“Medico Movember”: Mjesec borbe protiv raka prostate

Studeni je mjesec obilježavanja borbe protiv raka prostate koji je posljednjih godina postao poznat i kao “Movember”. Specijalna bolnica Medico u Rijeci i u Puli pridružuje se kampanji podrške, edukacije i potpore borbi protiv ove bolesti.

Rak prostate jedna je od najčešćih karcinoma kod muškaraca, a na redovite preglede se preporučuje krenuti najkasnije nakon napunjene 50. godine života. Danas će liječnici često preporučiti i ranije preglede, već u 40-im godinama. U tom slučaju se uglavnom radi o godišnjem pregledu kod urologa i laboratorijskoj kontroli vrijednosti PSA. 

PSA (prostata specifični antigen) je protein koji se nalazi u stanicama prostate, a njegove vrijednosti su značajno povećane kod muškaraca s rakom prostate ili drugih bolesti prostate. 

Danas oko tri posto oboljelih umire od ove bolesti, što znači da je stopa izlječenja visoka ako se bolest otkrije u ranoj fazi. Zato je potrebno raditi na prevenciji i pravovremenim pregledima. Prevencija uključuje i promjene životnih navika, redovitu tjelovježbu i zdrave izbore u prehrani.

U studenom ćemo vas informirati o raku prostate, načinima pregleda i dijagnoze, liječenju te prevenciji. U tome će nam pomoći stručni Medico tim, specijalisti urologije iz Rijeke i Pule. 

U slučaju da želite pregled kod urologa, naručite se za termin na brojeve 051 263 109 ili 052 633 333 ili pošaljite e-mail na medico@medico.hr.