Fileri popunjavaju bore i revitaliziraju lice

Hijaluronski dermalni filer (implantat) za punije usne i osmijeh bez „bora smijalica“ (mimičkih bora). Starenje na razne načine utječe na naš izgled. Rezultat  je bioloških procesa i nenadoknadivih  molekularnih oštećenja na našim stanicama  koji nastaju kao nusproizvod življenja. Pa iako se radi o univerzalnom ljudskom iskustvu svijest o tome uvelike je povezana s civilizacijskim i kulturološkim utjecajima, te osobnom životnom filozofijom.

Brzina zahvata,  sigurnost i neposredno vidljivi rezultati glavne su prednosti ovog tretmana. Njihovim injiciranjem u kožu postiže se popunjavanje bora, vraćanje izgubljenog volumena, rehidratacija kože te remodeliranje pojedinih  zona. Najvažnije je istaknuti da hijaluronski fileri omogućavaju  zadržavanje prirodnog izgleda i kontura lica. Namijenjeni  su tretiranju svih zona  lica čime se postiže efekt nekirurškog liftinga. Također su jedna od najtraženijih metoda povećanja usana jer se željeni rezultat postiže vrlo brzo i bez oporavka.

Procesi koji prate proces starenja  prisutni su u svim slojevima kože i potkožja  što uključuje smanjenu količinu elastičnih i kolagenih vlakana, gubitak volumena i redistribuciju masnog tkiva pojedinih područja, resorpciju kosti te gravitacijsku mlohavost. Djelomični gubitak volumena najčešći je u području obraza i viličnih kostiju, a odražava se na linije cijelog lica dajući im disharmoničan izgled. Koža je, više nego drugi organi, izložena faktorima okoliša koji značajno utječu na starenje. Uslijed dugotrajnih i štetnih utjecaja UV zračenja dolazi do fotostarenja, atrofije i nastanka statičkih i dinamičkih bora lica, te nepravilnosti pigmentacije.

Naši pacijenti dolaze u dermatološku ordinaciju s ciljem da ublaže tragove proteklog vremena, vrate svježinu i punoću kože. Općenito, u posljednja dva desetljeća došlo je do postepenog prevladavanja nekirurških metoda u korektivnim zahvatima u odnosu na kirurške. Podaci o učinjenim nekirurškim postupcima podmlađivanja svake godine se uspinju u brojkama i postocima pri čemu je SAD na prvom mjestu radi sve prihvaćenijeg stava o starenju kao nepoželjnom fenomenu narušavanja  ljepote. Napredne tehnologije proizašle iz biotehnoloških i nanotehnoloških dostignuća kao i genetskog inžinjeringa u području estetske dermatologije nude sve brojnije mogućnosti.

Ono što je danas postao već opće prihvaćen pojam je „filer“, učinkovit postupak pomlađivanja, remodeliranja i volumiziranja pojedinih dijelova lica. Injektibilni dermalni fileri ili kožni implantati  jedna su od sve prihvaćenijih mogućnosti nekirurških korekcija koji samostalno ili u kombinaciji s drugim metodama daju postojane rezultate uz zadržavanje osobnosti i ekspresija lica. Fileri su namijenjeni korigiranju statičkih i dinamičkih bora, modeliranju, popunjavanju dubljih anomalija i kožnih uleknuća. Vrlo brzo su zauzeli značajnu ulogu i postali izuzetno popularni među pacijentima raznih dobnih skupina. Za pacijente koji  planiraju pomlađivanje lica najveća prednost  je što nakon injiciranja dermalnih filera imaju momentalno vidljiv učinak korekcije bore ili popunjavanja defekta.

Hijaluronska kiselina (HA) je polisaharid koji nalazimo u vezivnom tkivu i ima izuzetna svojstva privlačenja i zadržavanja molekula vode. U tkivima je podložna enzimskoj razgradnji i brzoj resorpciji. Stoga  je HA u implantatima kože inkorporirana u gel različite gustoće i koncentracije te poboljšana stabilizatorima koji ju štite od enzimske degradacije i produžavaju njen vijek u tkivu. Nakon implantiranja HA se postepeno oslobađa iz injektiranog gela i razgrađuje istim biološkim mehanizmom kao i tkivna. Pri odabiru hijaluronskog implantata moraju se uzeti u obzir sve njegove fiziološke osobine, hipoalergenost, bezbolnost, najmanji mogući rizik od nuspojava i postojanost postignutih korekcija. Nadalje, odabir  ovisi o njegovom smještaju u tkivu i  planiranoj korekciji  i / ili  augmentaciji. Prethodna injiciranja trajnih neresorbirajućih i silikonskih  implantata značajno ograničavaju mogućnosti korekcije tretiranih područja.

Dvadesetak minuta prije samog injiciranja aplicira se anestetik u obliku kreme koji umanji osjet nelagode tijekom postupka iako nije neophodno. Blago crvenilo najčešća je popratna nuspojava i vrlo brzo spontano nestaje.  

Za svakog operatera injiciranje hijaluronskih implantata veliki je izazov. Klinički protokoli su jasni i nezaobilazni, ali mogućnost kreacije unutar zacrtanih okvira ostavlja dovoljno prostora za profesionalnu realizaciju i zadovoljstvo učinjenim. Prije svega radi zadovoljstava pacijenata trenutnom preobrazbom koja djeluje poticajno i vraća samopouzdanje te neminovno utječe na podizanje  kvalitete života.  No ne zaboravite,  Vaša ljepota – kao i zdravlje – zaslužuje provjerenu kvalitetu i stručnost!