Pioniri kvalitete, sigurnosti i pouzdanosti u zdravstvu, povodom Hrvatskog dana liječnika

Medico je prva međunarodno akreditirana zdravstvena ustanova u Hrvatskoj i među rijetkima je na svijetu koji su nositelji sva tri certifikata u području zdravstva, a u samom procesu akreditacije nadmašili su tražene kriterije i očekivanja.

Specijalna bolnica Medico jedna je od najdugovječnijih i najstarijih privatnih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj u kojoj se posljednjih 30 godina razvija i raste privatni zdravstveni sektor kao nadopuna javnom zdravstvenom sustavu i nova turističko-gospodarska grana koja spaja medicinsku profesionalnost s fleksibilnim pristupom i brzinom postupaka, pri čemu je u fokusu brz oporavak i zdravlje pacijenata.
Specijalna bolnica Medico započela je s radom 1991. godine, kao druga privatna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj, zbog čega se često smatra začetnikom privatne prakse u našoj zemlji. U više od tri desetljeća Medico je prošao put od malenog ambulantnog pogona do regionalnog lidera u pružanju zdravstvene usluge u privatnom sektoru.

Integrirana medicina

​Od svojih početaka ova se ustanova etablirala kao lider u uvođenju i primjeni novih, najsuvremenijih tehnologija u dijagnostici i liječenju, a snažan investicijski ciklus započinje prerastanjem Poliklinike Medico u Specijalnu bolnicu u listopadu 2016. godine te se nastavlja otvaranjem poslovne jedinice u Puli godinu kasnije. Medico današnji ugled privatne zdravstvene ustanove zahvaljuje i svojim predanim zaposlenicima koji svojim dugogodišnjim iskustvom, kontinuiranom izobrazbom, stjecanjem novih vještina i kompetencija, pružaju cjelovitu zdravstvenu uslugu. Sa 150 zaposlenih, od kojih čak više od 65 liječnika, Medico svojim pacijentima pruža vrhunsku zdravstvenu uslugu u jednom danu na jednom mjestu, što potvrđuje i broj od šezdeset tisuća pacijenata koji godišnje prođu kroz ovu ustanovu.

– Medico se može pohvaliti s 30-godišnjom tradicijom i uspješnim opstankom i razvojem na nesigurnom tržištu. Specijalna bolnica Medico se razvijala od male privatne prakse do današnjeg statusa specijalne bolnice koja na jednom mjestu objedinjuje specijalističko-medicinsku obradu, laboratorijsku i radiološku dijagnostiku te kirurško liječenje, što je naša specifičnost među privatnim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj. Iako je Medico specijalna bolnica, ovo je jedina privatna zdravstvena ustanova u državi s toliko širokim dijapazonom medicinskih usluga da smo po organizaciji rada i usluga u rangu općih bolnica u javnom sektoru, objašnjava dr. Tajana Abramović Kandžija, zamjenica ravnatelja Specijalne bolnice Medico.

17 djelatnosti

Medico je danas privatna zdravstvena ustanova s integriranom kompletnom dijagnostikom i minimalno invazivnom kirurgijom koja je opremljena najmodernijom dijagnostičkom i terapijskom infrastrukturom na više od 2.000 četvornih metara. Na prvom katu zgrade u centru Rijeke smještena je recepcija za prijem i odjavu pacijenata, radiološki odjel u kojem se nude usluge magnetske rezonancije, rendgena, ultrazvuka i mamografije te suvremeno opremljen medicinsko-biokemijski laboratorij u kojem se obavlja više od dvjesto različitih pretraga iz područja opće i specijalne medicinske biokemije. Na drugom katu nalazi se 14 specijalističkih ambulanti koje su na raspolaganju pacijentima svakoga dana od sedam ujutro do 21 sat, a na trećem katu je bolnički odjel koji uz dnevnu bolnicu ima moderan operacijski blok s dvije operacijske sale, jedinicu za postoperativni nadzor te komforne smještajne kapacitete za oporavak i liječenje pacijenata. Specijalna bolnica Medico danas ima 17 registriranih djelatnosti koje obavlja kroz 24 specijalnosti i subspecijalnosti: anesteziologija, reanimatologija i intenzivno liječenje, dermatologija i venerologija, endokrinologija, gastroenterologija, ginekologija i opstetricija, interna medicina, kardiologija, opća kirurgija, nefrologija, neurokirurgija, neurologija, oftalmologija, ortopedija, otorinolaringologija, plastična kirurgija, pulmologija, radiologija, urologija, vaskularna kirurgija, citologiju te medicinsko-biokemijski laboratorij.

Kirurška klinika

No, Medico je danas u prvom redu specijalna bolnica za kirurgiju s devet različitih kirurških djelatnosti: opća kirurgija, otorinolaringologija, plastična kirurgija, ginekologija, urologija, spinalna kirurgija ili neurokirurgija, ortopedija, oftalmologija i vaskularna kirurgija. Kroz bolnički dio protekle je godine prošlo 1.000 pacijenata, a uglavnom se obavljaju elektivni zahvati prema jasnim medicinskim smjernicama za sve pacijente koji dolaze na zahvate.

Medico je primarno kirurška klinika koja djeluje u vidu moderne minimalno invazivne dnevne kirurgije. Posebnost Medica je multidisciplinarna laserska kirurgija gdje se modernom laserskom tehnikom rješavaju problemi u području: ORL-a, ginekologije, urologije, vaskularne kirurgije i spinalne kirurgije, te različiti estetski tretmani. Izuzetno nam je stalo do kvalitete naših usluga i posebne napore ulažemo u procese upravljanja kvalitetom i sigurnost pacijenata. Medico je prva međunarodno akreditirana zdravstvena ustanova u Hrvatskoj te se s pravom smatramo pionirima kvalitete, sigurnosti i pouzdanosti u pružanju zdravstvene skrbi u našoj zemlji. Nositelji smo certifikata izvrsnosti Američke akreditacijske međunarodne komisije AACI te standarda upravljanja kvalitetom u zdravstvenim ustanovama EN 15224 i ISO 9001:2015, kao najviših standarda bolničkih usluga. AACI Healthcare jedna je od vodećih svjetskih kuća u području akreditacije zdravstvenih ustanova. 

Prema riječima njezinog izvršnog direktora, među rijetkima smo na svijetu koji su nositelji sva tri certifikata u području zdravstva, a u samom procesu akreditacije nadmašili smo tražene kriterije i očekivanja. Vjerujemo da ova ocjena dovoljno govori o profesionalnosti Specijalne bolnice Medico i ozbiljnosti kojom pristupamo na svim razinama, ističe doc. dr. sc. Zlatko Kolić, ravnatelj Specijalne bolnice Medico.

Ono što je specifično za Specijalnu bolnicu Medico, jest da se nakon postavljanja dijagnoze istog dana može nastaviti s kirurškim ili nekim drugim oblikom liječenja.

Pulska jedinica

Istodobno, pulska poslovna jedinica Specijalne bolnice Medico uskoro obilježava petu godišnjicu rada. Započinjanjem s radom u Puli, brojnim pacijentima s područja Istre još više su se približile gotovo sve polikliničke, ali i dio bolničkih usluga. Medico Pula danas nudi više od 20 različitih specijalnosti i subspecijalnosti s kompletnom laboratorijskom dijagnostikom, a djeluje po američkim akreditacijskim standardima AACI koji garantiraju visoku razinu kvalitete, sigurnosti i izvrsnosti.

Kontinuirano ulažemo u razvoj i modernizaciju, i uspješno sudjelujemo u kreiranju i privlačenju financijskih sredstava kroz različite europske projekte. Na taj način smo u posljednje dvije godine realizirali više vlastitih projekata: iz područja medicinske edukacije, promocije i prevencije zdravlja u široj lokalnoj zajednici, kao i poboljšanja infrastrukture informatičko-komunikacijskih tehnologija. Osim toga, aktivno surađujemo s lokalnim zajednicama naše i susjednih županija kroz edukacije i preventivne akcije širokog spektra bolesti, vjerujući da je svaki čovjek koji zdravim životnim navikama očuva vlastito zdravlje – najveća vrijednost naše zajednice. U Specijalnoj bolnici Medico bavimo se i znanstveno-nastavnim radom. Mi smo nastavna baza Medicinskog fakulteta u Rijeci, Fakulteta zdravstvenih studija i Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. 

Vrijednost našeg znanstveno-istraživačkog rada prepoznala je i Europska unija dodijelivši nam u sklopu EU-IRI projekta značajna financijska sredstva za istraživanje i razvoj novih postupaka dijagnostike i liječenja križobolje. Cilj ovog projekta je regeneracija degenerativno promijenjenog intervertebralnog diska, usporavanje degenerativnih promjena kralježnice, uz skraćenje rehabilitacijskog perioda, kaže ravnatelj Specijalne bolnice Medico doc. dr. sc. Zlatko Kolić.

Pandemijski protokli

Istovremeno, pandemija nam je nametnula nove protokole i organizacijske zahtjeve koje smo iznimno uspješno savladali među prvima u Hrvatskoj.

Osim iznimne brige prema našim pacijentima u ambulantnom i bolničkom okruženju, naši napori usmjerili su se i na širu lokalnu zajednicu: kroz očuvanje COVID-19 free zone pridonijeli smo uspješnoj turističkoj sezoni ne samo na Kvarneru, već i u Istri i sjevernoj Dalmacij, čime smo postali partner državnim institucijama zdravstvene zaštite u zapadnoj Hrvatskoj. Specijalna bolnica Medico se kontinuirano širi: za svega nekoliko mjeseci naši pacijenti imat će na raspolaganju novouređene proširene kapacitete u strogom centru Rijeke i u Puli, te još veći komfor prilikom posjeta.

U Specijalnoj bolnici Medico medicina nije samo djelatnost – medicina je naš poziv kojem smo u potpunosti posvećeni.

Zdravlje svakog pacijenta je naš krajnji cilj jer tko ima zdravlje, ima nadu, a tko ima nadu, ima sve, zaključuju ravnatelj Specijalne bolnice Medico Zlatko Kolić i njegova zamjenica Tajana Abramović Kandžija.