Liječnici specijalisti odgovaraju: Trebamo li dodatke prehrani i kako ih uzimati?

Dodaci prehrani su vitamini i minerali čija je svrha dopuniti uobičajenu prehranu, a najčešće dolaze u obliku kapsula, šumećih tableta, pilula i slično. Specijalistica interne medicina Specijalne bolnice Medico Barbara Radović, dr. med. kaže da su dodaci prehrani korisni u određenim situacijama, ali da nikako ne smiju biti zamjena za uravnoteženu prehranu kojom bismo trebali unositi dovoljno potrebnih vitamina i minerala.

“Najčešće se dodaci prehrani preporučuju u slučaju slabokrvnosti, pada imuniteta, umora i slabosti, grčenja mišića i sličnih simptoma. Drugi razlog može biti ako se redovito bavite sportskom aktivnosti, pa vam mišići i kosti trebaju dodatnu podršku u tom smislu. Kao liječnicima nam je važno najprije pacijenta uputiti na vađenje krvi, a naši stručnjaci iz laboratorija nam pošalju precizne rezultate u kojima je vidljivo nedostaje li pacijentu neke hrane i koje”, kaže dr. Radović.

Dodaci prehrani najčešće samo privremeno rješenje

Pacijente u prvom redu potiče da rade na vlastitoj zdravoj prehrani i unose dovoljno povrća, voća, ribe i cjelovitih namirnica umjesto prerađenih. “Dodaci prehrani nikako ne smiju nadopunjavati hranu koju ne uključujete u svoj plan prehrane, već služe kao privremeno rješenje koje nadoknađuje određenu tvar. No, ako pacijent ima slabiju krv ili je podložan bolestima, dodatke poput raznih vitamina savjetujemo u umjerenim količinama”, kaže dr. Radović, koja naglašava da je važno konzultirati se s liječnikom prije uzimanja dodataka.

Naime, danas su dodaci prehrani dostupni u maloprodaji, a razlikuju se najčešće po tome jesu li prirodni, sintetički ili kombinacija toga. 

Za savjet je najbolje pitati stručnjaka

Najzdraviji načini prevencije bolesti  je redovito kretanje i uravnotežena prehrana. Što se tiče pomoći od dodataka prehrani, kažu da ona ne mora biti loša sama po sebi, ali da je presudno za mišljenje pitati liječnika.

Iako mogu biti korisni, opasno ih je u nekontroliranim količinama uzimati ‘na svoju ruku’. Zato je najbolje pitati svog liječnika koji će vam objasniti koliko i koji dodaci vam trebaju.

Dr. Radović zaključuje i da postoje potencijalne opasnosti od uzimanja dodataka ako se s njima pretjera ili se uzme pogrešne. “Postoje i razne vrste ‘predoziranja’ vitaminima na koje treba pripaziti. Ravnoteža je temeljna mjera prevencije bolesti, što uključuje i dodatke prehrani, a u tome će vam najbolje pomoći odgovornost prema vlastitom zdravlju i savjet iskusnog liječnika.”

Ako želite rezervirati termin za pregled, obratite nam se s povjerenjem na broj 072 100 700.