Jesenska depresija je tu: Kako si pomoći?

Kratki dani, manje svjetlosti i niže temperature mogu zaista na različite načine utjecati na nas, a kod nekih se osoba javiti i ozbiljnija emocionalna stanja koja zahtijevaju stručnu pomoć. 

Jesenska depresija, poznata i kao sezonski afektivni poremećaj (SAD), javlja se u kasnu jesen i zimu, kada su dani kraći, a noći duže. Tipični simptomi uključuju povećanu potrebu za snom, promjene u apetitu, te osjećaj težine u udovima. Uzroci su često povezani s manjkom sunčeve svjetlosti, što može utjecati na tjelesni “unutarnji sat” i razine neurotransmitera serotonina.

Riječ je stanju koje može značajno utjecati na kvalitetu života, ali s pravom podrškom i tretmanom, moguće je prevladati ove izazove.

Ako smatrate da vam ovaj poremećaj (SAD) utječe na generalni osjećaj sreće ili kvalitetu života postoje načini na koji si možete pomoći: 

  • Održavanje redovnog rasporeda: Držanje stalnog rasporeda može  pomoći u regulaciji unutarnjeg biološkog sata i poboljšanju raspoloženja.
  • Izloženost dnevnom svjetlu: Kvalitetno provođenje vremena na otvorenom tijekom dana i izlaganje prirodnom svjetlu može biti izuzetno korisno.
  • Vježbanje: Redovita tjelesna aktivnost je dokazano učinkovita u smanjenju simptoma depresije.
  • Uravnotežena prehrana: Održavanje uravnotežene prehrane može pomoći u stabilizaciji razine energije i raspoloženja. U Specijalnoj bolnici Medico, u Nutricionističkoj ambulanti, možete dobiti savjete za pravilnu prehranu i individualni plan prehrane, specifičan za vaš problem. 
  • Druženje: Održavanje socijalnih veza i provođenje vremena s voljenima može pružiti emocionalnu podršku.
  • Relaksacija i smanjenje stresa: Tehnike smanjenja stresa, poput meditacije, joge ili dubokog disanja, mogu pomoći u smanjenju simptoma depresije.
  • Postavljanje realnih ciljeva: Postavljanje dostižnih ciljeva i razbijanje većih zadataka na manje korake može pomoći u održavanju motivacije.
  • Traženje stručne pomoći: Ako simptomi postanu previše intenzivni, važno je potražiti pomoć stručnjaka. U našoj bolnici nudimo usluge Psihološkog savjetovanja u skladu s najnovijim dijagnostičkim i terapeutskim praksama. 

Sasvim je normalno osjećati se pomalo nesigurnim i preopterećenim kada se suočavamo s promjenama koje određeni trenuci nose u životu. Međutim, važno je prepoznati kada se ti osjećaji pretvore u nešto ozbiljnije i kada je vrijeme da potražimo pomoć. U Specijalnoj bolnici Medico, naš tim stručnjaka je tu da vam pruži podršku, razumijevanje i stručne savjete kako biste lakše prevladali probleme i pronašli svoj put do boljeg raspoloženja i veće životne energije.

Svjesni smo da je svaka osoba jedinstvena i da ne postoji univerzalno rješenje za sve, stoga smo posvećeni pružanju individualiziranog pristupa svakom pacijentu. Razgovarajte s nama, podijelite svoje brige i dopustite nam da vam pomognemo pronaći ravnotežu i radost u svakodnevnim malim stvarima. Radujemo se prilici da budemo dio vašeg putovanja prema boljem ja.