Zaštita od srčanog udara: novi pristup liječenju u prevenciji kardiovaskularnih rizika

Više od trećine sveukupnih smrti u svijetu vezani su uz kardiovaskularne bolesti. Upravo zato znanstvena zajednica neprestano traži nove i učinkovitije metode za borbu protiv ovog globalnog zdravstvenog problema. 

Visoke razine kolesterola „LDL“ poznatog kao „loš“ kolesterol, dijabetes, visoki krvni tlak ili pretilost povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara. Pušenje, neaktivnost i starenje također povećavaju rizik. 

Stalno visoke razine LDL-kolesterola poznatog i kao „loš“ kolesterol, mogu uzrokovati postupno nakupljanje debelih i masnih naslaga na stijenkama arterija. Te naslage s vremenom sužavaju arterije te mogu začepiti protok krvi i dovesti do srčanog ili moždanog udara.

Kako bi prevenirali nastanak takvih takvih događaja  Specijalna bolnica Medico, u suradnji s  Poliklinikom Solmed provodi kliničko ispitivanje VICTORION-1 PREVENT kojim se ispituje mogućnost sprječavanja srčanog ili moždanog udara utječući na smanjenje razine LDL kolesterola u krvi. 

Mehanizam djelovanja  ove terapije koja se ispituje je blokiranje proteina PCSK9 što omogućava tijelu da učinkovitije uklanja LDL-kolesterol iz krvi, potencijalno smanjujući rizik od formiranja plakova i sužavanja arterija. 

Ova terapija već se uspješno koristi  i odobren je za snižavanje kolesterola kod bolesnika koji su preboljeli srčani udar.  Međutim, novo kliničko ispitivanje istražuje djelovanje na pacijentima koji nisu doživjeli srčani udar, ali imaju visok stupanj rizika od njegovog nastanka kao i visok LDL kolesterol.

Tko može sudjelovati u ispitivanju?

U ispitivanju mogu sudjelovati osobe između 40 i 79 godina s visokim razinama LDL-kolesterola koji nisu doživjeli srčani udar, ali su izloženi velikom riziku od takvih događaja u budućnosti. To su primjerice osobe koje imaju šećernu bolest, povišen krvni tlak, pate od prekomjerne tjelesne težine, pušači su ili osobe čiji su članovi obitelji doživjeli srčani udar.

Zašto sudjelovati u kliničkom ispitivanju?

Sudjelovanje u ovom ispitivanju pacijentima pruža pristup novim metodama liječenja i prije njihove šire dostupnosti, doprinosi širem razumijevanju kako najbolje zaštiti srce i krvne žile, te pruža temeljito praćenje zdravstvenog stanja uz redovite posjete Specijalnoj bolnici Medico. Sve  bez čekanja i dodatnih troškova.

Pozivamo vas da saznate jeste li kandidat za ovo ispitivanje  i razmotrite sudjelovanje u njemu. Ispunite upitnik i pozvat ćemo Vas na konzultacije s našim kardiološkim timom.

Upitnik za pacijente koji boluju od bolesti srca i krvnih žila