Kako vam redoviti kardiološki pregledi mogu spasiti život

U današnjem užurbanom načinu života, zdravlje često ostaje u sjeni naših svakodnevnih obaveza. Međutim, guranje problema pod tepih i ignoriranje simptoma koji nam ukazuju da nešto nije u redu, najgore je što možemo napraviti za svoje zdravlje. Rana dijagnoza bolesti i stanja je imperativ kako bi se povećale šanse za njihovo liječenje. 

Kardiovaskularne bolesti su globalno vodeći uzrok smrtnosti, a čak 85% smrti od kardiovaskularnih bolesti rezultat je srčanog ili moždanog udara. Upravo je proaktivni pristup kardiovaskularnom zdravlju najvažniji pri njegovoj zaštiti.

Zašto su redoviti kardiološki pregledi važni?

Kardiološki pregledi su temeljiti medicinski pregledi usmjereni na evaluaciju srčanog zdravlja. Oni omogućuju rano otkrivanje potencijalnih srčanih oboljenja, čak i prije pojave prvih simptoma. Rana dijagnoza ključna je za uspješno liječenje i može znatno smanjiti rizik od srčanog udara, moždanog udara i drugih komplikacija.

Kako izgleda kardiološki pregled?

Tijekom kardiološkog pregleda, liječnik će razgovarati s vama o vašem zdravstvenom stanju, životnim navikama i obiteljskoj anamnezi kardiovaskularnih bolesti. Pregled obično uključuje mjerenje krvnog tlaka, testove krvi (uključujući razinu kolesterola), elektrokardiogram (EKG) za provjeru električne aktivnosti srca, te po potrebi, dodatne testove poput ehokardiograma ili testa opterećenja.

Kada trebate ići na kardiološki pregled?

Preporučuje se da odrasle osobe, čak i one bez vidljivih simptoma srčanih bolesti, redovito obavljaju kardiološke preglede. Učestalost pregleda ovisi o dobi, zdravstvenom stanju i riziku od kardiovaskularnih bolesti. Osobe s većim rizikom, poput onih s obiteljskom poviješću srčanih bolesti, pušača ili osoba s visokim krvnim tlakom, trebaju češće posjećivati kardiologa.

Specijalna bolnica Medico i zdravlje vašeg srca

U Specijalnoj bolnici Medico, liječnici kardiolozi koriste najnovije tehnike i tehnologiju za pružanje preciznih dijagnoza i liječenje. Naš pristup je holistički – fokusirani smo ne samo na liječenje postojećih stanja, već i na edukaciju i poticanje pacijenata na zdraviji način života.

Redoviti kardiološki pregledi su vaš najbolji saveznik u očuvanju zdravlja srca. Ne dopustite da vaše srce čeka – zakazivanje pregleda u Medico je prvi korak prema dugom i zdravom životu.


Inovacije u liječenju srčanih bolesti: novo kliničko ispitivanje u Medicu

U nastojanju da neprestano poboljšavamo metode liječenja kardiovaskularnih bolesti i pružimo našim pacijentima pristup inovativnim terapijama, Specijalna bolnica Medico pažljivo prati i u suradnji s Poliklinikom Solmed se uključuje u najnovija klinička ispitivanja u području kardiologije. Jedno takvo istraživanje je studija VICTORION-1 PREVENT. Ovo kliničko ispitivanje fokusira se na ispitivanje novih mogućnosti u prevenciji moždanog i srčanog udara.

Sudjelovanje u kliničkim ispitivanjima poput ovog omogućava pacijentima nove pristupe liječenju  koji još nisu dostupni,  te pruža nadu u medicinski razvoj i još učinkovitijeg pristupe liječenju kardiovaskularnih bolesti. Ovdje provjerite jeste li kandidat za kliničko ispitivanje.