Ružičasti mjesec u Medicu

Zakoračili smo u listopad koji je u Hrvatskoj tradicionalno posvećen borbi protiv raka dojke, a mi u Medicu također smo se odlučili obojati u ružičasto

Kampanjom Ružičasti mjesec u Medicu priključujemo se brojnim javnozdravstvene manifestacijama kojima se želi ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke te odlaske na redovite dijagnostičke preglede. Riječ je o pregledima koji imaju veliku ulogu u prevenciji, jer se redovitim pregledom rak dojke može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. 

Rak dojke je najčešća maligna bolest u žena (25% svih malignih bolesti), glavni je uzrok smrtnosti (18% svih smrtnosti uzrokovanih rakom), a vrhunac učestalosti je oko 60. godine života. 

U prevenciji raka dojke možemo govoriti o primarnoj i sekundarnoj prevenciji. Primarna uključuje promicanje zdravlja i zdravog stila života tako da uopće ne dođe do razvoja raka. Tu spadaju preventivne mjere poput prestanka pušenja, redukcije pretilosti te zdrave i raznovrsne prehrane. Kod sekundarne prevencije redovitim pregledima dojki možemo doslovno spriječiti da rak dojke koji je nastao ne ugrozi cijeli organizam, odnosno život.

Na primjeru prevencije raka dojke dokazujemo da Specijalna bolnica Medico pacijentima pristupa holistički tako što nudimo kompletnu dijagnostiku, u jednom danu, na jednom mjestu: 

  • LABORATORIJSKE PRETRAGE

CA 15-3 – karcinom antigen 15-3 ( CA 15-3 ) nalazi se u stanicama sekrecijskog epitela i kao većina tumorskih biljega, nije organ – specifična. CA 15-3 je tumorski biljeg prvog izbora karcinoma dojke. Daje podatke o stadiju bolesti i o uspjehu liječenja, odnosno pojavi metastaza ili recidiva kod već ustanovljene bolesti. Povišene vrijednosti nalaze se kod karcinoma dojke, u 70% slučajeva.

CEA – k arcinoembrijonalni antigen ( CEA ) je glikoprotein koji se normalno proizvodi u gastrointestinalnom traktu fetusa, dok se u odraslih zdravih osoba proizvodi u vrlo niskim koncentracijama. Vađenje krvi u svrhu mjerenja CEA najčešće se provodi pri sumnji na rak debelog crijeva, i u kombinaciji sa CA 15-3 u dijagnostici raka dojke.

* Oba markera nisu organ specifični, ali se javljaju povišeni kod karcinoma dojke, pa se preporučaju u kombinaciji.

  • PREGLED I RAZGOVOR SA PSIHOLOGOM 
  • USLUGE NUTRICIONISTA
  • MAMOGRAFIJA 
  • ULTRAZVUČNI PREGLED DOJKI 
  • MAGNETSKA REZONANCA 
  • CITOLOŠKA PUNKCIJA 
  • CORE BIOPSIJA 
  • KIRURGIJA DOJKE

Na sve navedene pretrage možete se naručiti broj telefona 072 100 700 ili mailom na medico@medico.hr

Kroz cijeli listopad educirat ćemo vas o prevenciji raka dojke te vas informirati o najnovijim trendovima, naučiti kako kvalitetno napraviti samopregled, a pripremili smo i posebnu ponudu za sve koji se naruče na mamografiju u listopadu.