Povećanje dojki – najtraženiji estetski zahvat na svijetu

Od kada je Thomas Cronin davne 1963. godine predstavio prve silikonske proteze ili implantate pa sve do danas, augmentacija ili povećanje grudi postala je jedna od najčešćih estetskih operacija koje se provode u svijetu. Do sada se promijenilo čak pet generacija silikonskih proteza, a s njima su se smanjile i šanse za komplikacijama vezanima uz silikon. Današnje proteze su toliko sigurne da proizvođači daju doživotne garancije na proteze i višegodišnje garancije na postignuti estetski rezultat.

Koje implantate odabrati?

Postoje dvije osnovne forme silikonskih proteza koje se sastoje od dva dijela – silikonskog omotača ili ovojnice i silikonskog sadržaja (silikonski gel). Riječ je o kružnim i anatomskim protezama. Oba tipa se podjednako koriste, a u odabiru važnu ulogu igraju želja pacijenta, dob, pozicija same grudne bradavice, količina masnog tkiva ispod same kože, elastičnost kože te drugi važni parametri. Silikonske proteze postavljaju se iznad ili ispod grudnog mišića što ovisi o kvaliteti i debljini kože, masnog tkiva, kao i tipu proteze koja se upotrebljava. Rez može biti u donjem dijelu pigmentnog dijela bradavice, u pazušnoj jami ili u brazdi ispod dojke zbog čega je skoro neprimjetan.

Jedna od poznatijih komplikacija kod zahvata povećanja grudi sa silikonskim protezama je stvaranje kapsularne kontrakture ili ožiljnog tkiva koje se stvara oko same proteze. Ta je komplikacija s najnovijim tipom proteza svedena na minimum i kreće se od 2 do 5 posto.

Iako novi trendovi zagovaraju upotrebu vlastitog masnog tkiva za povećanje grudi ili autotransplantaciju masnog tkiva, treba naglasiti da je to dugotrajan proces te je neophodno 4 do 5 puta transplantirati masno tkivo kako bi se postigao željeni rezultat.

Podizanje ili redukcija dojki

Mnoge žene u srednjim godinama koje imaju relativno velike grudi susreću se s problemima kao što su bolovi u ramenima, vratu, ograničenost pokreta pri fizičkim aktivnostima ili radu. Tada se kao jedno od rješenja nudi smanjenje ili redukcija dojki.

Za razliku od smanjenja dojki, njihovo podizanje iziskuje tehniku koja može ili ne mora koristiti silikonske proteze. Cilj ovog zahvata je postaviti dojku u poziciju koja je prirodna u odnosu na grudni koš i tako spriječiti da dojka visi ili se spusti u područje gornjeg dijela trbuha. Treba naglasiti da je taj rezultat i dalje determiniran djelovanjem gravitacijske sile i da će s vremenom doći do promjena u samom rezultatu, gdje će se dio dojke opet djelomično spustiti, ali nikada u stanje kakvo je bilo prije operativnog zahvata.

Operacija grudi kod muškaraca

Operacije grudi su sve popularnije kod mlađih muškaraca, posebice nakon velikog smanjenja tjelesne težine gdje se stvara višak kože koji može predstavljati estetski problem. Treba naglasiti da osobe koje koriste hormonalna sredstva za povećanje mišićne mase nisu kandidati za operaciju. Razlog tome su hormoni koji dovode do ponovnog rasta žljezdanog tkiva.

Novi trendovi u plastičnoj kirurgiji

U plastičnoj kirurgiji novi trend je estetska korekcija intimnih dijelova kod žena i muškarca kojoj je cilj ojačati samopouzdanje, seksualnu sigurnost i kvalitetu života. Najčešće operacije tog tipa su smanjenje malih i velikih usana rodnice, liposukcija Venerinog brijega, povećanje muškog spolnog organa masnim tkivom, kao i smanjenje samog obujma rodnice što se najčešće radi nakon mnogobrojnih poroda. Treba ipak naglasiti da je ovaj operativni zahvat dosta složen i može dovesti do bolnog seksualnog odnosa zbog reza i ožiljnog tkiva u samoj rodnici.