Prehrana je temelj za održavanje zdravlja

Ususret Svjetskom danu zdravlja

Svjetski dan zdravlja prilika je da se podsjetimo važnosti zdrave prehrane i njezinog pozitivnog utjecaja na naše cjelokupno zdravlje. Dok se suočavamo s raznim izazovima modernog života, od stresa do brzog načina života, pravilna prehrana ostaje osnovni stup u očuvanju zdravlja.

Zdrava prehrana ne samo da osigurava da naše tijelo dobije potrebne hranjive tvari, već i pruža temelj za prevenciju raznih bolesti i održavanje optimalne tjelesne težine. Evo nekoliko ključnih aspekata zdrave prehrane koje treba imati na umu:

  • Raznovrsnost: Ključna je raznovrsnost u prehrani kako bismo osigurali unos svih potrebnih hranjivih tvari. To znači konzumiranje širokog spektra voća, povrća, cjelovitih žitarica, proteina, mliječnih proizvoda i zdravih masnoća.
  • Povrće i voće: Voće i povrće su bogati vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima koji su ključni za zdravlje. Preporučuje se konzumacija najmanje pet porcija voća i povrća svaki dan kako bi se osigurao optimalan unos hranjivih tvari.
  • Cjelovite žitarice: Birajte cjelovite žitarice poput smeđe riže, integralnog kruha, quinoe ili zobenih pahuljica umjesto rafiniranih žitarica. Cjelovite žitarice sadrže više vlakana, vitamina i minerala te doprinose dugotrajnom osjećaju sitosti.
  • Proteini: Proteini su važni za izgradnju mišića, obnavljanje tkiva i održavanje zdravog imunološkog sustava. Birajte izvore proteina poput peradi, ribe, graha, leće i orašastih plodova.
  • Zdrave masti: Masnoće su važan dio zdrave prehrane, ali važno je birati zdrave izvore masti poput maslinovog ulja, avokada, orašastih plodova i masne ribe. Ove masti bogate su omega-3 masnim kiselinama koje su korisne za zdravlje srca i mozga.
  • Ograničavanje šećera i prerađenih namirnica: Prekomjerni unos šećera i prerađenih namirnica povezan je s povećanim rizikom od pretilosti, dijabetesa tipa 2 i drugih zdravstvenih problema. Pokušajte smanjiti unos rafiniranog šećera, slatkiša, gaziranih pića kao i brze hrane.
  • Hidratacija: Održavanje hidriranog tijela ključno je za održavanje zdravlja. Pijte dovoljno vode tijekom dana i izbjegavajte prekomjernu konzumaciju zaslađenih pića.

Zdrava prehrana ne znači odricanje od omiljenih jela ili ekstremne dijete, već pronalaženje ravnoteže i uživanje u raznolikim i hranjivim namirnicama. Uz pravilnu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i zdrave životne navike, možemo održati zdravu težinu, smanjiti rizik od bolesti i osjećati se energično i vitalno.

Svjetski dan zdravlja podsjetnik je da je zdravlje naše najveće bogatstvo te da je ulaganje u pravilnu prehranu investicija u budućnost. Kroz educiranje i poticanje na zdrave prehrambene navike, možemo zajedno raditi na stvaranju zdravije i sretnije zajednice.

Ako vam je potrebna pomoć oko analize i organizacije prehrane radi unaprjeđenja vašeg zdravlja javite se u nutricionističku ambulantu Specijalne bolnice Medico.  Naš stručni tim pružit će vam personalizirane savjete i podršku kako biste ostvarili svoje prehrambene ciljeve, bez obzira želite li izgubiti višak kilograma, poboljšati sportske performanse ili jednostavno živjeti zdravije.  

Nazovite 072 100 700 i naručite se!