Liječenje kralježnice ozonom: “Postupak je bezbolan i minimalno invazivan”

U Specijalnoj bolnici Medico koristimo moderne metode liječenja poteškoća i bolova u kralježnici. Osim kirurških, koristimo i minimalno invazivne terapije. Jedna od njih je terapijski postupak ozonom. 

Neurokirurg iz Specijalne bolnice Medico, doc.dr.sc. Duje Vukas, dr. med., upozorava na to da bolesti kralježnice u današnje doba poprimaju gotovo epidemijski raširene razmjere. 

“Posljedica je to iznimno nepovoljnog okruženja u kojemu se nalazi današnji čovjek. S jedne strane imamo puno mladih ljudi koji su od dolaska na tržište rada primorani obavljati teške fizičke poslove, dok s druge strane velika većina stanovništva cijele dane provodi u sjedećoj poziciji”, kaže dr. Vukas.

Radno aktivno stanovništvo uglavnom sjedi za radnim stolom, rade na računalima ili se dugo voze u automobilima. Dugotrajno sjedenje i teški fizički rad iznimno nepovoljno djeluju na kralježnicu, pogotovo ako nemate naviku svakodnevnog kretanja, šetnje ili tjelovježbe. 

Kako liječiti bol ozonom?

Liječenje kralježnice “ugrubo” se dijeli na kirurško liječenje (operacija) i na manje invazivne metode. S današnjim razvojem tehnologije specijalisti će često, ako to dijagnoza omogućuje, odabrati što je manje moguću invazivnu metodu. Cilj su brži oporavak pacijenta, veća preciznost pri zahvatu i njegova manja cijena.

“Prilikom manje invazivnih zahvata značajno se smanjuje i gubitak krvi. Procedure su manje bolne i oporavak nakon operacije, kraće se oporavljaju i brže vraćaju u svakodnevnu rutinu. Jedna od takvih metoda je liječenje ozonom koje koristimo i u Medicu”, kaže dr. Vukas. 

Korištenjem ozona pacijentu se bezbolnim zahvatom u oštećeno područje infiltrira plin ozon. Ozonom se potiče regeneracija intervertebralnog diska, utječe se na smanjivanje boli i bolju pokretljivost osobe. Zahvat je u velikom broju slučajeva uspješan.

Ponašanje nakon zahvata ključno u potpunom oporavku

Nakon svakog zahvata, bilo neinvazivnom metodom ili kirurškim liječenjem, važno je imati stručan tim koji brine o postoperativnom oporavku.

“U Specijalnoj bolnici Medico koristimo naprednu tehnologiju i pratimo pacijenta od početka liječenja pa do posljednje kontrole. Važno nam je svakom pacijentu individualnim pristupom pomoći da se što prije oporavi i vrati u svakodnevne aktivnosti, ali s većom kvalitetom života”, kaže dr. Vukas.

Ako želite rezervirati termin za pregled i informirati se o liječenju kralježnice, javite se na broj 072 100 700.