo. Osim toga inzulin višak šećera pohranjuje u mišiće i jetru. Ako inzulina nema ili ga je nedovoljno, šećer ne može ući u stanice, ostaje u krvi i dolazi do povišene razine šećera u krvi i razvoja bolesti. 

Personalizirani pristup: temelj uspješnog upravljanja dijabetesom

U Specijalnoj bolnici Medico, svaki plan liječenja je jedinstven kao što su jedinstveni i naši pacijenti. Endokrinolozi i dijabetolozi prilagođavaju terapije i preporuke prehrane vašim individualnim potrebama, čime osiguravaju da ste na putu koji vodi ka boljoj kontroli dijabetesa. Bitno je istaknuti i da je tehnologija na našoj strani. U Medicu pratimo najnovije trendove i tehnologiju u liječenju svih bolesti pa tako i dijabetesa. Koristimo najnovija rješenja kako bismo olakšali praćenje i upravljanje vašim stanjem, dopuštajući vam da živite bez ograničenja koje dijabetes ponekad nameće.

Ključna poruka: Niste sami

Bitka s dijabetesom nije solo misija. Naš tim pruža ne samo medicinsku podršku, već i emocionalnu. Grupni razgovori, edukativne radionice i stručna podrška ključni su za vašu dugoročnu dobrobit.

Na putu prema upravljanju dijabetesom, nije dovoljno samo poznavati protivnika i pravila – važno je imati tim koji vas podržava na svakom koraku. U Specijalnoj bolnici Medico, naša je misija osnažiti vas kako biste svaki dan živjeli punim plućima, bez obzira na izazove s kojima se suočavate. Na Svjetski dan šećerne bolesti, podsjećamo vas da s dijabetesom možete živjeti punim životom – a mi smo ovdje da vam u tome pomognemo.

Naručite se već sad na broj telefona 072 100 700 ili na e-mail: medico@medico.hr