Kvalitetne projekte u razvoju zaštite zdravlja pacijenata prepoznala i Europska unija

Specijalna bolnica Medico aktivno provodi i sudjeluje u nizu europskih projekata. Kontinuirano ulažu u razvoj i modernizaciju, a ta bolnica vrlo uspješno sudjeluje u mnogim značajnim europskim projektima, od projekata edukacije do informacijsko-komunikacijskih i istraživačko-razvojnih znanstvenih projekata.

Kao jedna od začetnica privatne prakse u pružanju zdravstvenih usluga u Republici Hrvatskoj prije 30 godina s radom je krenula Specijalna bolnica Medico. Rođendansko slavlje zakazano je za 19. ožujka naredne godine, no čitava naredna godina bit će u znaku tri desetljeća uspješnog rada ove zdravstvene ustanove. U toku svih tih godina, a posebno u posljednjih pet godina, Medico se profilirao kao istinski centar zdravstvene izvrsnosti. Zahvaljujući visokostručnom i iskusnom medicinskom timu, sigurnosti, pouzdanosti i organizaciji rada bez gužve i čekanja te pažljivom individualnom pristupu svakom pacijentu Medico je danas sve više zdravstveni izbor mnogih pacijenata. Ono što je široj javnosti možda manje poznato, to je da se u Medicu kontinuirano ulaže u razvoj i modernizaciju te činjenica da ustanova vrlo uspješno sudjeluje u mnogim značajnim europskim projektima, od projekata edukacije do informacijsko-komunikacijskih i istraživačko-razvojnih znanstvenih projekata.

Prevencijom prema zdravlju

Edukacijom građana Istarske i Primorsko-goranske županije jačaju se preventivne mjere i potiču promjene nezdravih životnih navika. Prevencija je prvi korak prema zdravlju, a ovim se projektom educiraju građani o važnosti prevencije kroničnih gastroenteroloških, kardioloških, dermatoloških i neuroloških bolesti današnjice. Partner u projektu je Grad Cres, a ukupna vrijednost projekta iznosi 500 tisuća kuna financiranih sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Specijalisti Medica s dugogodišnjim iskustvom održavaju predavanja, seminare i okrugle stolove u Rijeci, Puli te Gradu Cresu, na kojima sudionicima pružaju savjete o prevenciji te novim smjernicama i metodama liječenja, a kroz dane otvorenih vrata u Rijeci i u Puli, pruženi su i besplatni individualni pregledi liječnika specijalista. Osim ovog, Medico aktivno sudjeluje i u nizu drugih projekata gradova i općina kao što su projekt „Od prevencije do zdravlja” općina Viškovo i Lopar, projekt „Čuvajmo srce“ općina Medulin i Vrhovine, te projekt “Čuvajmo zdravlje otočana” gradova Cres i Mali Lošinj. Svi ti projekti financirani su u potpunosti iz Europskog socijalnog fonda, a vrijednost im je gotovo 1,5 milijuna kuna.

Medico Akademija

Još jedan značajan EU projekt svakako je “Medico Akademija” u kojem Specijalna bolnica u partnerstvu s Lječilištem Veli Lošinj sudjeluju u nizu edukacija kojima unaprjeđuju znanja i vještine zdravstvenih djelatnika. Potreba za kvalitetnom trajnom edukacijom liječnika i medicinskih sestara, koja uključuje nova znanja, danas je sve veća, a ukupna vrijednost ovog projekta kojim se to ostvaruje na korist pacijenata iznosi milijun kn.

Projektom je ostvareno povezivanje visokostručnih znanja iz područja medicine sa suvremenim tehnologijama i računalnim dostignućima. Sveobuhvatnim informacijsko-komunikacijskim rješenjem prati se visok nivo zdravstvenih usluge i u segmentu upravljanja i osiguranja podataka te analitičke obrade i kvalitetne komunikacije s pacijentima.

Inovacije zasnovane na iskustvu

Jedno od područja kojim se uspješno bavi Specijalna bolnica Medico jest i liječenje bolnih stanja kralježnice, minimalno invazivnim i drugim operacijskim tehnikama. Stoga su se u Medicu prema vlastitom iskustvu, kroz novi znanstveno-istraživački i razvojni projekt „Zakrpa intervertebralnog diska rješava križobolju”, posvetili istraživanju tretiranja križobolje s ciljem rješavanja nedostataka trenutno dostupnih rješenja u postupcima liječenja i dijagnostike.

Uz Specijalnu bolnicu Medico, koja je nositelj ovog projekta u istom sudjeluje više znanstvenika i pulska informatička tvrtka Penta. Ukupna vrijednost projekta iznosi 15,5 milijuna kuna, od čega su 7,3 milijuna kuna bespovratna sredstva.

Osim navedenih, još je nekoliko projekata u fazi pripreme i prijave za sufinanciranje putem sredstava EU fondova. Posebno je zanimljiv projekt praćenja zdravstvenog stanja pacijenata i ishoda liječenja kombinacijom novih medicinskih dostignuća i naprednih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, koji specijalisti Medica pripremaju u suradnji s tvrtkom Infobip iz Vodnjana i drugim partnerima.