Medico zdravi advent: Kako kožu zaštititi tijekom blagdana

Naša koža tijekom zimskih mjeseci ima više izazova. Vani je hladno i puše vjetar, a u zatvorenim prostorima je zrak suh zbog grijanja. Tijekom blagdana se mijenjaju i naše prehrambene navike, zbog čega češće unosimo više masnoća i šećera i nazdravljamo s kojom čašom više. Sve su to faktori koji umaraju kožu. Ove blagdane možete jednostavnim preventivnim mjerama pomoći koži da ostane zdrava, mladolika i sjajna. Medico dermatolozi preporučuju male korake za zdravi advent!

1. Čisto lice je zdravo lice

Jedan od najvažnijih koraka za zdravlje kože jest njezino redovito čišćenje. Koža se prlja i izvana i iznutra. Izvana je podložna zadimljenim prostorijama, prljavom zraku, kozmetici i svemu što je tijekom dana dodiruje, a iznutra dolazi ono što smo pojeli, popili ili ako smo se znojili. Zbog toga je važno na kraju dana temeljito je umiti gelom ili mlijekom za čišćenje, te očistiti kožu pilingom jednaput ili dvaput tjedno.

2. Hidratantna krema prije izlaska iz kuće

Kožu treba više puta dnevno namazati hidratantnom kremom. Odaberite prikladnu kremu za sebe s obzirom na to je li vam koža inače suha, masna ili mješovita. Kremu osobito treba nanijeti prije izlaska iz kuće, jer će ona dati zaštitni sloj protiv vjetra i drugih uvjeta u zraku. Prednost dajte kremama ili puderu sa zaštitnim faktorom za kožu lica i dekoltea.

3. Šal kao štit

Šal je komad odjeće koji osim modnog dodatka može služiti kao važan dodatak u borbi za zdravu kožu. On će, naime, sačuvati kožu lica od jakih udara vjetra, osobito ako se spremate izaći u šetnju ili neku zimsku sportsku aktivnost. Prije svega, šal čuva kožu vrata i usne, tako da ga imajte uz sebe u tjednima pred nama. 

4. Ovlaživač zraka u sobi

Grijanje u domovima isušuje zrak, zbog čega danas postoje brojne opcije ovlaživača zraka. Osim toga, možete staviti jednostavnu keramičku posudu s vodom na radijator.

5. Antioksidansi i voda kao dio prehrane

U zimskim mjesecima za kožu je važno konzumirati hranu s puno vode i vitamina. U to spadaju voće i povrće, voda te prirodni sokovi. Iz takvih namirnica dobit ćete puno vitamina C koji pomaže proizvodnji kolagena i elastina. 

6. Umjereno s masnoćama u hrani

Tijekom blagdanskog razdoblja češće biramo masnije namirnice i hranu bogatu začinima i šećerima. Sve to se ocrtava na našu kožu jer ona na svoj način ‘upija’ sastojke. Tako možete primijetiti da vam je i koža masnija ili da vam se u tom razdoblju pojavljuju akne. Zato je važno regulirati koliko masnih obroka i kolača jedete. Više voća i povrća, laganiji obroci i dovoljno vode dat će koži priliku da ‘diše’. 

7. Kako vam izgledaju ruke?

Tijekom zime koža ruku postaje grublja i podložna je tomu da ‘ispuca’. To je zato što je iscrpljuju jake hladnoće i suhi zrak, što je vrlo iritantno pa i bolno. Zato uvijek nanesite kremu, koja će je nahraniti i zaštititi. Ako izlazite van, dobro je navući rukavice kako bi ruke zaštitili od vjetra i niskih temperatura. 

8. Njegom usana do zdravog osmijeha

Najbolji način da zaštitite usne tijekom blagdana jest da se držite pravila da nikad ne budu potpuno gole. To znači da je dovoljno nanositi balzam za usne i imati ga uz sebe. Prije spavanja svakako očistite usne, osobito ako ste nosili neku šminku. Nakon toga nanesite deblji sloj balzama ili kreme na prirodnoj bazi, kako bi se tijekom noći neometano upila u kožu i jačala je. Lijepe i njegovane usne znače i lijep osmijeh oslobođen suhe i ispucale kože. 

9. Losionima za tijelo protiv neugodne suhoće 

Losion, mlijeko ili ulje za tijelo najbolje je nanijeti na cijelo tijelo nakon tuširanja. Tako će se upiti i pobrinuti da ostane vlažna i mekana. I sami sigurno primjećujete da vam je koža zimi suha, tako da je najbolje sačuvati je dodatnim slojevima kreme i izbjegavanje prevrućih tuševa koji je isušuju. 

10. Godišnji pregled kod dermatologa

Dermatologa je preporučljivo posjetiti i ako nemate probleme s kožom, jer vam stručnjak najbolje može pomoći u preventivnim savjetima. Osim što će vas informirati o vašem tipu kože, može vam savjetovati koji proizvodi ili prirodni lijekovi su najbolji za vaše potrebe.Svi ovi savjeti jednostavni su za provedbu jer se radi o malim i dostupnim svakodnevnim koracima. Na kraju dana, radi se o zdravlju vaše kože i vi ćete najviše ‘profitirati’ od toga da je čuvate preventivnim mjerama.

Ako se želite pregledati ili dodatno savjetovati o zdravlju kože, ili imate neku poteškoću s njom, rezervirajte termin kod specijaliste dermatologije broj telefona 072 100 700.