Adriatic simpozij o debljini: Izazovi, liječenje i prevencija

Opatija je nedavno bila domaćin 2. Adriatic simpozija o debljini i njezinom liječenju i prevenciji. Ovaj događaj okupio je stručnjake iz područja medicine i javnog zdravstva kako bi raspravljali o sve većem problemu debljine u Hrvatskoj.

Profesor dr. Davor Štimac, predsjednik Hrvatskog društva za debljinu, istaknuo je da unatoč naporima, rezultati nisu zadovoljavajući. Debljina je, prema njegovim riječima, veliki zdravstveni problem s obzirom na to da je praktički povezana s gotovo svim bolestima, bilo da se radi o metaboličkim, mehaničkim ili mentalnim bolestima. Posebno zabrinjava činjenica da su s debljinom povezane i maligne bolesti.

Profesor Štimac naglasio je da je debljina izravno povezana s kardiovaskularnim bolestima te da je veći indeks tjelesne mase povezan s većom učestalošću takvih bolesti. Također je istaknuo porast pojavnosti šećerne bolesti, čiji rizik raste s tjelesnom masom.

Podaci pokazuju zabrinjavajući trend u porastu prekomjerne težine među djecom i mladima. Prije 15-ak godina, svako peto dijete u Hrvatskoj bilo je prekomjerno teško, dok je danas ta brojka porasla na svako treće dijete. Ranije je porast prekomjerne težine bio naglašeniji kod dječaka, no sada se i djevojčice približavaju istom trendu.

Ovi alarmantni podaci potaknuli su Hrvatsku da u ožujku donese Akcijski plan protiv debljine. Ovaj problem nije samo izazov za zdravstvene stručnjake, već je postao i akutan javnozdravstveni problem. Prema statistikama, gotovo trećina stanovništva u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu, što čini čak 1,2 milijuna ljudi.

OPATIJA, 26. 04.2024 . – CENTAR GERVAIS SIMPOZIJ O DEBLJINI NA KOJEM SU GOVORILI DOKTOR STIMAC I SANJA MUSIC MILANOVIC
SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

Profesorica Sanja Musić Milanović, voditeljica istraživanja debljine u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, naglasila je da je Hrvatska suočena s rastućim problemom debljine kod djece te da trenutno više od trećine djece u dobi od osam do devet godina ima višak kilograma.

Prema njezinim riječima, nedavno definiranje debljine kao zasebne bolesti otvara nove mogućnosti u liječenju i prevenciji. Međutim, suočavamo se s potrebom dugoročnih, multisektorskih pristupa problemu kako bismo spriječili daljnji rast ovog javnozdravstvenog izazova.

S ovim problemom treba se uhvatiti u koštac strpljivo, predano i sustavno. Prema podacima, Hrvatska trenutno troši 2,7 posto BDP-a na problem debljine, no procjenjuje se da će taj iznos rasti. Stoga je nužna koordinirana akcija svih relevantnih dionika kako bismo suzbili ovaj rastući problem i unaprijedili zdravlje našeg društva.

Adriatic simpozij o debljini pružio je važnu platformu za dijalog, razmjenu ideja i pronalaženje inovativnih rješenja za suzbijanje ovog zdravstvenog problema. Kroz multidisciplinarni pristup i suradnju stručnjaka iz različitih područja, nadamo se da ćemo zajedno pronaći učinkovite strategije za prevenciju i liječenje prekomjerne težine te unaprijediti zdravlje našeg društva.

Vaša podrška i angažman od ključne su važnosti u borbi protiv ovog rastućeg problema. Nastavimo raditi zajedno kako bismo stvorili zdravije okruženje za buduće generacije.