BRINI O SEBI: Razbijamo mitove o hipertenziji – evo što je dobro znati o ovoj bolesti!

Imate visoki krvni tlak? Hipertenzija je bolest od koje boluje oko 40 posto svjetske populacije, stoga smatramo da je važno znati razlučiti činjenice od mitova. S obzirom na način života i sve lošije prehrambene navike, za očekivati je da će oboljelih biti sve više. Odgovore je pripremio Nenad Kovačević, dr. med., specijalist interne medicine – kardiologije Specijalne bolnice Medico.

Mit 1: Oni koji imaju granični tlak prehranom ga mogu imati pod kontrolom pa čak ga sniziti za 5 mmHG. Lijekovi mi nisu potrebni.

Važno je razumjeti da kontrola krvnog tlaka zahtijeva holistički pristup koji uključuje zdravu prehranu, redovnu fizičku aktivnost, smanjenje stresa i, ako je potrebno, upotrebu lijekova. Istina je da promjene u prehrani, kao što su smanjenje unosa soli, povećanje unosa voća i povrća, i smanjenje zasićenih masti, mogu doprinijeti snižavanju krvnog tlaka i pomoći u održavanju zdravog tlaka.

Međutim, važno je napomenuti da prehrana sama po sebi možda neće biti dovoljna za sve ljude s graničnim ili povišenim krvnim tlakom. Za mnoge, lijekovi su neophodni kako bi se postigla i održala optimalna kontrola krvnog tlaka i smanjio rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija kao što su srčani udar, moždani udar i bubrežna bolest.

Ako imate granični krvni tlak, preporučljivo je  konzultirati se sa svojim liječnikom. Liječnik može procijeniti vaše cjelokupno zdravstveno stanje i odlučiti jesu li lijekovi potrebni uz promjene u načinu života. Ignoriranje medicinskih preporuka i oslanjanje samo na promjene u prehrani može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Dakle, najbolje je kombinirati zdravu prehranu sa savjetima i terapijama koje vam preporuči vaš liječnik.

Mit 2: Svi lijekovi za tlak su zapravo isti. One koje koristit moj suprug (ili neki od članova obitelji) iako se ne zovu isto zapravo mogu korsititi i ja.

Ovo je opasna zabluda. Iako mnogi lijekovi za krvni tlak djeluju na sličan način, postoje različite klase lijekova, i svaki ima svoje specifične mehanizme djelovanja, indikacije, doze i moguće nuspojave.

Svaka od ovih klasa lijekova ima različite indikacije i kontraindikacije, što znači da nisu svi lijekovi pogodni za sve pacijente.

Osim toga, doza lijeka koja je odgovarajuća za vašeg supruga možda neće biti odgovarajuća za vas. Liječnik prilagođavaju  dozu i vrstu lijeka na osnovu individualnih potreba svakog pacijenta, uzimajući u obzir faktore kao što su starost, težina, prisustvo drugih bolesti i reakcije na prethodnu terapiju.

Stoga, nikada ne treba uzimati lijekove koji su prepisani drugoj osobi, čak i ako su za istu bolest. Uvijek se konzultirajte sa svojim liječnikom kako biste dobili odgovarajuću terapiju za vaš zdravstveni problem. Lijekovi za krvni tlak su učinkoviti kada se pravilno koriste, ali nepravilna upotreba može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Mit 3: Hipertenizija ja zapravo nasljedna bolest. Dakle, ako je imaju i moji roditelji imat ću je i ja.

Iako genetski faktori igraju značajnu ulogu u riziku od razvoja hipertenzije, nije točno da ćete je automatski naslijediti ako je imaju vaši roditelji. Hipertenzija je složena bolest koja je rezultat kombinacije genetskih faktora, ali velik utjecaj na njen razvoj ima i način života i okolina

Genetski faktori: Ako vaši roditelji imaju hipertenziju, vi imate povećan rizik za razvoj ove bolesti. Međutim, to ne znači da ćete je sigurno imati. Genetika može povećati vašu predispoziciju, ali ne određuje vaš sudbinu.

Način života i okolina: Mnogo faktora vezanih za način života može značajno uticati na rizik od razvoja hipertenzije.

Prehranu: Konzumacija hrane bogate soli, zasićenim mastima i malo voća i povrća može povećati rizik od hipertenzije.

Fizičku aktivnost: Nedostatak fizičke aktivnosti može doprinijeti povećanju krvnog pritiska.

Tjelesnu težinu: Prekomjerna tjelesna težina ili gojaznost povećavaju rizik od razvoja hipertenzije.

Alkohol i pušenje: Pretjerana konzumacija alkohola i pušenje su značajni faktori rizika za hipertenziju.

Stres: Kronični stres može doprinijeti povećanju krvnog pritiska.

Dakle, iako genetika može povećati vaš rizik, vaše ponašanja i životne navike igraju ključnu ulogu u prevenciji i kontroli hipertenzije. Uvijek je preporučljivo konzultirati se s liječnikom kako biste dobili savjete prilagođene vašem individualnom zdravstvenom stanju i rizicima.

Mit 4: Jednom kada se dobije terapija za liječenje visokog krvnog tlaka – to je to. Više nisu potrebni pregledi.

Redovni pregledi i praćenje stanja  ključni su za efikasno upravljanje visokim krvnim tlakom (hipertenzijom) i za prevenciju komplikacija. Postoji nekoliko razloga zašto su redovni pregledi i kontinuirana medicinska kontrola neophodni:

Prilagođavanje terapije: Lijekovi za hipertenziju mogu s vremenom postati manje efikasni, ili mogu izazvati nuspojave koje se nisu javile na početku terapije. Vaš liječnik može prilagoditi dozu ili promijeniti lijekove kako bi se osigurala optimalna kontrola krvnog tlaka.

Praćenje efekata: Redovni pregledi omogućavaju liječniku da prati kako vaše tijelo reagira na terapiju. To uključuje ne samo kontrolu krvnog tlaka, već i provjeru drugih vitalnih parametara kao što su funkcija bubrega, nivo elektrolita u krvi i stanje srca.

Prepoznavanje komplikacija: Visok krvni tlak može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su srčani udar, moždani udar, bubrežna bolest i oštećenje vida. Redovni pregledi pomažu u ranom otkrivanju i prevenciji ovih komplikacija.

Praćenje životnih promjena: Faktori poput stresa, promjene težine, prehrane i fizičke aktivnosti mogu uticati na krvni tlak. Redovni pregledi omogućavaju liječniku da prati ove promjene i prilagodi terapiju u skladu s tim.

Edukacija i podrška: Tijekom redovnih pregleda, liječnik može pružiti edukaciju o važnosti načina života i ponašanja koja pomažu u kontroli krvnog tlaka. To uključuje savjete o prehrani, fizičkoj aktivnosti i upravljanju stresom.

Ukratko, terapija za visok krvni tlak nije statičan proces. Potrebno je kontinuirano praćenje i prilagođavanje terapije kako bi se osigurala optimalna kontrola krvnog tlaka i smanjio rizik od komplikacija. Uvijek je najbolje surađivati sa svojim liječnikom i redovno obavljati preglede kako bi se postigao i održao najbolji mogući zdravstveni ishod.

Mit 5: Znanstveno je potvrđeno: osobe koje imaju kućne ljubimce zapravo nikada neće razviti hiperteniziju!

Iako je posjedovanje kućnih ljubimaca povezano s određenim zdravstvenim koristima, poput smanjenja stresa i povećane fizičke aktivnosti, tvrdnja da osobe koje imaju kućne ljubimce nikada neće razviti hipertenziju je netočna. Nema dokaza koji podržavaju apsolutnu tvrdnju da kućni ljubimci mogu potpuno eliminirati rizik od razvoja hipertenzije. Postoje brojne koristi koje kućni ljubimci mogu donijeti svojim vlasnicima.

Prvo je svakako smanjenje stresa: Istraživanja su pokazala da interakcija s kućnim ljubimcima može smanjiti nivo stresa, što može privremeno sniziti krvni tlak. Na primjer, maženje psa ili mačke može izazvati osjećaj smirenosti i zadovoljstva.

Povećana fizička aktivnost: Vlasnici pasa često imaju više fizičke aktivnosti zbog redovnog šetanja svojih ljubimaca. Povećana fizička aktivnost može doprinijeti boljoj kontroli krvnog tlaka.

Društvena podrška: Kućni ljubimci mogu pružiti emocionalnu podršku i smanjiti osjećaj usamljenosti, što može pozitivno uticati na opće zdravstveno stanje i smanjenje stresa. Međutim, hipertenzija je složena bolest koja je rezultat kombinacije različitih faktora, uključujući:

Genetika: Ako vaši roditelji imaju hipertenziju, imate povećan rizik da je razvijete, bez obzira na prisustvo kućnih ljubimaca.

Prehrana: Unos prekomjerne količine soli, zasićenih masti i nedostatak voća i povrća može povećati rizik od hipertenzije.

Fizička aktivnost: Nedostatak fizičke aktivnosti može doprinijeti povećanju krvnog tlaka.

Tjelesna težina: Prekomjerna tjelesna težina ili gojaznost povećavaju rizik od razvoja hipertenzije.

Alkohol i pušenje: Pretjerana konzumacija alkohola i pušenje su značajni faktori rizika za hipertenziju.

Kronični stres: Dugotrajni stres može doprinijeti povećanju krvnog tlaka.

Zaključak: Iako kućni ljubimci mogu pozitivno uticati na zdravlje srca i krvnih žila, oni nisu čarobno rješenje koje može eliminirati sve rizike od hipertenzije. Najbolji pristup za prevenciju i kontrolu hipertenzije uključuje zdrav način života, uravnoteženu prehranu, redovnu fizičku aktivnost, smanjenje stresa i redovne medicinske preglede. Posjedovanje kućnog ljubimca može biti dio zdravog načina života, ali nije dovoljan samo po sebi da spriječi hipertenziju.

Mit 6: Nagli prestanak terapije može za organizam biti veliki šok odnosno u nekim slučajevima može izazvati srčani odnosno moždani udar.

Ova tvrdnja nije mit, već vrlo ozbiljna i točna činjenica. Nagli prestanak terapije za hipertenziju može imati ozbiljne posljedice po zdravlje, uključujući rizik od srčanog i moždanog udara. Evo zašto:

Rebound efekt: Mnogi lijekovi za krvni tlak mogu izazvati tzv. rebound efekt kada se naglo prestanu uzimati. To znači da krvni tlak naglo naraste, često na višu razinu nego prije početka terapije. To može povećati rizik od ozbiljnih komplikacija kao što su srčani udar i moždani udar.

Stres na srce i krvne žile: Kada se terapija naglo prekine, srce i krvne žile mogu biti pod naglim i velikim stresom zbog naglog povećanja tlaka. To  može dovesti do pucanja krvnih žila ili formiranja krvnih ugrušaka, što može izazvati srčani ili moždani udar.

Stabilnost krvnog tlaka: Lijekovi za hipertenziju pomažu u održavanju krvnog tlaka stabilnim. Prekid terapije može dovesti do velikih oscilacija u krvnom tlaku, što dodatno opterećuje srce i krvne žile.

Kontinuirana kontrola: Terapija za hipertenziju često zahtjeva dugoročnu upotrebu, a liječnici pažljivo prate pacijente i prilagođavaju terapiju kako bi osigurali njegovu optimalnu kontrolu.

Što učiniti ako želite prestati uzimati lijekove za krvni tlak?

Konzultirajte se s liječnikom: Nikada nemojte samoinicijativno prestati uzimati lijekove. Ako ste zabrinuti zbog nečega ili imate nuspojave, razgovarajte sa svojim liječnikom. On vam može prilagoditi dozu, promijeniti lijekove ili predložiti alternativne metode održavanja krvnog tlaka.

Postepeno smanjivanje doze: Ako je potrebno prestati uzimati određeni lijek, liječnik će obično preporučiti postepeno smanjivanje doze kako bi se smanjio rizik od rebound efekta i drugih komplikacija.

Praćenje: Redovni pregledi i praćenje stanja su ključni kada se mijenja terapija za krvni tlak. Liječnik će pratiti kako vaše tijelo reagira na promjene i osigurati da ostanete u sigurnim granicama krvnog tlaka.

Zaključak: Nagli prestanak terapije za hipertenziju može biti opasan i izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije, uključujući srčani i moždani udar. Uvijek se konzultirajte sa svojim liječnikom prije nego napravite bilo kakve promjene u terapiji.