Proširene vene nogu

Proširene vene nogu predstavljaju značajan zdravstveni i estetski problem. Od tog problema pati do šezdeset posto odraslih ljudi, a broj žena koje su pogođene simptomima proširenih vena čak je tri do četiri puta veći od broja muškaraca s istim problemom. 

Čimbenici koji utječu na razvoj proširenih vena: genetska predispozicija odnosno urođene slabosti venskih zalistaka, debljina, trudnoća, neka zanimanja i način života, pušenje, hormonske terapije… Tegobe se pogoršavaju  stajanjem, a smanjuju hodanjem i odmaranjem nogu u povišenom položaju.

U Medicu probleme proširenih vena dijagnosticiramo klinički i putem ultrazvučnog pregleda, tzv. Color Dopplera. To je pretraga koja bilježi anatomski izgled dubinskih i površinskih vena, te brzinu i smjer strujanja krvi pa daje najbolji uvid u raširenost bolesti. Istovremeno se pregledaju i arterije nogu kako bi se isključila bolest arterija.

„Od neprocjenjivog je značaja rano otkrivanje i liječenje kronične venske bolesti što zaustavlja njezino napredovanje, sprječava komplikacije i pozitivno utječe na kvalitetu života oboljelih“ ističe Darinka Periša, dr. med., specijalistica dermatovenerologije.

Zahvati kojima rješavamo probleme proširenih vena: 

  • klasični kirurški zahvat
  • EVLT (endovenozni laserski tretman) – uklanjanje vena laserom
  • miniflebektomija (uklanjanje manjih vena;  iznimni rezultati u smislu estetike) 
  • UGFS (Ultrasound Guided Foam Sclerotherapy) – zahvat bezbolnog uklanjanja proširenih vena pjenom 

EVLT (endovenozni laserski tretman) – uklanjanje vena laserom

EVLT je postupak kojim se pacijentu pomoću topline iznutra zatvaraju oštećene površinske vene. EVLT se sastoji od uvođenja katetera koji vodi lasersku nit u venu koju želimo tretirati. Tretman se provodi u lokalnoj anesteziji pri čemu se pod kontrolom ultrazvuka prati  djelovanje lasera na venu koju tretiramo. Zahvat se izvodi ambulantno, traje kratko, nakon zahvata ne ostaju ožiljci, a pacijent je odmah pokretan. Nakon zahvata je obavezno nošenje kompresivne čarape klase II po mjeri noge. Čarape se prva tri dana nose tijekom cijelog dana i noći, a nakon toga danju tijekom sljedeća četiri tjedna. Nakon postupka pacijentima se preporučuje dvadeset – minutna šetnja. U dva tjedna nakon EVLT zahvata, pacijentima preporučujemo izbjegavanje težih tjelesnih napora.

UGFS (Ultrasound Guided Foam Sclerotherapy) – zahvat bezbolnog uklanjanja proširenih vena pjenom

UGFS metoda podrazumijeva unošenje sklerozantnog sredstva u venu u obliku pjene pod kontrolom ultrazvuka. Pjena djeluje trenutno dovodeći najprije do suženja (spazma) vene, potom slijedi kemijski izazvana upala i sljepljivanje stijenki vene, koje se postepeno razgrađuje i pretvara u vezivno tkivo. Tako bolesna vena nestaje, a njenu funkciju preuzimaju druge, zdrave vene. Često jedan tretman nije dovoljan da se vena zatvori. Sljedeći tretman može se ponoviti za 2 – 6 tjedana, također se može ponavljati kasnije u slučaju pojave novih varikoziteta. Nakon tretmana obavezna je kompresivna terapija prema uputi liječnika.

UGFS metoda je prikladna i za liječenje vena nakon neuspjelih prethodnih zahvata na venama kao i pojave novih proširenih vena tijekom života.

Preduvjet za provođenje ovih metoda je isključenje bolesti dubokih vena kao i okluzivne bolesti arterija nogu.

Značajna prednost liječenja vena UGFS metodom nad klasičnim kirurškim liječenjem jest da za izvođenje zahvata nije potrebna nikakva, pa ni lokalna anestezija, a bolesnik se  neposredno nakon zahvata vraća uobičajenim svakodnevnim aktivnostima.

Miniflebektomija 

Miniflebektomija je minimalno invazivni kirurški zahvat kojim se u lokalnoj anesteziji uklanjaju bolesne vene.