Ovo su četiri greške koje radite, a koje vam mogu štetiti srcu

Baš kao svakom mišiću, i vašem srcu trebaju trening, zdrava hrana i pažnja. Ono je motor cijelog tijela, pa je važno izbjegavati greške koje ga oslabljuju, oštećuju ili dovode do oboljenja. Povodom nadolazećeg Svjetskog dana srca, 29. rujna, donosimo vam savjete i upozorenja vrhunske specijalistice kardiologije o najčešćim greškama koje radite u odnosu prema vašem srcu.

Sjedilački način života

“Minimalno ulaganje poput češćeg ustajanja i šetnji, može puno značiti za vaše srce”, kaže dr. med. Branka Morić – Pauletić,  specijalistica interne medicine – kardiologije iz Specijalne bolnice Medico u Puli. 

Upozorava da danas, kad mnogi poslovi zahtijevaju dugo sjedenje za računalom, sve češće doživljava da joj dolaze pacijenti koji joj kažu da na poslu ustanu tek svaka dva do tri sata. Kad dođu kući, odmore uz televiziju. “To je zabrinjavajući podatak, jer je ‘sjedilački način života’ jedan od glavnih uzročnika srčanih oboljenja”, upozorava dr. Morić – Pauletić.  

“Tjelovježba kao cjelokupna i redovita aktivnost jedan je od najvažnijih faktora koji mogu odrediti kakvo će zdravlje vašeg srca biti već u srednjoj dobi”, dodaje.

Smatra da se o vrsti vježbanja koja je prikladna za vas najbolje posavjetovati s liječnikom.

“Ako do sada niste imali naviku vježbanja, liječnik će vas pregledati i utvrditi koji tempo je idealan za vas. Bezbroj je mogućnosti. Nekim pacijentima savjetujem da počnu s redovitim šetnjama od pola sata dnevno, a druge nagovorim da upišu plivanje ili ulože u bicikl. Zaista ovisi o godinama i zdravlju osobe, a mi smo tu da vam pomognemo odabrati prikladnu aktivnost”, naglašava dr. Morić – Pauletić.

Što vam je u tanjuru?

Dr. Morić – Pauletić također “navija” za to da bolje pogledate u tanjur. “Pacijentima koji imaju zdravstvene probleme sa srcem ili krvožilnim sustavom često savjetujem da dobro pogledaju u svoj tanjur i namirnice koje jedu. Ono što jedete može vas ‘spašavati ili uništavati’, a taj izbor je na vama”, upozorava.

“Za zdravlje srca dobro je izbjegavati unos nezdravih masnoća. Pržena hrana ne smije se na meniju naći svaki dan, kao niti konzumacija alkohola. Smanjite sol koju unosite u hranu tijekom kuhanja. Povrće je i dalje jedan od najboljih prijatelja vašem srcu. Puno vitamina i minerala možete dobiti iz jednostavnih namirnica poput brokule, špinata, salate, rajčica i raznog zelenog povrća”, preporučuje dr. Morić – Pauletić.

Voda vodi igru

Svi smo čuli za pravilo od “osam čaša vode dnevno”. Iako je to samo ilustracija, podsjeća nas na to da je važno piti vodu kako bi olakšali rad srcu i cijelom krvožilnom sustavu. “Voda pomaže u regulaciji krvnog tlaka”, kaže Morić – Pauletić. “Ako ste žedni, ne čekajte da dehidrirate. Jednostavna čaša vode pomoći će ‘motoru’ vašeg tijela da radi i održava tlak na normalnoj razini”, dodaje.

Nedostatak sna i stres

Za kraj, upozorava i na nešto na što često zaboravimo, a to je da se za zdravo srce treba zdravo odmoriti.

“Nemojte si dozvoliti da vas umor proguta. Znaju mi doći pacijenti koji su osjetili pritisak u prsima nakon dugog razdoblja stresa, ili se mjesecima nisu ‘pošteno naspavali’. Najčešće nakon dijagnoze i prikladne terapije savjetujem odmor. Spavajte i nađite vrijeme za sebe. Sjetite se da ponekad možda imate previše obaveza, ali da s druge strane imate samo jedno srce i zato ga čuvajte”, zaključuje dr. Morić – Pauletić.

Ako se želite naručiti za pregled kod iskusnih kardiologa, javite se u Specijalnu bolnicu Medico iz Rijeke i Pule, na brojeve 072 100 700 ili slanjem e-maila na medico@medico.hr.