Laserska kirurgija: preciznost, brz oporavak i veća kvaliteta života

U Specijalnoj bolnici Medico primjenjujemo minimalno invazivne laserske kirurške postupke koji pacijentima osiguravaju manje bola, brži oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima.

Naš specijalist otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata, prof.dr.sc. Mirko Ivkić, dr. med. govori o prednostima laserske kirurgije.

Laser ističem kao jedno od najvećih otkrića u 20. stoljeću koje je u medicini našlo fantastičnu primjenu, a pogotovu u području kirurgije glave i vrata. Primjenjiv je ne samo na području estetike, već je izuzetno dobar za područje kirurgije uha, nosa, ždrijela, usne šupljine i grla.

Specijalna bolnica Medico ustanova je koja stremi primjeni najsuvremenijih medicinskih dostignuća, a iskusan medicinski tim sposoban je primijeniti najnovije metode liječenja. Umjesto klasičnih „krvavih“ operacija laserska medicinska tehnologija omogućila je novu strategiju kojom se skoro beskrvno i izuzetno precizno operira i to uz minimalno oštećenje, okolnog zdravog tkiva. Operacija se izvodi bez „otvaranja“ kože, najčešće kroz prirodne otvore, koristeći pri tom mikroskop ili posebne endoskopske  instrumente. Na ovaj se način osigurava izuzetna poštednost i preciznost kirurških postupaka, a kirurgu olakšava posao, kaže prof.dr.sc. Ivkić.

Područje glave i vrata anatomski je izuzetno složeno, a dobro je opskrbljeno krvnim žilama i živcima (vaskularizirano i inervirano). Neki dijelovi ovog područja teško su dostupni kirurgu, a zbog blizine osjetljivih struktura tzv. otvoreni zahvati mogu dovesti do velikog oštećenja zdravog tkiva i funkcija. U tim slučajevima preciznost i minimalna invazivnost laserske kirurgije ispoljava svoje prednosti i dolazi do punog izražaja. Laserska kirurgija može se primijeniti kod kroničnih upalnih stanja, nekih virusnih bolesti, uređenih i stečenih deformiteta, posljedica ozljeda, dobroćudnih i zloćudnih tumora i brojnih drugih bolesti. Kod dobroćudnih tumora grkljana i ranih zloćudnih bolesti laserska kirurgija je skoro u potpunosti istisnula klasičnu kirurgiju. Osim toga, laser je primjenjiv i za maligne tumore usne šupljine i ždrijela.

Brojne su prednosti laserske kirurgije. Kirurzima znatno olakšavaju rad, zahvati su izuzetno precizni, maksimalno su pošteđena okolna zdrava tkiva i odlična je kontrola krvarenja. Za bolesnike najznačajnije prednosti su brži oporavak, manje bola i rjeđe neželjene nuspojave u odnosu na klasičnu kirurgiju, pri čemu je boravak u bolnici znatno skraćen, tvrdi prof. dr. Ivkić.

Medico je bolnica s integriranom kompletnom dijagnostikom i minimalno invazivnom kirurgijom u kojem radi brojan tim stručnjaka koji pokriva skoro sva područja medicine, pa tako i područje kirurgije. Tehničke mogućnosti bolnice su izuzetno dobre, ali uz tu infrastrukturu treba istaknuti i samu vrijednost Medica  koja posluje po visokim standardima kvalitete.

Prof.dr.sc. Ivkić zaključuje, zdravlje i interes bolesnika uvijek moraju biti na prvom mjestu. U Specijalnoj bolnici Medico primjenjujemo ono bez čega se suvremena medicina danas ne može zamisliti, a to su napredna tehnologija, iskustvo, stručnost i sposobnost medicinskog tima. To su preduvjeti kojima se jedino može osigurati uspješno liječenje, ugodan i brz oporavak i vraćanje svakodnevnim aktivnostima.

Ako želite rezervirati termin za pregled i informirati se o modernim metodama liječenja, javite se na broj 072 100 700.