Rak vrata maternice: može se spriječiti i liječiti, ali morate znati kako

Svake godine na Dan mimoza (treća subota u siječnju) i tijekom Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, stavljamo naglasak na važnost svjesnosti i proaktivnog pristupa ženskom zdravlju. Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, rak vrata maternice je među vodećim uzrocima smrtnosti od raka kod žena u Hrvatskoj, no uz pravovremenu prevenciju i rano otkrivanje, smrtni slučajevi se mogu prevenirati. 

Što je rak vrata maternice? 

Rak vrata maternice je ozbiljna bolest koja se razvija u dijelu maternice koji se nalazi u rodnici.   Najčešće se radi o karcinomu pločastih stanice koji je uzrokovan dugotrajnom infekcijom visokorizičnim tipovima humanog papiloma virusa (HPV), koji je odgovoran za gotovo sve slučajeve razvoja ovog raka (oko 97 %) HPV je široko rasprostranjena virusna infekcija, s procjenama da će do 80 % osoba tijekom života biti zaraženo. HPV tipovi dijele se na visokorizične, koji mogu uzrokovati rak, i niskorizične, koji uzrokuju genitalne bradavice (kondilome) i blaže promjene stanica vrata maternice.

Kako se HPV dijagnosticira? 

Za vrijeme ginekološkog pregleda liječnik će detaljnim pregledom isključiti promjene na vanjskom spolovilu koje mogu biti uzrokovane HPV – om. Potom pregledom u spekulima uzorkuje se obrisak vrata maternice radi detekcije HPV – a. Sam postupak je bezbolan i traje nekoliko minuta.

HPV test temelji se na molekularnoj analizi te nije podložan subjektivnoj procjeni. Ima visoku osjetljivost i u kombinaciji sa PAPA testom predstavljaju odličnu metodu ranog otkrivanja promjena na vratu maternice.

S pomoću testa moguće je odrediti radi li se o niskorizičnim ili visokorizičnim genotipovima.  

Liječenje HPV-a : 

Ne postoji specifičan lijek za HPV poput antibiotika za bakterijske infekcije. U SB Medico pacijenticama kojima se dijagnosticiraju promjene na vanjskom spolovilu moguće je napraviti kirurško uklanjanje promjena, premazivanje, smrzavanje i spaljivanjem istih.

Pacijenticama kojima se dokaže promjena na vratu maternice, ovisno o težini promjene određuje se liječenje: elektrokoagulacijom ( LLETZ)  ili kirurško ( konizacija). 

Elektrokoagulacija (LLETZ):

LLETZ je postupak koji koristi električnu struju za uklanjanje promijenjenih stanica.

Ova metoda često može učinkovito liječiti promjene koje su dublje u cerviksu u usporedbi s laserskim liječenjem.

Elektrokoagulacija se obično primjenjuje kod srednje teških do teških promjena na vratu maternice.

LLETZ omogućuje detaljniju analizu uklonjenog tkiva i može biti terapeutski i dijagnostički postupak.

Kirurško liječenje (Konizacija):

Konizacija je kirurški postupak koji uključuje uklanjanje stožastog dijela cerviksa.

Ova metoda se često primjenjuje u težim slučajevima promjena na vratu maternice, uključujući one koje zahvaćaju unutarnje slojeve cerviksa.

Konizacija omogućuje detaljniju analizu uklonjenog tkiva i može biti terapeutski i dijagnostički postupak.

Odluka o odabiru određene metode liječenja ovisi o težini promjena, dubini zahvaćenosti, veličini lezije te o planiranju buduće trudnoće i očuvanju reproduktivnog zdravlja pacijentice. Liječnik će pažljivo procijeniti sve relevantne faktore kako bi preporučio najučinkovitiji i najsigurniji tretman za svaku pojedinačnu situaciju. Važno je redovito pratiti napredak pacijentica nakon liječenja kako bi se osigurala potpuna obnova cerviksa i spriječile eventualne komplikacije.

HPV se vrlo uspješno može prevenirati

Prevencija uključuje odgovorno spolno ponašanje i upotrebu kondoma, iako kondomi ne pružaju potpunu zaštitu od HPV-a. Postoji cjepivo protiv određenih tipova HPV-a koje je učinkovito u sprječavanju nastanka raka vrata maternice i nalazi se u redovitom programu cijepljenja za učenike  viših razreda osnovnih škola u Hrvatskoj. Budući da cjepivo ne pokriva sve visokorizične tipove i HPV često nema simptoma, redoviti ginekološki pregledi su ključni za prevenciju, neovisno o cijepljenju. Cijepljenje je najučinkovitije prije početka spolne aktivnosti, ali može biti korisno i za one koji su već spolno aktivni. Statistike pokazuju da redoviti ginekološki pregledi i papa testovi znatno smanjuju rizik od razvoja invazivnog raka vrata maternice.  Zakazivanje redovitog pregleda je prvi korak prema prevenciji. 

Kontaktirajte Specijalnu bolnicu Medico za savjet i pregled. Imate li pitanja o HPV-u ili cijepljenju? Naši stručnjaci su ovdje da vam pruže sve potrebne informacije.