Sve što ovaj mjesec morate znati o raku prostate

Rak prostate jedan je od najčešćih tumora u muškaraca, a Specijalna bolnica Medico u studenom provodi edukativnu akciju “Medico Movember” kojom informira o ovoj bolesti, liječenju i načinima prevencije. 

Specijalist urologije dr.med. Fabio Božac upozorava da u ranom stadiju raka prostate često nema simptoma, a da u kasnijoj fazi bolesti muškarci mogu osjetiti da češće moraju mokriti i da im je mlaz urina slabiji. “No, ne mora značiti da se odmah radi o zloćudnoj bolesti, moguće je imati neku upalu. U svakom slučaju ako primijetite promjene pri mokrenju, javite se za pregled kod urologa”, kaže dr. Božac. 

Rak prostate najčešće se javlja kod muškaraca starijih od 50 godina, a rizik od obolijevanja povećava se s godinama. No, dr. Božac savjetuje da muškarci već u 40-ima mogu obaviti prvi pregled. “Pregled preporučujem prije 50. godine ako živite pod stresom, ako niste imali zdrave životne i prehrambene navike i ako u obitelji imate nekoga tko je imao bolesti prostate”, kaže dr. Božac. 

Postoje različite vrste raka prostate od kojih se neki razvijaju sporije od drugih, a način na koji se dijagnosticira je tzv. PSA test. PSA (Prostate Specific Antigen) je protein koji proizvodi žlijezda prostata i nalazi se u sjemenoj tekućini, a u malim količinama nalazi se i u krvi. Za provođenje testa uzima se uobičajeni uzorak krvi kojim se mjeri njegova koncentracija. Ako je razna povišena, sumnja se u prisutnost raka prostate i provode se daljnje pretrage, iako povišeni PSA možete imati i za druge (‘dobroćudne’) bolesti. 

“Ako vam je nakon pretraga dijagnosticiran rak prostate, gledaju se stupanj zloćudnosti i stupanj bolesti kako bi se odredila prikladna metoda liječenja”, objašnjava dr. Božac, koji kaže da se liječenje može obavljati operacijom (kirurški), kemoterapijom, radioterapijom i hormonskom terapijom.

“Svaki pojedinačni slučaj može odrediti način liječenja, ne samo stupanj razvoja bolesti, već i godine pacijenta, stil života, obiteljska anamneza i slično. No, dijagnoza je ipak najvažniji korak prema uspješnom liječenju”, kaže dr. Božac.

Za kraj dodaje da ga pacijenti često pitaju postoji li način da spriječe obolijevanje od raka prostate. “Tad im kažem da postoje pravila koja se odnose na prevenciju mnogih drugih tumora i bolesti, a to su zdraviji životni izbori. Među načinima prevencije tumora i smanjivanja šanse od obolijevanja oduvijek su se dokazali redovita tjelovježba, aktivan način života i ujednačena prehrana s izbjegavanjem unošenja puno masnoća. Također, stres je u današnjem svijetu izražen faktor koji utječe na “aktiviranje” mnogih bolesti. Na kraju svega, način na koji se već danas možete boriti za svoje zdravlje jest godišnji odlazak na pregled”, kaže dr. Božac. 

Ako želite rezervirati svoj termin za pregled prostate u Medicu u Rijeci ili u Puli, javite se na brojeve telefona 051 263 109 ili 052 633 333.