Ne odgađajte operaciju sive mrene

Zamućena leća koja uzrokuje smetnje u jasnoći i oštrini vida može biti prirođena, ali i posljedica očne ili sistemske bolesti organizma, a uzroci nastanka su u najvećem broju slučajeva povezani sa starenjem.

Zahvat od 15 minuta

Operacija sive mrene danas je jedan od najsigurnijih i najčešće izvođenih operativnih zahvata u svijetu. 

Siva mrena ili katarakta je zamućenje očne leće koje može biti prirođeno, ali i posljedica neke očne bolesti ili sistemske bolesti organizma. Uzroci nastanka u najvećem broju slučajeva nisu jasni, već su povezani sa starenjem. Siva mrena, međutim, može biti i posljedica traume, metaboličke bolesti kao što je šećerna bolest, primjene kortikosteroida, a može nastati i kao komplikacija drugih očnih bolesti (uveitis, glaukom) ili se pojaviti u sklopu nekih sindroma kao što je Downov sindrom.

Ovisno o veličini i lokalizaciji zamućenja leće, javljaju se smetnje u jasnoći i oštrini vida. U početku je vid lokalno zamućen, uz pojavu kratkovidnosti koja zahtijeva propisivanje odgovarajućih naočala, da bi se kasnije pojavile i smetnje u svakodnevnom životu kao što su čitanje, vožnja automobilom, gledanje TV-a. Pojavom mrene smanjuje se i vidna oštrina pa slika koju gledamo postaje sivkasta, a boje se ne razlikuju dobro. Kako mrena napreduje, tako vidna oštrina sve više pada, sužava se i vidno polje što uvelike narušava kvalitetu života.

Unatoč brojnim istraživanjima, do sada nije pronađen ni jedan pouzdan vid prevencije sive mrene ili njezina medikamentoznog liječenja. Stoga, jedini način liječenja jest kirurški. Mrena se može operirati odmah kada počne smetati u svakodnevnom životu. U Specijalnoj bolnici Medico mrena se operira metodom fakoemulzifikacije uz upotrebu torzionog ultrazvuka. Ova metoda je zlatni standard u većini razvijenih zemalja svijeta. Operacijom se napravi mali rez sa strane rožnice, te ultrazvučnom metodom odstranjuje zamućena lećna masa i umeće umjetna leća koja se smjesti iza šarenice. Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji kapima i potpuno je bezbolna.

Operacija katarakte obično traje 15 minuta, a pacijent odlazi kući nakon sat do dva boravka u medicinskoj ustanovi. Ultrazvučna operacija sive mrene jedna je od najučinkovitijih i najizvođenijih operacija u medicini. Treba također naglasiti da je sivu mrenu uvijek bolje ukloniti u početnoj fazi jer je tada operacija jednostavnija te uz manji postotak rizika – naglašava prof. dr. sc. Damir Kovačević. Operacija katarakte za bolesnike postaje sve jednostavnija i to ne samo zahvaljujući napretku medicinske tehnologije, već prvenstveno znanju i vještini operatera.

Nakon zahvata pacijent odmah odlazi kući i opravlja se u krugu svoje obitelji. Oporavak pacijenta je brz, a oporavak vida traje nekoliko dana. Antibiotska terapija u obliku kapljica i masti primjenjuje se u prosjeku dva tjedna, a nakon toga se preporučuje korištenje umjetnih suza.

Za potpun i siguran oporavak treba posvetiti pažnju pridržavanju preporučene terapije i zaštititi oči od infekcije. Nakon operacije ne trljajte oči rukama, ne podižite teške stvari, pazite da vam u oko ne upadne iritirajuće sredstvo (npr. šampon) i ne vozite automobil prije nego što vam to vaš oftalmolog dozvoli. Ukoliko se pacijent pripazi tijekom prva dva tjedna od operacije, povratak normalnom životu je vrlo brz i uspješan.