Na Cresu predstavljen projekt “Medico prevencijom prema zdravlju”

U utorak, 03.12.2019., je na Cresu službeno predstavljen projekt “Medico prevencijom prema zdravlju”, koji će idućih mjeseci aktivno provoditi Specijalna bolnica Medico i Grad Cres kao partner. 

Cilj projekta je promocija zdravlja i prevencije u području gastroenteroloških, neuroloških, kardioloških i dermatoloških bolesti. Na konferenciji za medije održanoj u Gradskoj vijećnici na Cresu govorili su ravnatelj bolnice Medico doc.dr.sc. Zlatko Kolić i gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako.

“Ovaj projekt će građane educirati o tome kako mogu vlastitim odabirima u stilu života spriječiti brojne bolesti srca, kože, probave i poremećaje sna. Kroz edukativne akcije ćemo promovirati zdravlje i nuditi preventivne preglede iz navedenih područja”, kaže dr. Kolić.

“Ciljne skupine u projektu su nam radno aktivno stanovništvo i umirovljenici. U našim Medico bolnicama u Rijeci i u Puli, kao i na Cresu, građani će dobiti važna znanja o prevenciji kroničnih bolesti. Želimo doprinijeti poboljšanju zdravlja naših sugrađana”, kaže dr. Kolić, koji naglašava da je jedna od glavnih vizija Specijalne bolnice Medico podučavanje građana o sprječavanju bolesti. “Neke od tema kojima ćemo se baviti su primjerice kvaliteta sna, izbori u prehrani i važnost redovitog kretanja”, kaže dr. Kolić. 

Gradonačelnik Cresa Jurjako pozdravio je ovaj hvalevrijedan projekt i raduje se početku suradnje.

“Ovim projektom Grad Cres aktivno sudjeluje u smanjivanju kroničnih nezaraznih bolesti. Prvenstveno želimo pomoći educirati građane o važnosti usvajanja zdravih životnih navika. Preventiva je prvi korak prema zdravlju stanovništva Primorsko-goranske i Istarske županije”, kaže gradonačelnik Jurjako.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 499.673,07 kuna, a trajat će do 22. travnja 2021. godine. Predviđena predavanja i konzultacije u Rijeci, Puli i Cresu održat će liječnici specijalisti Medica s dugogodišnjim iskustvom. O svim aktivnostima Medico će redovito izvještavati javnost i pozivati na sudjelovanje u njima.