Suvremena magnetska rezonanca (MR) visoke kvalitete

Preduvjet za uspješno otkrivanje i liječenje bolesti je pravovremena i pouzdana dijagnostika. Suvremene dijagnostičke pretrage kao što je magnetska rezonanca – MR imaju neprocjenjivu korist u dijagnostici bolesti. MR je neinvazivna metoda pretrage svih organskih sistema vašeg tijela kojom se izrađuju slike visoke rezolucije koje pomažu u dijagnosticiranju stanja.

U Medicu MR pretragu radimo najsuvremenijim uređajem digitalne tehnologije marke Philips Ingenia Ambition s instaliranim najsuvremenijim softverom. Ovaj uređaj pruža dijagnostičke slike visoke kvalitete uz veliku brzinu snimanja, što pacijentima omogućuje brzu i ugodnu pretragu.  Uređaj je poluotvorenog tipa, ugodan za snimanje i za klaustrofobične pacijente. Za sve pacijente kojima je ova pretraga nelagodna možemo je obaviti u anesteziji. Ovo je već drugi MR uređaj u bolnici, a naši specijalisti – radiolozi imaju dugogodišnje i veliko iskustvo u očitavanju više tisuća snimaka.

Kako se pripremiti za pretragu?

Prije MR pretrage možete se normalno hraniti i uzimati uobičajene lijekove, osim ako nije drugačije naznačeno. Za pretragu ćete se presvući u bolničku opravu i ukloniti stvari koje bi mogle utjecati na magnetsko snimanje, kao što su: nakit, ukosnice, naočale, sat, zubne proteze, slušni aparati, grudnjak, kozmetika koja sadrži metalne čestice.

Što možete očekivati tijekom pretrage?

MR uređaj izgleda poput duge uske cijevi koja ima oba kraja otvorena. Legnete na pomični stol koji klizi u otvor cijevi, a inženjer radiologije vas prati iz druge sobe i možete kontaktirati s njim putem mikrofona.

Postupak je bezbolan i može trajati od 15 minuta do više od sat vremena. Morate ostati mirni jer pokret može zamagliti slike. MR uređaj stvara snažno magnetsko polje oko vas, a radio valovi su usmjereni na vaše tijelo. Ne osjećate magnetsko polje ili radio valove, a oko vas nema pokretnih dijelova. Tijekom MR skeniranja, unutarnji dio magneta proizvodi ponavljano lupkanje, zviždanje i druge zvukove. Možete koristiti čepiće za uši ili slušalice kako biste smanjili buku.

U nekim slučajevima, kontrastni materijal će se ubrizgati kroz venskim putem u Vašu ruku kako bi se jasnije prikazale neke strukture. 

Većina ljudi ovu pretragu prolazi bez poteškoća. Ako se bojite zatvorenih prostora (klaustrofobija), možete dobiti lijek koji će Vam pomoći da se osjećate manje tjeskobno. Ukoliko imate poteškoće radi visokog straha, zahvat možemo organizirati u općoj anesteziji. 

Što nakon pretrage?

Naši radiolozi imaju dugogodišnje iskustvo u analizi snimaka magnetske rezonance te će Vam napisati svoj nalaz u što kraćem roku, objasniti nalaz i predložiti sljedeće korake.

Nakon pretrage možete nastaviti s uobičajenim aktivnostima odmah nakon skeniranja, a ukoliko ste uzeli neko sredstvo za smirenje ili ste bili u općoj anesteziji svakako ne smijete sami voziti već si organizirajte prijevoz.

Da li ima kakvih rizika kod snimanja?

Budući da MR koristi moćne magnete, prisutnost metala u vašem tijelu može predstavljati sigurnosnu opasnost ako ga magnet privuče. Čak i ako ih magnet ne privlači, metalni predmeti mogu iskriviti MR sliku. Prije magnetske rezonance popunit ćete upitnik koji uključuje imate li u tijelu metalne ili elektroničke uređaje.

Ako implantat koji imate nije certificiran kao MR siguran, možda nećete moći obaviti MR. To može uključivati:

 • srčani stimulator
 • ugrađeni srčani defibrilator
 • metalne zglobne proteze
 • umjetni srčani zalisci
 • ugrađene pumpe za infuziju lijeka
 • stimulatori živaca
 • metalne kopče
 • metalne igle, vijci, ploče, stenti ili kirurške spajalice
 • kohlearni implantati
 • metak, geleri ili bilo koja druga vrsta metalnih fragmenata
 • unutarmaterični uređaj (tzv. spirala)
 • ako imate tetovaže ili trajnu šminku, pitajte svog liječnika mogu li utjecati na vašu magnetsku rezonancu jer neke tamnije tinte sadrže metal.

Prije nego što zakažete termin za magnetsku rezonancu, obavijestite svog liječnika ako mislite da ste trudni. Iako se ne radi o rendgenskom zračenju, učinci magnetskih polja na fetus nisu još potpuno istraženi, stoga Vam liječnik može preporučiti alternativni pregled ili odgodu planirane pretrage za kasniju fazu trudnoće. Obavijestite svog liječnika i ako dojite, posebno ako ćete tijekom postupka primati kontrastni materijal.

Također je važno razgovarati sa svojim liječnikom i tehnologom o problemima s bubrezima ili jetrom, jer problemi s tim organima mogu ograničiti upotrebu ubrizganih kontrastnih sredstava tijekom skeniranja.