Multidisciplinarni tim za bolesti štitnjače!

Brojna su i česta pitanja vezana za štitnjaču, žlijezdu o kojoj često nemamo potpune odgovore. Naglasit ćemo najbitnije, što bi svatko od nas trebao znati kad se suoči s problemom vezanim za tu žlijezdu.

Mali organ smješten u donjem dijelu vrata, ispred dušnika, nazivamo štitna žlijezda ili štitnjača. Sastoji se od dva režnja koje spaja tkivni mostić (istmus), a izgledom podsjeća na leptira. Iako mala (prosječna težina 15 do 25 grama) ima ogromnu ulogu u normalnom funkcioniranju organizma. Hormoni koje štitnjača luči sudjeluju u reguliranju skoro svih metaboličkih procesa u tijelu i stvaranje energije koju organizam koristi za normalno funkcioniranje. Štitna žlijezda utječe na rast i razvoj svih tkiva u tijelu, a važna je i za reguliranje tjelesne temperature.

Hipotireoza češća od hipertireoze

Bolesti štitnjače najčešće su posljedica ili prekomjernog lučenja hormona (hipertireoza) ili što je puno češće, nedovoljnog lučenja hormona (hipotireoza). U prvom slučaju dolazi do ubrzavanja metabolizma, a u drugom do njegovog usporavanja. Ukoliko je u pitanju hipertireoza, najčešći znakovi i simptomi su hiperaktivnost, znojenje, ubrzan rad i lupanje srca, drhtanje (tremor) ruku i gubitak tjelesne težine. Nasuprot tome, osobe koje boluju od hipotireoze najčeće osjećaju umor, tromost, usporen rad srca, a mogu se javiti i debljanje, smetnje probave (zatvor) te gubitak kose. Tegobe rijetko kada nastupaju naglo, javljaju se postupno, a traju tjednima i mjesecima.

Jedan od vrlo čestih znakova bolesti štitnjače jeste pojava oteklina ili čvorova na vratu, odnosno povećanje žlijezde. Pri tome može biti povećana cijela štitnjača (difuzna struma) ili se u štitnjači mogu pojaviti jedan ili više čvorova (nodozna struma). U većini slučajeva radi se o novostvorenim manjim ili većim bezbolnim oteklinama koje se slučajno primijete pri pipanju vrata, uočimo ih sami u zrcalu ili ih netko drugi uoči na nama. Bez obzira koji od navedenih simptoma ili znakova upućuje na bolest štitnjače, potrebno je ciljanim dijagnostičkim postupcima objasniti prirodu tegoba.

Ciljana dijagnostika

Podaci o tijeku bolesti, trajanju, vrsti i težini tegoba od iznimne su važnosti za svakog liječnika. Na temelju tih podataka i na temelju općeg pregleda može se potvrditi sumnju na bolesti štitnjače i načiniti plan potrebne dijagnostičke obrade.

Najkorisnija pojedinačna laboratorijska krvna pretraga je određivanje razine TSH (Tiroid stimirajući hormon). Razina TSH može ukazati na pojačanu, normalnu ili oslabljenu funkciju štitinjače. Dodatno je potrebno analizirati hormone T3 (trijodtironin), T4 (tiroksin), a u slučajevima sumnje na autoimune bolesti (Hashimoto tiroiditis ili Graves-pva bolest) i antitiroidna protutijela.

Ultrazvučni pregled je danas nezaobilazna pretraga. Izuzetno je korisna jer se njome može precizno odrediti veličina i izgled štitnjače, broj, osobine i veličina čvorova u tkivu žlijezde. Ovom se pretragom mogu otkriti promijenjene doštitne žlijezde, ali i povećani limfni čvorovi oko štitnjače i na vratu, što je osobito bitno kod malignih tumora (karcinoma) štitnjače. Povećani limfni čvorovi kod potvrđenog karcinoma ukazuju na širenje, odnosno metastaziranje bolesti. To je bitno za planiranje operativnog zahvata, a može značajno utjecati na prognozu bolesti, odnosno ishod liječenja.

U svim slučajevima sumnje na tumore štitnjače potrebno je, uz navedene pretrage, učiniti citološku punkciju sumnjivih promjena štitnjače. Ultrazvučnim uređajem navodi se tanka igla točno na određeno mjesto u štitnjači čime se dobije uzorak za citološku analizu. Tom se analizom vrlo pouzdano i s velikom vjerojatnošću određuje konačnu dijagnozu ili postojanje tumora.

U nekim slučajevima treba učiniti scintigrafiju štitnjače. Njome se pomoću radioaktivnog joda ili tehnecija određuje aktivnost tkiva štitnjače u slučaju pojačane ili smanjene funkcije. Zbog radioaktivnog materijala koji se pri scintigrafiji koristi ne smije se izvoditi kod trudnica.

S Centrom za bolesti štitnjače, najbrže od tegoba do liječenja

Nakon prvih znakova bolesti nužno je početi obradu. Često su bolesnici, a ponekad i njihovi obiteljski liječnici u nedoumici komu se treba javiti. Pitanje je logično jer su u dijagnostiku i liječenje bolesti štitnjača uključene brojne medicinske discipline. To su u prvom redu endokrinolozi, specijalisti nuklearne medicine, citolozi, radiolozi, te kirurzi glave i vrata i specijalisti onkologije. Kako spriječiti da bolesnik lutajući mjesecima od jednog do drugog doktora izgubi dragocjeno vrijeme na skupljanju, često, nepotrebnih nalaza?

Rješenje je u povezanosti i uskoj suradnji između navedenih liječnika specijalista u okviru multidisciplinarnih timova organiziranih u centrima za bolesti štitnjače. Koordiniran rad stručnjaka u takvim centrima ima velike prednosti. Znanstvenim istraživanjima je nedvojbeno dokazano da se tako brže dolazi do prave dijagnoze, početak i trajanje liječenja znatno su kraći, a uspješnost liječenja neusporedivo bolja u odnosu na liječenje u ustanovama gdje takvi centri ne postoje. Na temelju takvih istraživanja, vodeće svjetske ustanove koje se bave liječenjem bolesti štitnjače prepoznale su potrebu i korist koju pružaju multidisciplinarni timovi te je njihovo formiranje postalo zlatni standard.

U Centru i kirurg za operativno liječenje

U želji da svojim bolesnicima pruži najkvalitetniju skrb, a slijedeći napredne svjetske trendove, u Specijalnoj bolnici Medico pokrenuto je stvaranje vlastitog Centra za bolesti štitnjače. Iako su i ranije postojali liječnici koji su obrađivali bolesnike s bolestima štitnjače, za formiranje multidisciplinarnog tima nedostajao je iskusan kirurg koji je trebao preuzeti operativni dio liječenja. Početkom ožujka ove godine to se dogodilo i konačno su ispunjeni svi potrebni stručni i tehnički preduvjeti. Organiziran je stručan, vrhunski educiran i motiviran medicinski tim kojemu su na raspolaganju optimalne dijagnostičke mogućnosti i suvremeno opremljen operacijski trakt u kojemu je moguće sigurno izvođenje i najsloženijih operacijskih zahvata.

Brojne su prednosti koje će bolesnici imati, a bez obzira kojemu se članu tima bolesnik obrati, postupak obrade je standardiziran i provodi se u skladu s najsuvremenijim hrvatskim i svjetskim smjernicama za dijagnostiku i liječenje različitih bolesti štitnjače. Na taj se način izbjegavaju suvišni koraci u obradi i liječenju bolesnika.

Krvne pretrage, ultrazvuk, punkcija i konzervativno liječenje u jednom danu

Poznata krilatica Specijalne bolnice Mediko na ovaj se način ponovno potvrđuje. Bolesnici će moći biti obrađeni u jednom danu na jednom mjestu. To podrazumijeva provođenje krvnih pretraga, ultrazvučnog pregleda štitnjače i vrata, ultrazvukom vođene citološke punkcije te konzervativnog liječenje poremećaja funkcije štitnjače, odnosno normaliziranje smanjenog ili pojačanog lučenja hormona. Na kraju, sada je moguće i ono što je nedostajalo, kirurško liječenje dobroćudnih tumora štitnjače i doštitnih žlijezda, ali i sve češćih zloćudnih tumora štitnjače.