Simptomi i liječenje: Kako znati imate li poremećaj štitnjače?

Štitnjača je žlijezda koja u krv izlučuje hormone trijodtironin i tetrajodtironin ili tiroksin, a nalazi se ispred grkljana i početnog dijela dušnika. Hormoni štitnjače utječu na energiju u stanicama i tkivima kao i na metabolizam, pa njezini poremećaji mogu izazvati brojne zdravstvene tegobe. Najčešće se bolesti štitnjače zasnivaju na tome da štitnjača u krv luči ili premalo ili previše određenog hormona, od čega počinje bolest.

Tireotoksikoza je tako klinički sindrom povišene razine hormona štitnjače u krvi, a hipotireoza je klinički sindrom smanjenih lučenja hormona štitnjače. Štitnjača se osim toga može upaliti, podložna je tumorima i Hashimotovoj bolesti. Povećana štitnjača također je jedan od mogućih poremećaja, pa je pacijenti i sami mogu uočiti na vratu.

Koji simptomi ukazuju na poremećaj štitnjače?

Mnogi pacijenti simptome bolesti štitnjače pripisuju drugim stanjima i bolestima, no zato je važno otići na pregled kako bi liječnik specijalist utvrdio radi li se o poremećaju hormona štitnjače. Oboljeti se može u bilo kojoj životnoj dobi. 

Što se tiče simptoma hipertireoze (pojačane količine hormona), ona uzrokuje izrazitu nervozu i razdražljivost, kronični umor i malaksalost, probavne probleme, gubitak tjelesne mase, probleme s očima (vlažne i sjajne oči) te ubrzan srčani ritam.

Liječenje uz iskusan i multidisciplinaran tim 

Liječenje svih tegoba počinje pravilnom dijagnozom, zbog čega u Specijalnoj bolnici Medico imamo multidisciplinarni tim koji obuhvaća svaku potrebnu fazu – od pregleda kod endokrinologa, ultrazvuka i citološke punkcije pa do stručne analize uzoraka u laboratoriju. Ako se utvrdi da postoji bolest štitnjače, ona se liječi terapijom koja uključuje normalizaciju vrijednosti hormona štitnjače – nadomještanjem hormona ili njihovim blokiranjem – ovisno o tipu bolesti. 

Opseg operacije temelji se na ultrazvučnom pregledu i punkciji sumnjivih čvorova. Ako je problematičan čvor ili tumor samo u jednom dijelu štitnjače, onda se uklanja samo taj režanj. No, ako je cijela štitnjača strukturalno problematična ili pod jakom upalom, onda se preporučuje vađenje cijele štitnjače.

Ako osjećate simptome koji bi mogli ukazati na bolest štitnjače, ne čekajte već se pregledajte i tako spriječite veće zdravstvene komplikacije. Za pregled možete se naručite pozivom na broj 072 100 700.