Svjetski dan Alzheimerove bolesti

Alzheimerova demencija je teška i neizlječiva progresivna neurodegenerativna bolest u kojoj dolazi do gubitka moždane mase (atrofije) i posljedično odumiranja moždanih stanica.  

To je najčešći tip demencije koji postepeno dovodi do gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja i planiranja, te ponašanja. Osobe oboljele od Alzheimerove bolesti ne mogu samostalno funkcionirati što dovodi do pada u kvaliteti života.

Rani znakovi bolesti uključuju zaboravljanje nedavnih događaja ili razgovora. Kako bolest napreduje, osoba s Alzheimerovom bolešću će razviti ozbiljno oštećenje pamćenja i izgubiti sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka.

Lijekovi mogu privremeno poboljšati ili usporiti napredovanje simptoma. Terapija ponekad može pomoći osobama s Alzheimerovom bolešću da povećaju funkciju i zadrže neovisnost neko vrijeme. Različiti programi i usluge mogu pomoći osobama s Alzheimerovom bolešću i njihovim skrbnicima.

Ne postoji tretman koji liječi Alzheimerovu bolest ili mijenja proces bolesti u mozgu. U uznapredovalim stadijima bolesti, komplikacije uzrokovane ozbiljnim gubitkom funkcije mozga – poput dehidracije, pothranjenosti ili infekcije – rezultiraju smrću.

Simptomi

Gubitak pamćenja ključni je simptom Alzheimerove bolesti. Rani znakovi uključuju poteškoće u sjećanju na nedavne događaje ili razgovore. Kako bolest napreduje, poremećaji pamćenja se pogoršavaju i razvijaju se drugi simptomi. U početku, osoba s Alzheimerovom bolešću može biti svjesna da ima poteškoća s pamćenjem stvari i organiziranjem misli. Vjerojatnije je da će član obitelji ili prijatelj primijetiti kako se simptomi pogoršavaju.

Promjene u mozgu povezane s Alzheimerovom bolešću dovode do rastućih problema s pamćenjem.

Svatko ima povremene gubitke u pamćenju, ali gubitak pamćenja povezan s Alzheimerovom bolešću traje i pogoršava se, utječući na sposobnost funkcioniranja na poslu ili kod kuće.

Osobe s Alzheimerovom bolešću mogu:

 • Ponavljati izjave i pitanja iznova i iznova
 • Zaboraviti razgovore, sastanke ili događaje i ne sjećati ih se kasnije
 • Rutinski zagubiti stvari, često ih stavljajući na nelogična mjesta
 • Izgubiti se na poznatim mjestima
 • Na kraju zaboraviti imena članova obitelji i svakodnevnih predmeta
 • Imati problema s pronalaženjem pravih riječi za prepoznavanje predmeta, izražavanje misli ili sudjelovanje u razgovoru

Alzheimerova bolest uzrokuje poteškoće u koncentraciji i razmišljanju, osobito o apstraktnim pojmovima kao što su brojevi. Obavljanje više zadataka posebno je teško, a može biti i izazovno upravljati financijama. Na kraju, osoba s Alzheimerovom bolešću možda neće moći prepoznati brojeve i nositi se s njima.

Alzheimerova bolest uzrokuje smanjenje sposobnosti donošenja razumnih odluka i prosudbi u svakodnevnim situacijama. Na primjer, osoba može donositi loše ili nekarakteristične odluke u društvenim interakcijama ili nositi odjeću koja nije prikladna za vremenske prilike. Možda će biti teže učinkovito odgovoriti na svakodnevne probleme, poput zagorijevanja hrane na štednjaku ili neočekivanih situacija u vožnji.

Nekad rutinske aktivnosti koje zahtijevaju uzastopne korake, poput planiranja i kuhanja obroka ili igranja omiljene igre, postaju borba kako bolest napreduje. Naposljetku, ljudi s uznapredovalom Alzheimerovom bolešću često zaborave obavljati osnovne zadatke poput odijevanja i kupanja.

Promjene u mozgu koje se javljaju kod Alzheimerove bolesti mogu utjecati na raspoloženje i ponašanje. Problemi mogu uključivati ​​sljedeće:

 • Depresiju
 • Apatiju
 • Društveno povlačenje
 • Promjene raspoloženja
 • Nepovjerenje u druge
 • Razdražljivost i agresivnost
 • Promjene u navikama spavanja
 • Lutanje
 • Deluzije, kao što je vjerovanje da je nešto ukradeno

Mnoge važne vještine ostaju sačuvane dulje vrijeme čak i dok se simptomi pogoršavaju. Očuvane vještine mogu uključivati ​​čitanje ili slušanje knjiga, pričanje priča i prisjećanje, pjevanje, slušanje glazbe, plesanje, crtanje ili bavljenje rukotvorinama.

Te se vještine mogu dulje očuvati jer ih kontroliraju dijelovi mozga zahvaćeni kasnije tijekom bolesti.

Kada posjetiti liječnika

Brojna stanja, uključujući stanja koja se mogu liječiti, mogu rezultirati gubitkom pamćenja ili drugim simptomima demencije. Ako ste zabrinuti za svoje pamćenje ili druge sposobnosti razmišljanja, razgovarajte sa svojim liječnikom radi temeljite procjene i dijagnoze.

Ako ste zabrinuti zbog vještina razmišljanja koje opažate kod člana obitelji ili prijatelja, razgovarajte o svojim brigama i pitajte o zajedničkom odlasku na pregled kod liječnika.

Obratite nam se s povjerenjem!