Zašto imam keloid i mogu li ga izliječiti?

Keloid je ožiljak koji nastaje kao posljedica pretjeranog umnažanja vezivnog tkiva na mjestu zacjeljivanja oštećene kože, tako da svojom veličinom i oblikom prerasta granice prvotne rane. Radi se o poremećaju fiziološkog (normalnog) zacjeljivanja rane u kojem su poremećeni anaboličko/kataboločki procesi, tako da ožiljak nakon toga nastavlja nekontrolirano rasti.

Tko ima sklonost nastanku keloida?

Sklonost nastanku keloida je individualna tj. nasljedna. Prema dosadašnjim studijama, skloniji su im ljudi krvne grupe A. Vanjski uzroci nastanka keloida su lokalna trauma kože (kirurški zahvat, stavljanje pirsinga, mjesto uboda ili ugriza insekta), upalne promjene na koži (akne, vodene kozice), rane sa stranim tijelima, inficirane rane ili hematomi u ranama, te povećano istezanje kože na mjestu postoperativnog ožiljka. Najčešće ga imaju mladi od deset do trideset godina starosti.

Izgled, simptomi i lokacije

Keloidi mogu biti bolni, peći ili svrbjeti. Crvenkastoljubičaste su boje. Ovalni su ili pravokutni, te uglavnom nepravilnih rubova. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom, no ipak u nekim slučajevima dermatolozi mogu indicirati biopsiju promjene kako bi klinički nejasna promjena bila potvrđena, a time isključene tumorske promjene koje mogu izgledati slično keloidu. Najčešće lokacije su im na licu (obrazima, ušnim resicama), nadlakticama, ramenima, prsima, dojkama, ramenima i leđima. Komplikacije keloida su najčešće lokalizirane bakterijske superinfekcije zbog ozljede keloida, bilo spontane ili uzrokovane češanjem.

Ako keloid nastaje na mjestu operativnog zahvata ili pirsinga, uglavnom se radi o jednom ili dva takva ožiljka. S druge strane, ako nastaju na mjestima akni, vodenih kozica ili kod spontano nastalih keloida, može ih biti desetine. Ovisno o tome gdje se nalaze, mogu biti estetska smetnja, no mogu uzrokovati i ograničenost kretnji ako se nalaze na koži iznad zglobova. Na licu predstavljaju iznimnu estetsku nepravilnost i pacijentu mogu narušavati kvalitetu života.

Kako preventivno djelovati i spriječiti keloide?

Prevencija nastanka keloida je iznimno važna i o tome vodimo posebnu brigu. Za početak savjetujemo izbjegavanje nepotrebnih kirurških zahvata poput stavljanja pirsinga ili uklanjanja madeža za koje dermatolog nije indicirao zahvat. To se osobito odnosi na zahvate na mjestima koja su sklona stvaranju keloida ili ako u obitelji već imate osobe koje imaju keloide.

Ako je kirurški zahvat potreban, a postoji rizik nastanka keloida, stručan i iskusan tim Specijalne bolnice Medico tijekom operativnih zahvata provodi sve preventivne mjere u cilju sprečavanja nastanka keloida. Svakom pacijentu savjetujemo individualnu terapiju za postoperativni period zacjeljivanja rane, kako bi rizik nastanka keloida bio minimalan.

Terapija keloida u Specijalnoj bolnici Medico

Terapija keloida je za sada nažalost vrlo ograničeno učinkovita. Dugotrajna je i prilagođena mjestu, veličini ožiljka i dobi pacijenta. Iznimno rijetko se mogu spontano povući, a terapijom postižemo da postanu mekši, manje napeti, manje bolni i da manje svrbe te da se sravnaju s površinom kože. Terapija se bazira na okluzivnim silikonskim i nesilikonskim flasterima, kompresiji, intralezionalnoj aplikaciji lijekova u keloid prema protokolima, krioterapiji, eksciziji, radioterapiji, terapiji ablativnim i neablativnim laserom, IPL terapiji te terapiji lijekovima/citostaticima. Alternative terapije su i fotodinamska terapija, fototerapija uskospektralnim i širokospektralnim UVB zrakama, te terapija biološkim, tzv. ciljanim imunološkim lijekovima.

Izvor: Researchgate.net [Pristupljeno: 14.1.2020.]

Medico tim najčešće provodi terapiju aplikacijom lijekova u keloid, i do sada je takva terapija dala vrlo dobre rezultate za pacijente. Kako biste rezervirali termin za pregled i liječenje keloida ili drugih poteškoća s kožom, nazovite nas na 072 100 700.