Rak jajnika: važne činjenice i prevencija

Danas obilježavamo Svjetski dan borbe protiv raka jajnika s ciljem podizanja svijesti o ovoj bolesti te  važnosti prevencije i ranog otkrivanja. Ni jedna žena nije imuna na ovu bolest, stoga je važno da se sve žene educiraju o simptomima i redovito kontroliraju svoje zdravlje kod liječnika. Rana dijagnoza može znatno poboljšati izglede za preživljavanje.

Rak jajnika predstavlja ozbiljan zdravstveni izazov suvremene medicine. U tu dijagnozu, obzirom na porijeklo te bolesti,  ubrajamo maligne promjene na jajnicima, jajovodima i  na peritoneumu (pokrovu trbušnih organa). 

Štoviše, rak jajnika je po učestalosti treći ginekološki karcinom kod žena u svijetu, a drugi po smrtnosti. Simptomi često prolaze neprimijećeni jer se lako mogu zamijeniti s probavnim smetnjama, a trenutno ne postoji dovoljno specifičan test za rano otkrivanje ove bolesti. Rizik od nastanka raka jajnika povećava se s godinama.

Postoje određene genetske predispozicije za razvoj raka jajnika, često povezane s obiteljskom anamnezom raka dojke. Ostali čimbenici rizika uključuju rani početak menstruacije, kasnu menopauzu, neplodnost, endometriozu te stariju dob. S druge strane, hormonska kontracepcija, trudnoća, dojenje te operativni zahvat obostrane salpigektomije (odstranjenje jajovoda) mogu smanjiti rizik od oboljenja.

Ovaj rak često se dijagnosticira u kasnoj fazi, što otežava liječenje. Zato rano otkrivanje igra ključnu ulogu u smanjenju smrtnosti, a  edukacija žena o simptomima i važnosti redovitih ginekoloških pregleda ključna je za prevenciju i ranu dijagnozu ove opake bolesti.

Simptomi, dijagnoza i izlječenje

Simptomi raka jajnika često su nespecifični i mogu se lako pripisati drugim zdravstvenim problemima. Međutim, važno je da žene budu svjesne ovih simptoma kako bi se mogla ranije dijagnosticirati bolest. Neki od uobičajenih simptoma uključuju:

  • Bol ili nelagodu u trbuhu ili zdjelici.
  • Nadutost ili osjećaj punoće u trbuhu.
  • Problemi s probavom, poput zatvora ili proljeva.
  • Česte mokraćne infekcije.
  • Gubitak apetita ili brza zasićenost nakon jela.
  • Promjene u menstrualnom ciklusu.
  • Bol tijekom spolnog odnosa.
  • Mršavljenje

Prisutnost navedenih simptoma ne znači nužno da osoba ima rak jajnika. Međutim, ako se simptomi pojavljuju redovito i perzistiraju duže vrijeme, važno je potražiti savjet liječnika.

Dijagnoza raka jajnika obično uključuje niz testova i postupaka, uključujući klinički pregled, ultrazvuk, krvne pretrage (uključujući tumorske markere) te, u nekim slučajevima, biopsiju.

Izlječenje raka jajnika ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući stadij bolesti u trenutku dijagnoze, vrstu tumora, opću zdravstvenu sliku pacijenta i odgovor na liječenje.

Pacijenticama kojima je  dijagnosticiran rak jajnika često se suočavaju s emocionalnim izazovima i stresom. Stoga je važno osigurati adekvatnu emocionalnu podršku i psihološko savjetovanje tijekom liječenja.

Uz sve napore u prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju, nadamo se da će u budućnosti smrtnost od raka jajnika biti sve manja. Podizanje svijesti o ovoj bolesti, podrška istraživanjima te pružanje podrške oboljelim ženama i njihovim obiteljima od izuzetne su važnosti u globalnoj borbi protiv raka jajnika.

Budimo informirani, budimo podrška, budimo zajedno u borbi protiv ove bolesti.