Najmodernija dijagnostika u Medicu: Endoskopski pregled uz pomoć umjetne inteligencije

Rano dijagnosticiranje bolesti prvi je i ključan korak kod uspješnog liječenja većine bolesti. Precizno i rano dijagnosticiranje omogućava brže i efikasnije liječenje, prije nego što bolest uznapreduje, čime se znatno povećavaju šanse za uspjeh i kvalitetniji oporavak. 

Tehnološki napredak u području medicine omogućava nam sve preciznije tehnologije i  alate uz koje dijagnostika i liječenje postaju još kvalitetniji, a najnoviji iskorak je korištenje umjetne inteligencije (AI – artificial inteligence). Riječ je o tehnologiji koja sve više ulazi u svakodnevni život, a u medicini već neko vrijeme pomaže liječnicima. 

I u Specijalnoj bolnici Medico pratimo najnovije tehnologije, pa se možemo pohvaliti da kod endoskopskih pregleda koristimo sustav Fujinon CAD EYE koji radi uz pomoć umjetne inteligencije. 

Riječ je o tehnologiji  koja liječnicima pri kolonoskopiji olakšava detekciju i najsitnijih polipa, u stvarnom vremenu. Ova tehnologija posebno pomaže u prepoznavanju promjena u ranoj fazi nastanka polipa, omogućavajući liječnicima da ranije identificiraju sumnjive promjene na tkivu. Nakon što se sumnjiv polip otkrije, CAD EYE sustav ga analizira i klasificira ga kao hiperplastični ili neoplastični. Ova tehnologija prepoznaje potencijalno zloćudne polipe već tijekom samog endoskopskog pregleda. Time se, uz pomoć umjetne inteligencije značajno povećava stopa detekcije i točnost dijagnoze, uz skraćivanje vremena od pregleda do dijagnoze. 

Pravovremenom dijagnostikom polipa i ranih promjena sluznice jednjaka, želuca i debelog crijeva zloćudne promjene možemo prepoznati u fazi kad su one izlječive

Specijalna bolnica Medico prepoznaje ulogu moderne tehnologije u medicini, te kontinuirano ulaže u najnovije uređaje i tehnologiju. Uz vrhunske liječnike, to je razlog  zašto smo jedna od vodećih bolnica u Hrvatskoj u području dijagnostike i liječenja bolesti probavnog sustava.